Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:07 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziţii DIICOT la Constanţa într-un dosar cu prejudiciu de 7.000.000 de euro

ro

11 Mar, 2016 00:00 1294 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Arad împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Arad, Botoșani, Vrancea, Constanţa, Mureș și București au efectuat 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Botoşani, Mureş, Vrancea şi Constanţa. Descinderile au avut loc în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.
 
Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 - 2015, „membrii grupului au recrutat de pe teritoriul României peste 100 de victime provenind din medii sărace, pe care ulterior le-au transportat şi adăpostit în Danemarca, prin inducere în eroare, sub pretextul oferirii unui loc de muncă bine plătit“.
 
„În fapt, membrii grupului infracţional au urmărit ca, odată ajunse în Danemarca, victimele să fie aduse în stare de aservire faţă de aceştia, astfel încât, lipsite fiind de mijloace financiare, necunoscând limba şi locurile spre a se putea eventual angaja sau repatria pe cont propriu, să fie nevoite să locuiască în spaţiile stabilite de către membrii grupului şi să execute activităţile impuse de către aceştia. În acest sens, suspecţii au însoţit şi asistat persoanele vătămate în faţa autorităţilor daneze, în vederea obţinerii codului numeric personal danez.
Ulterior, sub pretextul îndeplinirii formalităţilor de angajare impuse de lege şi fără ca victimele să fie în cunoştinţă de cauză, au constituit firme-fantomă în numele acestora, au deschis conturi bancare şi au obţinut cărţi de credit pe care le-au utilizat în vederea comiterii de fraude, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 7.000.000 de euro“, se mai arată în documentele procurorilor.
 
În cauză, la data de 26 februarie 2015, partea daneză a dispus arestarea a 20 de membri ai grupului infracţional care se aflau pe teritoriul Danemarcei la momentul respectiv, operaţiunea fiind denumită „Cuibul de Viespi“.
 
În prezent, cei 20 de membri sunt judecaţi de către instanţa daneză pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, înşelăciune, fraudă informatică şi evaziune fiscală.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii