Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii de poveste de la malul mării. Joi îl descoperim pe Mihail Kogălniceanu

ro

06 Aug, 2019 13:56 1848 Marime text
Primăria Municipiului Constanța împreună cu Comunitatea Elenă Elpis și Uniunea Armenilor vă invită să descoperiți „Oamenii de poveste" care au marcat orașul de la malul mării.
 
În cadrul seriei de evenimente culturale unice de prezentare a unor importante și sonore personalități, îl vom descoperi și pe Mihail Kogălniceanu.
 
Joi, fix la ora 19:00, Primăria Municipiului Constanţa vă invită la o seară cu parfum de epocă, pentru a-l evoca pe patriotul și marele om politic Mihail Kogălniceanu.

Locul întâlnirii se află în zona unde a avut o casă la sfârșitul secolului al XIX-lea, acum numită Bulevardul Regina Elisabeta, la nr. 13, vis-a-vis de Cazino. Povestitor va fi prof. dr. Costin Scurtu (Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I", Filiala Constanța), iar prezentatorul uniformelor militare de dorobanți și a vieții cazone va fi Radu Covaliu, președintele titratei Asociații Culturale și de Reconstituire Istorico-Militară „Tomis" din Constanța.

Polivalent, enciclopedist, Kogălniceanu și-a construit o solidă cultură generală care l-a ajutat foarte mult să străbată căile către ascensiunea politică. A fost unul dintre cei mai apropiaţi sfetnici şi colaboratori ai lui Alexandru Ioan Cuza, principalul secondant în realizarea marilor reforme ale acestuia. Împreună cu Ion C. Brătianu este artizanul cuceririi independenţei de stat pe tărâm diplomatic. Dobrogea de după 1878 îi datorează legile, ordinea şi înţelepciunea de a atrage atenţia asupra ei într-o vreme în care opinia publică internaţională îi era defavorabilă, aproape ostilă. Mihail Kogălniceanu a iubit foarte mult ţinutul dintre Dunăre şi mare.

A cumpărat pământ în Dobrogea și a construit case. În Constanţa a avut trei, în una dintre ele, cea de pe faleză, poposind uneori chiar Regina Elisabeta.

Primăria Municipiului Constanţa vă invită să luaţi parte la eveniment, ocazie cu care veți descoperi și cine este următorul om de poveste al bătrânului Tomis.

Sursă foto: Primăria Municipiului Constanţa
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii