Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:02 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Picatura chinezeasca a lui Rachieru

ro

18 Feb, 2005 00:00 1356 Marime text

Ilie Rachieru, directorul general al RADET Constanta, gestioneaza o criza de proportii pe care oamenii sai au creat-o dupa principiul picaturii chinezesti * Acesta a promovat o serie de persoane pe functii cheie fara concurs, care au manifestat un comportament neprofesional ce a umplut paharul * In plus, schimbarile de trupe, de atributii, de functii, urletele despotice ale unor sefi de servicii, dar mai ale vesnicele organizari si reorganizari au creat o frustrare generalizata in randul salariatilor regiei * Ca efect, in anul 2004, din cei 760 de angajati ai RADET, 550 au solicitat concediu medical, iar 79 de persoane si-au depus pur si simplu demisiile sau au formulat cereri de pensionare anticipata * Aceste cifre creeaza impresia unei decimari psihice a angajatilor

Sindicalistii lui Bucur de la RADET pregatesc o confruntare directa cu directorul general al regiei, inginerul Ilie Rachieru, pe care l-au invitat la o sedinta de lucru. Intreaga regie este in fierbere, iar nemultumirile salariatilor ar putea conduce la amplificarea protestului initiat de Bucur pentru demiterea lui Ilie Rachieru. In mod curios, salariatii cer demiterea lui Rachieru datorita frustrarilor acumulate ca urmare a vesnicei organizari si reorganizari pe care acesta a initiat-o, inca de la numirea sa pe functie. Schimbarile de trupe, de birouri, de atributii, numirea unor persoane in functii cheie fara concurs si marginalizarea celor care si-au probat competenta in cazul unor astfel de concursuri, carpaceala conductelor, inertia factorilor de decizie, urletele despotice ale unor sefi de servicii-toate acestea au creat o nemultumire generalizata. Fara a avea o intentie transparenta, Rachieru gestioneaza o criza de proportii pe care oamenii sai au creat-o dupa principiul picaturii chinezesti. Cel putin asa spun sindicalistii. Nemultumitii traiesc o dilema ingrozitoare, pentru simplul fapt ca nu-si pot justifica in nici un fel scopurile pe care Rachieru le urmareste pentru sine sau pentru altii prin promovarea acestei situatii. Nici macar liderul Bucur nu poate afirma in deplina cunostinta de cauza daca directorul general urmareste ceva. Pur si simplu, acesta a promovat o serie de persoane pe functii cheie fara concurs, care au manifestat un comportament neprofesional ce a umplut paharul.

Doua treimi din angajatii RADET au solicitat concedii medicale

Ca dovada ca sindicalistii nu fabuleaza, potrivit unei statistici a sindicatului, in anul 2004, 550 de salariati ai regiei au solicitat si au obtinut concedii medicale. In conditiile in care RADET-ul are 760 de angajati, persoanele care au cedat cu nervii si sanatatea reprezinta mai bine de doua treimi. Alte 79 de persoane si-au depus demisiile in anul 2004 sau au formulat cereri de pensionare anticipata, potrivit statisticii citate, manifestandu-si astfel dorinta de a parasi regia chiar si fara nici un salariu compensatoriu, care s-ar fi acordat in cazul disponibilizarii. Aceste cifre creeaza impresia unei decimari psihice a angajatilor, pentru ca ar fi de-a dreptul aberant sa acceptam varianta ca doua treimi din personalul regiei sunt puturosi care isi cauta motive medicale pentru a trage in piept institutia. Mai multi salariati au declarat pentru reporterul ZIUA ca, in ultimele sase luni, au efectuat nenumarate ore suplimentare, fara a fi normati si platiti ca atare. Iar aceasta situatie nu se datoreaza cresterii volumului de munca. Pur si simplu, la inchiderea programului, mereu se gaseste cate un sef de serviciu care sa anunte o sedinta, o lucrare de ultim moment, o urgenta. Si asta, dupa ce ultimele ore se dovedisera de-a dreptul sterile, in absenta oricarei activitati productive. Nu s-a schimbat sistemul de facturare, nu au intervenit lucrari de reparatii capitale la conductele magistrale care sa genereze o amplificare a activitatii, nu s-au facut restructurari si concedieri colective. Pur si simplu cineva alimenteaza aberant si gratuit frustrarile angajatilor. Incompetenta sau reaua-credinta manifestata de echipa lui Rachieru are efecte nefaste, care afecteaza sever sanatatea si confortul psihic al salariatilor. Insa nimeni, din pacate, nu va fi tras vreodata la raspundere pentru aceasta. Directorul Rachieru are antecedente solide in privinta punerii pe butuci a regiilor autonome, fapt demonstrat si de managementul similar practicat de acesta la Regia Autonoma Lotus din Drobeta Turnu Severin, unde vremelnic a ocupat aceeasi functie de director general.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii