Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mangalia a fost dotata cu o cazarma

ro

20 May, 2002 00:00 1444 Marime text

Desfiintarea armatei dobrogene a intrat in linie dreapta

Zilele acestea, Guvernul a hotarat ca terenul si cladirile fostei unitati militare de artilerie antiaeriana din Mangalia sa fie preluate de Primarie * Operatiunea respectiva face parte dintr-un amplu proces de restructurare a armatei, in care cazarma in cauza, alaturi de unitatea de elicoptere de la Tuzla au fost desfiintate, urmand a fi predate societatii civile * La sfarsitul anului trecut, cele doua primarii intocmisera cateva proiecte grandioase, bazandu-se pe niste promisiuni financiare ale Aliantei Nord-Atlantice * Delegatia NATO venita la Mangalia a spus transant: "Noi nu dam bani!"

In cadrul procesului de restructurare a armatei, la sfarsitul anului trecut, au fost propuse pentru dezafectare 22 de unitati militare, care urmau a fi trecute in administrarea societatii civile. Dintre acestea, doua sunt din judetul Constanta, respectiv cea de artilerie antiaeriana de la Mangalia si cea de elicoptere de la Tuzla, ambele fiind deja dezafectate. Logistica unitatii de la Mangalia a fost transferata la unitati similare de la Calarasi si Buzau, iar elicopterele la Mihail Kogalniceanu. Cazarma de la Mangalia trebuia transformata in cartier de locuinte de serviciu, iar cea de la Tuzla in baza de agrement. Se vorbea, la vremea respectiva, si de alocarea unor sume importante de la NATO, ce ajungeau undeva la cateva zeci de milioane de dolari, prin finantare internationala si nerambursabila. In luna noiembrie anul trecut, la Constanta a sosit, pentru a se vedea care este stadiul dezafectarii celor doua cazarmi, o delegatie de opt experti NATO, din componenta acesteia facand parte Frederique Jaquemin si generalul de brigada Traian Pigui. La vremea respectiva, dupa ce Zamfir Iorgus, primarul Mangaliei, a facut prezentarea zonei, dar si a proiectului, comisia venita special de la NATO a efectuat o analiza minutioasa a legislatiei romanesti, care, in opinia lor, nu prezinta garantii suficiente pentru investitorii straini. Proiectul de la Tuzla era evaluat la aproape zece milioane de dolari, iar cel de la Mangalia, la peste 20 de milioane de dolari.

Probleme de toate felurile

La vremea respectiva, pentru cele doua investitii se vorbea de o finantare internationala a proiectelor, numai ca Frederique Jaquemin a spulberat brusc toate visele edililor celor doua localitati, declaratia acesteia fiind fara echivoc: "NATO nu are bani pentru asemenea proiecte". Tot Jaquemin ne-a mai spus ca Alianta Nord-Atlantica are doar capacitatea de a realiza o expertiza de nivel inalt, avand si suportul unor institutii financiare internationale, precum Banca Europeana pentru Investitii si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. "Singurul lucru pe care il poate face Alianta Nord-Atlantica este sa sugereze unor investitori straini sa vina aici, sensibilizand institutiile financiare", ne-a mai spus reprezentantul NATO. Proiectul initial stabilea ca la Mangalia se va construi un cartier de locuinte sociale, cu toate utilitatile, in care se va intra pe baza de cartela magnetica, iar la Tuzla ar fi trebuit sa se amenajeze o baza de agrement pentru elevi, studenti si sportivi, atat in sezon, cat si in extrasezon. Cele doua proiecte au o suprafata totala de peste 40 de hectare, iar la punerea in functiune a obiectivelor se pare ca se vor crea peste 500 de noi locuri de munca. In urma cu cateva zile, prin Hotararea Guvernului numarul 411, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, fosta cazarma a trecut in administrarea Primariei si a Consiliului local din Mangalia, care va fi preluata efectiv abia in prima decada a lunii iunie. Ieri, Zamfir Iorgus ne-a declarat ca, pe langa ce se stabilise prin proiect, aici va fi mutata si Administratia Financiara a municipiului, o sectie de Politie, cateva din serviciile descentralizate, precum si un detasament de pompieri, dotat cu tot ce este necesar pentru interventii mult mai rapide si eficiente in acea parte a orasului, dar si in afara. Totusi, apar si o serie de probleme, pentru ca fosta unitate militara de artilerie antiaeriana avea in componenta mai multe cladiri, precum birouri, magazii, dormitoare, cantina, baza sportiva si o suprafata imensa de teren. Toate sunt functionabile si au fost mentinute destul de greu in aceasta stare. Daca pana acum instalatiile electrice, cele sanitare s-au pastrat intacte, fiind pazite de militari cu arma in mana, este greu de crezut ca acestea mai pot fi conservate la fel, odata preluate de Primaria din Mangalia. Numai pentru paza si intretinerea acestor obiective care, pana ieri, erau militare, vor trebui alocate fonduri, vor trebui angajati tot felul de meseriasi, precum instalatori, zugravi, tamplari. Odata spulberate sperantele date de NATO, trebuie regandita intreaga strategie de realizare a celor doua proiecte ale unitatilor militare de la Tuzla si Mangalia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii