Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parchetul, dat in judecata pentru calificativul „interlop"

ro

05 Apr, 2009 23:15 11868 Marime text
Situaţie fără precedent în instanţele constănţene. Un cetăţean a dat în judecată Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi a solicitat daune de 100.000 de lei, pentru că procurorii l-au făcut „interlop" şi au afirmat că face parte din aşa-numitul clan „Spaniolul". Persoana în discuţie este Bogdan-Ştefan Acatrinei, tânărul care a luat bătaie de la Remus-Gabriel Vasea şi Usein Sali în Clubul White Horses, în noaptea de 5 spre 6 februarie 2006.

Acţiunea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa pe 24 martie, sub numărul 7458/212/2009 şi are ca pârâţi Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Ministerul Public. Instanţa a fixat prima înfăţişare în proces pentru data de 5 mai. În cererea de chemare în judecată, Acatrinei solicită instanţei să oblige Parchetul şi Ministerul Public la plata a 100.000 de lei, „reprezentând prejudiciul cauzat prin menţionarea subsemnatului drept membru al unei grupări infracţionale denumite în Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa cu nr. 9466/P/2008 drept «Spaniolul» şi prin comunicarea acestuia către presa constănţeană, care a făcut public rechizitoriul". În acelaşi timp, reclamantul cere „obligarea pârâţilor la publicarea într-un ziar naţional a extrasului de pe hotărârea prin care vor fi obligaţi la plata de despăgubiri". Nu în ultimul rând, Bogdan Acatrinei solitică şi ca reprezentanţii Parchetului şi ai Ministerului „să îşi ceară scuze, în mod public, pentru daunele ce mi-au fost produse prin activitatea calomnioasă, respectiv prin includerea subsemnatului, într-un act oficial, într-o grupare infracţională". Concret, litigiul a pornit de la Rechizitoriul nr. 9466/P/2008, prin care au fost trimişi în judecată Lucian Călimărea, Florin Sîrbu, Stila Sarafu şi Angel Straton, pentru bătăile de la Ziua Marinei.

„Zis Frumuşelu', Bou', Dentistul" etc.

Reclamantul spune că, în cuprinsul actului de acuzare, în cadrul capitolului „Date suplimentare" se menţionează faptul că acesta ar face parte din gruparea infracţională „Spaniolu'". Potrivit rechizitoriului în discuţie, „din declaraţiile martorilor Sali Usein, Şerban Victor, Gheorghiu Cristian Marian, Mihalcea Claudia, Leţa Marius, Nasurla Eldis şi Moroşanu Florian, rezultă că gruparea «Spaniolu'» are următorii membri: finanţatori Mirea Cătălin, Doru Aita, zis „Procuroru'", Tomescu Petrică, zis „Frumuşelu'", Sarafu Stila, Vanghelici Ionuţ, zis „Vanghele", Călimărea Lucian, zis „Călin", Sîrbu Florin, zis „Ţo", Rozenveig Cătălin, zis „Crocodilu'", Coşman Vasilică, zis „Lică", Straton Angel Lucian, zis „Angi", Turcan Ciprian, zis „Ciprian Boxerul", Boşcăneanu Aurel, zis „Auraş", Emurla Sunan, zis „Sunai", Papaiani Stere, Vera Bogdan, zis „Bou'", Tănăsescu Gabriel, zis „Farfui", Neamţu Silviu, zis „Necontrolatu'", Căpăţână Mihai, zis „Căpă", Acatrinei Bogdan, zis „Dentistul", Memetali Alatin, zis „Teodor", Buda Adrian, zis „Buda", Palaghia Ion, zis „Hoţu'", Dobruş Vicenţiu, zis „Ţiţi", Zorică Daniel, zis „Mache", Arsene Celestin, Chiujdea Ionel, zis „Icime", Chiujdea Mirel, Vanghelici Mihai, Fălcuş Cristian, zis „Ipu", R.S., Piti George, Vanghele Adrian, Bobaru Octavian, Gherasim Daniel, fraţii State, Gavrilă Dacian, zis „Dop", Petcu Cătălin Florin, zis „Brânză", Chireac Aristocrates Gheorghe, zis „Arinel", Mangu Florin, Mustafa Ghiocan, Mustafa Levent, Iaşar Sedat, zis „Sedan", Olaru Adrian, zis „Cote", Gorga Alexandru". Acatrinei susţine: „Includerea mea în rândul acestei grupări este de natură a-mi afecta prestigiul şi buna reputaţie de care mă bucur în societate". Totodată, acesta a ţinut să sublinieze: „Nu am făcut şi nu fac parte din nicio grupare infracţională, nu desfăşor activităţi ilicite şi nu săvârşesc infracţiuni". În acţiunea depusă la instanţă, Bogdan Acatrinei a arătat că în cauza finalizată prin rechizitoriul nr. 9466/P/2008 nu a avut nicio calitate, adică de făptuitor, învinuit, inculpat şi nici măcar martor, iar dosarul respectiv nu are legătură cu vreo activitate desfăşurată de el.

Marginalizat de prieteni

„În această situaţie, menţiunea calomniatoare cu privire la apartenenţa mea la «gruparea Spaniolu'» este total surprinzătoare", afirmă Acatrinei, „dovedind săvârşirea unei grave abateri de la normele procesului penal, cu consecinţa prejudicierii mele, atâta timp cât, după acest moment, am fost catalogat de toată presa drept «interlop», «membru al grupării Spaniolu'», iar membrii familiei, prietenii, apropiaţii, clienţii şi persoanele cu care am relaţii comerciale au fost şocaţi de o astfel de «calitate»". În acelaşi timp, reclamantul a afirmat că mulţi dintre apropiaţii săi au eviat să mai continue relaţiile de prietenie sau de afaceri ca urmare a susţinerilor din actul de acuzare. Ca dovadă a atitudinii sale corecte în societate, Bogdan Acatrinei a precizat că este absolvent al Facultăţii de Medicină şi că, în prezent, este medic stomatolog în cadrul cabinetului aparţinând SC SuperDent 92" SRL, împreună cu mama lui. „După finalizarea cursurilor universitare, am participat la numeroase conferinţe interne şi internaţionale de pregătire şi am urmat mai multe cursuri de specializare", spune Acatrinei, afirmând, totodată, că, în prezent, este lector avizat de Colegiul Medicilor Dentişti din România, spre a susţine demonstraţiile practice din cadrul cursurilor de educaţie medicală continuă. În susţinerea acţiunii sale, reclamantul invocă Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi aminteşte de „obligaţia pârâţilor de a aplica măsurile tehnice şi organizatorice adecvate pentru protejarea datelor cu carcater personal împotriva distrugerii accidentale sau ilegale, a pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului neautorizat". Nu în ultimul rând, Acatrinei vorbeşte despre decizia CEDO, potrivit căreia „în faza de anchetă penală, nu este permis a fi făcute declaraţii publice care să poată fi interpretate ca fiind o confirmare din partea anumitor funcţionari publici a vinovăţiei persoanei". „Precizez faptul că nu am săvârşit nicio infracţiune, am un comportament normal în societate, nu am fost anchetat, cercetat, învinuit, trimis în judecată sau condamnat pentru săvârşirea vreunei infracţiuni, menţiunea din Rechizitoriul cu nr. 9466/P/2008 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa este neadevărată, calomniatoare şi defăimătoare la adresa subsemnatului, producându-mi un grav prejudiciu".

Procurorii schimbă rolurile

Mai mult, Acatrinei spune că Rechizitoriul nr. 9466/P/2008 al Parchetului Judecătoriei Constanţa a fost verificat şi aprobat de conducerea unităţii, purtând menţiunea „Verificat sub aspectul legalităţii şi temeiniciei", semnătura prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa şi ştampila Parchetului. „Procurorul care a redactat rechizitoriul a procedat la includerea mea, în mod nelegal, mincinos şi fără a avea nicio legătură cu obiectul dosarului şi cu persoanele cercetate, în rândul unei grupări infracţionale". În susţinerea afirmaţiilor sale, Bogdan Acatrinei a cerut admiterea probei cu înscrisurile, a audierii martorilor şi supunerea pârâţilor la proba cu interogatoriul. Rămâne de văzut care va fi apărarea formulată de reprezentanţii Parchetului, puşi, probabil pentru prima dată, în situaţia de a schimba rolurile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii