Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partenerul pedelistului Toanchina, cercetat pentru inselaciune

ro

11 Feb, 2009 03:18 2870 Marime text
Se impune aducerea la cunostinta opiniei publice, pentru o corecta informare, faptul ca prin sentinta penala nr. 985/30.09.2014 s-a dispus achitarea acestuia pentru toate infractiunile, solutia ramanand definitiva prin decizia nr. 586/17.06.2015 a Curtii de Apel Constanta. Ambele instante de judecata au decis, in urma administrarii probelor, ca inculpatul nu se face vinovat de nicio infractiune, ca nu a savarsit nicio penala, motivandu-se ca “dl. Groza Sorin a respectat intocmai prevederile Legii nr.31/1990 si continutul mandatului care i-a fost acordat” si “ca a facut dovada lipsei de temeincie a acuzatiilor cu inscrisurile depuse si declaratiile martorilor”.
Avocat Filisan Catalin

Decizie Judecătoria Constanţa: „Solutia pe scurt - Dosar nr. 12012/212/2012* HOT. In baza art.396 alin.5 in ref. la art.16 alin.1 lit.b NCPP achita inculpatul GROZA SORIN ,intrucat faptele nu sunt prevazute de legea penala.. In baza art.25 alin.5 NCPP instanta lasa nesolutionata actiunea civila formulata de partile civile OZBEK HALDUN si TEVFIK MORAN. In baza art.275 alin.3 NCPP cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu apel in 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi 30.09.2014“


Asociatul pedelistului Ioan Toanchină în firma Gedvec SA este urmărit penal pentru o înşelăciune de peste 300.000 de lei. Mai mult, acesta este acuzat şi de folosire cu reacredinţă a creditului societăţii şi i se impută şi infracţiunea de a vota în adunarea generală ca proprietar de acţiuni care nu-i aparţin. Ancheta a fost efectuată de poliţiştii din cadrul Biroului de Investigare a Fraudelor al Poliţiei Transporturi Constanţa.

Personajul în discuţie este directorul general al SC Antrepriza de Construcţii SA Constanţa, adică Sorin Groza, de 53 de ani. Conform anchetatorilor, povestea a început pe 6 aprilie 2004, când Groza, în calitate de administrator al firmei SC Gedvec SA Constanţa, i-a indus în eroare pe cetăţenii turci Tevfik Moran şi Haldun Ozbek. Cei doi erau şi ei, la vremea respectivă, administratori ai firmei Gedvec. Poliţiştii susţin că Sorin Groza a emis o procură specială falsificată, despre care Moran şi Ozbek nu ştiau nimic, cu atât mai mult cu cât nu vorbesc limba română. Cu ajutorul acestei procurori, asociatul politicianului i-ar fi revocat din funcţia de administratori pe cei doi cetăţeni turci şi s-ar fi confirmat în funcţia de administrator unic. Se pare, însă, că faptele nu s-au oprit aici. Anchetatorii au stabilit că, ulterior, Sorin Groza a administrat societatea „în mod defectuos şi ilegal, în interes personal, a schimbat cvorumul în luare deciziilor", iar astfel „a folosit cu reacredinţă creditul societăţii". Mai mult, se pare că Sorin Groza a început să scoată din societate sume mari de bani, fără a avea acest drept, atât în numele său, cât şi al celorlalţi administratori revocaţi. În total, Groza şi-ar fi însuşit suma de 374.975 de lei, adică dividendele pentru perioada anilor 2004 - 2007, pentru care nu avea mandat din partea celorlalţi administratori.

Patru firme în comun

Luni, faţă de Sorin Groza s-a început urmărirea penală, pentru înşelăciune, folosire cu reacredinţă a creditului societăţii, dar şi pentru infracţiunea de a vota în adunarea generală ca proprietar de acţiuni care nu-i aparţin. Tevfik Moran şi Haldun Ozbek s-au constituit părţi civile în proces, solicitând sumele ce li se cuvin. În acest sens, potrivit datelor oficiale, pe 1 februarie 2007, adunarea generală extraordinară a acţionarilor de la Gedvec a decis că „se revocă din funcţia de administratori ai societăţii Moran Tevfik şi Ozbek Haldun". Totodată, Sorin Groza a fost reconfirmat în funcţia de administrator. Mai mult, s-a completat şi obiectul de activitate al firmei cu activităţi din domeniul telecomunicaţiilor, al internetului, dar şi închirierea mijloacelor de transport pe apă, a maşinilor şi echipamentelor pentru construcţii, a schelelor şi platformelor şi a containerelor pentru locuit. De o însemnătate aparte este faptul că Sorin Groza este asociat, în total, în şase firme. În afară de Gedvec şi Antrepriza de Construcţii, Groza mai apare şi în Ella&Nicoll Import-Export SRL, Donau Sea Link SA, Vector Marine Service SRL şi în Carbofarm Europa SRL. În patru din cele şase firme, Sorin Groza îl are ca partener de afaceri pe pedelistul Ioan Toanchină. Este vorba despre Donau Sea Link SA, Vector International SRL, Vector Marine Service SRL şi însăşi Gedvec SA, tocmai societatea pentru care Groza s-a ales cu dosar penal. Contactat telefonic, Ioan Toanchină a declarat: „Sunt un asociat care nu are cunoştinţă despre tot ceea ce fac restul asociaţilor. Este drept că suntem asociaţi în mai multe firme şi păstrez o legătură cu Sorin Groza, dar asta nu înseamnă că ştiu ceea ce face şi ce i se impută". Ioan Toanchină este propunerea PD-L pentru Unitatea de Administrare Judeţeană ANIF şi, totodată, fost candidat din partea PD-L pentru Senat în Colegiul 1, însă s-a retras.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii