Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazare porneste la razboi Primaria Constanta versus Curtea de Conturi

ro

03 Feb, 2010 03:36 4191 Marime text

cap_1.jpgCamera de Conturi susţine că tichetele cadou primite de angajaţii Primăriei nu numai că trebuie impozitate, dar par şi nelegale

Primăria Municipiului Constanţa, la cârma căreia se află Radu Mazăre, a deschis ostilităţile faţă de Curtea de Conturi. Dosarul a fost înregistrat vineri la Curtea de Apel Constanţa, sub numărul 128/36/2010. Oficial, motivul care a stat la baza conflictului îl reprezintă tichetele cadou acordate de Primărie angajaţilor săi în luna aprilie 2008, în valoare de peste şase miliarde de lei vechi.

Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul Local al Municipiului Constanţa, Municipiul Constanţa şi Primarul Municipiului Constanţa şi-au unit forţele în instanţă şi au deschis procesul împotriva Curţii de Conturi a României - Camera de Conturi Constanţa şi a Curţii de Conturi a României. Concret, administraţia locală contestă decizia prin care Curtea de Conturi a constatat că tichetele cadou sunt asimilate veniturilor obţinute din salarii şi a decis că trebuie impozitate. În contextul semnalat de Curtea de Conturi, Primăria trebuie să plătească impozitul pentru suma de 603.600 de lei, reprezentând contravaloarea tichetelor oferite angajaţilor pentru luna aprilie 2008. Mai clar, ostilităţile între Primărie şi Curtea de Conturi au rădăcini mai vechi, ele debutând încă din luna august 2009, când au început verificările de la Primărie. Auditul financiar a fost desfăşurat în perioada 17 august 2009 - 30 octombrie 2009. Ceea ce i-a nemulţumit pe reprezentanţii Primăriei într-o asemenea măsură încât s-au decis să-i târască în instanţă pe cei de la Curtea de Conturi a fost faptul că auditorii financiari au considerat că tichetele cadou în valoare de peste şase miliarde de lei vechi primite de angajaţii Primăriei în aprilie 2008 ar trebui impozitate.

Sumele plătite au caracter nelegal

Primăria a făcut contestaţie în instanţă după ce, potrivit susţinerilor din cererea de chemare în judecată, reprezentanţii instituţiei au formulat contestaţie şi la Curtea de Conturi, dar nu li s-a răspuns. Contestaţia este împotriva procesului verbal de constatare din 23 octombrie 2009, „numai în referire la constatările care s-au concretizat prin aplicarea măsurilor 4 şi 5 din Decizia 34/24.11.2009", dar şi împotriva Deciziei nr. 34/24.11.2009, sub aspectul măsurilor aplicate la punctele 4 şi 5. Astfel, în cererea de chemare în judecată a Primăriei se arată că punctul 4 al deciziei contestate priveşte „virarea la bugetele publice a obligaţiilor datorate şi stabilirea faptului dacă au fost plătite şi alte sume care sunt asimilate veniturilor din salarii pentru care să fie calculate şi virate obligaţiile de natura impozitului pe venit şi a contribuţiilor aferente". Măsura prevăzută la punctul 5 se referă la stabilirea întinderii prejudiciului creat prin plata acestor sporuri şi a altor drepturi salariale nelegale, precum şi recuperarea acestora. Avocaţii Primăriei au cerut judecătorilor să anuleze respectivele măsuri, dat fiind că sunt nelegale şi netemeinice. Mai clar, în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi la PMC, Camera de Conturi Constanţa a constatat că „în privinţa anumitor sume plătite salariaţilor, acestea au un caracter nelegal". Pe cale de consecinţă, Camera de Conturi a decis, pe de o parte, să fie virate la bugetele publice „obligaţiile datorate în referire la plata către salariaţii instituţiei a sumei de 603.600 de lei, în aprilie 2008, reprezentând tichete cadou". Cu alte cuvinte, să fie plătit impozitul pentru tichetele cadou de 603.600 de lei. Pe de altă parte, Camera de Conturi a mai hotărât să se stabilească dacă au mai fost şi alte sume plătite în acelaşi fel angajaţilor Primăriei, fără să fi fost impozitate.

tichete_primaria_constanta_07.jpgSpor de confidenţialitate, de stabilitate...

Referitor la decizia Camerei de a se stabili întinderea prejudiciului creat prin plata acestor sporuri şi a altor drepturi salariale, avocaţii Primăriei au arătat că este vorba despre „sporul de confidenţialitate de 10% calculat la salariul de bază, sporul de stabilitate calculat la salariul de bază, indemnizaţia de dispozitiv de 25% din salariul de bază, drepturile speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii muncii, neimpozabile, şi o primă egală cu salariul de bază la plecarea în concediu pentru personalul contractual" şi despre recuperarea acestor drepturi. Totuşi, avocaţii Primăriei spun, în legătură cu impozitarea sumei de 603.600 de lei reprezentând tichetele cadou, că, potrivit informaţiilor solicitate şi primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa - Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Constanţa, tichetele respective nu intră în categoria veniturilor impozabile. Cei de la Primărie mai spun că, în urma controlului de la Camera de Conturi, au revenit cu o adresă la Finanţele Publice, la care încă nu li s-a răspuns. În mod suspect însă şi cei de la Camera de Conturi se pare că au solicitat punctul de vedere al ANAF, dar lor li s-a răspuns, culmea, că tichetele sunt impozabile.

„Pregătirea terenului"

Cu privire la decizia Camerei de a se stabili dacă au mai fost plătite şi alte asemenea drepturi angajaţilor Primăriei, fără a fi impozitate, avocaţii instituţiei spun că de verificarea situaţiei se ocupă Camera de Conturi, iar dacă nu s-a constatat existenţa şi a altor sume ce ar putea intra în respectiva categorie, „nu vedem finalitatea urmărită prin această dispunere a măsurii". „Poate doar", au continuat avocaţii, „«pregătirea terenului» pentru sancţionarea unei viitoare contravenţii sau infracţiuni despre care nouă nu ni s-a adus la cunoştinţă, deşi Curtea de Conturi are obligaţia de a ne încunoştinţa cu privire la toate neregulile constatate în urma controlului". De altfel, se pare că reprezentanţii Camerei de Conturi au ajuns la concluzia că „unele drepturi au fost acordate numai în baza acordului/contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, fără a exista o bază legală pentru acordarea acestor drepturi". Mai mult, aceiaşi auditori au constatat că „respectivul acord/contract colectiv de muncă are caracter nelegal sub aspectul acordării respectivelor drepturi prevăzute în acord/contract colectiv de muncă depăşind prevederile OG 6/24.01.2007 şi OG 10/2008 ce reglementează drepturile salariale şi alte drepturi ale funcţionarilor publici şi ale persoanelor contractuale". În replică, cei de la Primărie subliniază că sumele au fost acordate pentru anul 2008, că au fost achitate conform prevederilor din acordul/contractul colectiv de muncă înregistrat la DMSSF Constanţa sub numărul 25254/13.12.2006 şi aprobat prin HCLM 598/13.12.2006, acord pentru care s-au încheiat ulterior mai multe acte adiţionale. În apărare, cei de la Primărie spun că respectivele hotărâri de consiliu pentru aprobarea actelor adiţionale nu au fost atacate în contenciosul administrativ şi fiscal astfel că au devenit obligatorii.

Discriminare, CEDO

Camera de Conturi, în schimb, a susţinut că „atâta timp cât nelegalitatea prevederilor din acordul/contractul colectiv de muncă referitoare la drepturile în discuţie au fost sesizate de Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială cu ocazia depunerii spre înregistrare a actelor adiţionale, acordul/contractul colectiv de muncă nu poate produce efecte în privinţa drepturilor a căror acordarea a fost considerată nelegală". Cu alte cuvinte, tichetele nu numai că nu au fost impozitate, dar chiar ar fi fost acordate în mod nelegal. Totuşi, avocaţii Primăriei spun că Direcţia de Muncă ar fi trebuit să refuze respectivele acte adiţionale, dar şi că „singura autoritate legală cu competenţe de a stabili legalitatea/nelegalitatea unor prevederi ale acordului/contractului colectiv de muncă nu este DMPS, nici Curtea de Conturi şi nici vreun alt organ al statului, ci doar instanţa judecătorească". În susţinerea legalităţii salariilor „dospite" de la Primărie, avocaţii au argumentat pe mai multe pagini acest punct de vedere, vorbind despre discriminare, despre prevederile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi despre nevoia asigurării confidenţialităţii în instituţiile publice. Este de menţionat că, printre neregulile sesizate de controlul Camerei de Conturi la Primăria Constanţa se numără şi unele „plăţi nelegale" legate de SC Power Marine SRL, dar şi nereguli cu privire la SC Geconst Company SRL Constanţa, firme ce aveau contracte încheiate cu Primăria.

Vom reveni.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii