Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:37 20 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Ordonanţa de urgenţă a noilor securişti“ face pui la Constanţa Procurorii constănţeni aplică principiul „follow the money“

ro

12 Aug, 2016 00:00 2250 Marime text
Mult-blamatul, însă necesarul - în opinia unora - articol din Codul de procedură penală prin care anchetatorii pot cere acces la tranzacţiile financiare ale unei persoane face pui şi la Constanţa. Numai în această vară, procurorii de la malul mării au solicitat instanţei aprobare pentru verificarea operaţiunilor financiare ale mai multor suspecţi. În fiecare caz de până acum, judecătorii au răspuns pozitiv solicitărilor anchetatorilor de a urmări firul banilor.
 
Denumit, poate pe nedrept, „ordonanţa de urgenţă a noilor securişti“, articolul 146, indice 1, din Noul Cod de Procedură Penală, intitulat „obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane“, a iscat valuri după valuri de nemulţumiri în rândul purtătorilor de robă ale apărării şi nu numai. Cu toate acestea, procurorii au început să se adreseze tot mai des instanţei de judecată, pentru a solicita accesul la tranzacţiile financiare ale diferitelor persoane mconsiderate suspecte în diversele dosare penale.
 
Principiul american „follow the money (urmăreşte banii)“ pare să se încetăţenească tot mai mult şi la noi, în Constanţa, unde anchetatorii încep să ia în serios treaba cu urma banilor, pentru a depista fărădelegile. În acest sens, mai multe dosare având ca obiect „obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane“ au fost înregistrate la Tribunalul Constanţa. De fiecare dată, instanţele de judecată şi completurile învestite să soluţioneze cererile procurorilor le-au îngăduit acestora din urmă accesul solicitat la operaţiunile financiare considerate suspecte. De menţionat că, până în prezent, solicitări de acest gen au venit din partea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, dar şi din partea anchetatorilor Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
 
Deşi opiniile în mediul avocăţesc au fost mai degrabă vehemente, fiind înfierat acest articol din lege drept o metodă securistă care nu are ce căuta într-un stat democratic, de partea cealaltă, anchetatorii spun că, în anumite cazuri, urmărirea banilor este necesară, întrucât în urma marilor fraude economice (şi nu numai), banii iau drumul offshore-urilor din străinătate, iar procurorilor le este îngreunată munca, întrucât se pot pierde date importante în depistarea tuturor persoanelor ce iau parte la scamatorie. În plus, statul român rămâne cu buza umflată şi cu prejudiciul nerecuperat.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fani 12 Aug, 2016 09:21 Este calea prin care se poate amana in mod " placut" si la nesfarsit un dosar ! In loc sa lamureasca rapid jaful facut cu acte si unde probele exista sub nasul procurorilor.Aceste dosare insa nu vor porni pentru simplul motiv ca nu s-ar desfasura in mod "placut".Exemple recente : carosabilul zonei peninsulare NU are dalele din granit ci din ciment ordinar(diferente de pret de 6-10 ori),sute de tone de cupru electrolitic pur al "firelor de cale" avand sectiunea de 80 si 100 mm patrati , ce alimentau tramvaiele si troleibuzele (fiind pur nu se putea vinde ca material neferos recuperat ,valoarea lor depasea atunci si acum 10 milioane de euro)....si multe,multe altele care arata de ce orasul arata deplorabil.