Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jandarmii, pregatiti sa asigure ordinea publica in sezonul estival

ro

21 Jun, 2004 00:00 639 Marime text

Seful Jandarmeriei Romane supravegheaza activitatea de pe litoral

682 de jandarmi au, in aceasta vara, misiunea de a asigura pe litoralul Marii Negre un climat de siguranta, urmand sa vegheze la prevenirea oricarei fapte de tulburare a linistii publice si la preintampinarea si combaterea fenomenului infractional * Comandantul Jandarmeriei, general locotenent Tudor Cearapin, s-a aflat zilele trecute in judetul Constanta pentru a verifica personal modul in care subordonatii sai se pregatesc in vederea indeplinirii misiunilor primite * Pe langa militarii Comandamentului Teritorial, in statiunile din judet vor actiona si cateva sute de jandarmi detasati de la brigazi speciale si grupari mobile din Bucuresti si Targu Mures * Cearapin a verificat si modul in care jandarmii constanteni si-au pregatit misiunile cu privire la asigurarea ordinii la alegerile locale din turul doi * Detasamentele care au asigurat paza magistralelor de combustibil vor fi desfiintate, personalul urmand sa fie redistribuit la misiuni pe linie de ordine publica * Jandarmii au inregistrat rezultate bune in aceasta activitate, in ultimii ani ei reusind sa descopere numeroase retele de infractori specializati in astfel de furturi * Ultima descoperire a fost facuta vineri la Midia, unde a fost gasita o instalatie veche si dezafectata prin care, in urma cu mai bine de un an, se sustragea combustibil

Sala de festivitati a Comandamentului Teritorial de Jandarmi Constanta a gazduit, sambata dimineata, o conferinta de presa, prezidata de comandantul Jandarmeriei Romane, general locotenent dr. Tudor Cearapin, si in cadrul careia s-a discutat despre masurile speciale care vor fi luate in aceasta vara pentru mentinerea ordinii si linistii publice. La intalnirea cu mass-media constanteana au fost prezenti si ofiterii direct implicati in aceste activitati, comandantii structurilor constantene, dar si cei care conduc contingentele detasate din restul tarii. Astfel, pe langa seful Comandamentului Teritorial, general de brigada Gheorghe Turtoi, au mai fost prezenti colonelul Gheorghe Harabor, seful de stat major, colonel Constantin Damian (adjunct Ordine Publica), colonel Ion Bucurei (Gruparea Mobila Targu Mures) si colonel Vasile Grigoroaie (Batalion 3 "Vlad Tepes" Bucuresti). Cearapin a declarat ca prezenta sa la Constanta este strict legata de demararea operatiunii "Litoral 2004", de modul de actiune in zonele de responsabilitate, si anume asigurarea ordinii si linistii publice in cele 12 statiuni de pe litoral, plajele adiacente si parcuri, zone de agrement, campinguri turistice si Tabara de Copii Navodari. Prezenta generalului locotenent dr. Cearapin s-a datorat si necesitatii asigurarii unui climat normal in ceea ce priveste desfasurarea turului doi de scrutin in alegerile locale, in acest sens numeroase efective de jandarmi veghind ca in cele 34 de localitati implicate sa nu existe probleme.

Masuri speciale si efective pe masura

In perioada estivala 2004, pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice pe litoralul Marii Negre vor actiona 682 de jandarmi, numarul acestora urmand sa fie suplimentat cu peste o suta in perioada de varf a sezonului. Dispozitivele de jandarmi vor functiona in intervalul 15 iunie - 15 septembrie. Potrivit lui Cearapin, in municipiul Constanta si in statiunile Mamaia si Navodari vor actiona 150 de jandarmi din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi a C.J.T., 110 din cadrul C.J.J. Constanta si 150 de elevi de la Scoala de Subofiteri "Grigore Alexandru Ghica" Dragasani. Colegii de la Gruparea Mobila Targu Mures au fost repartizati in dispozitivul sudic, avand ca zone de interventie statiunile Costinesti, 2 Mai si Vama Veche si orasul Mangalia, in timp ce 168 de jandarmi de la Brigada Speciala Bucuresti vor actiona in statiunile Saturn, Venus si Jupiter. Contingentele sus-mentionate au intrat deja "in paine" de pe data 15 iunie si, in numai cateva zile, au inregistrat rezultate deosebite. Astfel, in statiunile de pe litoral si in celelalte zone arondate au fost legitimate 872 de persoane, din care 118 au fost avertizate si 36 sanctionate contraventional, valoarea amenzilor aplicate fiind de aproape 25 de milioane de lei. Au fost aplanate sase conflicte si 23 de persoane au fost conduse la politie. Pe viitor, pentru a preveni comiterea de fapte antisociale, jandarmii vor executa actiuni punctuale in zonele aglomerate (plaje, piete si bazaruri) si statiile CFR. Concomitent cu indeplinirea acestor misiuni specifice, jandarmii vor actiona si pentru asigurarea ordinii publice cu ocazia desfasurarii unor adunari publice, manifestatii, manifestari sportive, culturale, vizite oficiale etc.

Misiuni specifice pentru linistea turistilor

Una dintre cele mai importante atributii ale jandarmilor prezenti vara aceasta pe litoral o constituie prevenirea si combaterea oricaror fapte care aduc atingere normelor de convietuire sociala, ordinii si linistii publice, in special a vagabondajului, prostitutiei, inselatoriei, cersetoriei, consumului de alcool in locuri neautorizate. De asemenea, jandarmii constanteni si colegii lor din capitala si Targu Mures vor actiona pe linia prevenirii furturilor de bunuri si valori ale turistilor si impiedicarea comertului ilicit in zona plajelor si falezelor, dar si pentru descoperirea si constatarea infractiunilor flagrante comise in statiuni. Jandarmii vor identifica si retine toate persoanele care au mandate de executare a pedepsei penale ori contraventionale si care sunt cautate pentru ca se sustrag urmaririi penale sau executarii pedepsei, ori in baza altor acte de urmarire locala sau generala. Militarii vor informa permanent cetatenii privind aspecte ale starii infractionale, in toate statiunile de pe litoral functionand puncte de informare care preiau reclamatiile si sesizarile turistilor.

Detasamentele care pazesc conductele petroliere vor fi desfiintate

Tudor Cearapin a declarat ca toate contingentele de jandarmi care au asigurat pana acum paza conductelor de combustibil de pe raza judetului vor fi in curand desfiintate, personalul urmand sa fie redistribuit in cadrul serviciului de ordine publica. Masura se face in baza unor prevederi legislative exprese, iar paza acestor instalatii va fi asigurata de catre personalul specializat al societatilor de profil. Dupa cum se stie, in urma cu patru zile, in apropierea orasului Basarabi s-a descoperit o instalatie artizanala prin care se sustragea motorina. Doua conducte traversau Canalul Dunare - Marea Neagra la o adancime de sapte metri, se uneau la un moment dat intr-un furtun unic, ce era montat cu doua robinete si care iesea pe malul celalalt, langa un ponton unde adesea opresc barje. Potrivit jandarmilor, instalatia a fost montata in 2002 si, un an mai tarziu, i-au fost adaugate alte componente. Paguba produsa in acest fel se ridica, se pare, la cateva sute de tone, prejudiciul fiind de zeci de miliarde de lei. Jandarmii nu se vor mai ocupa cu paza acestor instalatii, dar trebuie spus ca, desi exista unele exceptii, activitatea lor in acest sens a fost incununata de succes. Nu mai devreme de acum trei zile, mai exact vineri dupa-amiaza, in zona Midia a fost descoperita o astfel instalatie prevazuta cu o teava de 85 de centimetri si un robinet cu bila de trei sferturi de toli. Instalatia era dezafectata si veche, iar combustibilul nu mai era livrat prin conducta "intepata" de mai bine de un an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii