Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Industria de armament, oferita pe tava chilipirgiilor

ro

24 Jan, 2004 00:00 1786 Marime text

Arta de a trage in piept - o calitate fundamentala a sarlatanilor tranzitiei

In urma cu patru luni de zile, Uzina de Armament Dragasani intrase in vizorul unui fost contrabandist de tigari din Constanta ce se asociase cu Gigi Becali * Acum, Uzina Mecanica Dragasani va scapa de datoriile pe care le are, fiind propusa pe lista societatilor ce vor fi scutite de plata datoriilor * Conform normelor in vigoare, cei care achizitioneaza o intreprindere se angajeaza sa o preia cu tot cu datorii * Fabrica a apartinut pana acum doi ani societatii comerciale "Romarm" SA * Constantin Chicheanu, administratorul firmei "Consal Trade" SRL Constanta, cel care intentiona sa se asocieze cu Gigi Becali pentru a cumpara uzina, a fost mentionat de Gheorghe Trutulescu in timp ce era anchetat in dosarul "Tigareta II" * La vremea respectiva, in scandal a fost implicat si numele lui Petre Buduru, om de fotbal si presedinte al clubului Petrolul Ploiesti * Surse din anturajul acestora spun ca vestea despre intentia de cumparare a Uzinei de Armament de la Dragasani si eliberarea din inchisoare a lui Trutulescu nu sunt deloc o simpla coincidenta, o parte din banii din afacerea "Tigareta II" urmand a fi investiti chiar catre aceasta fabrica * Uzina de Armament a fost scoasa la privatizare pe 30 mai 2002 * La vremea respectiva, avea aproape cinci sute de salariati si un capital social de 70 de miliarde lei * Uzina este unul dintre cele mai competitive obiective de importanta strategica * Ministerul Economiei si Comertului intentioneaza sa includa aceasta uzina pe lista intreprinderilor ce vor fi scutite de plata datoriilor neachitate pana la 31 decembrie 2002 * Manevra ministeriala este suspecta, mai ales ca propunerea ar fi fost influentata de cei care au interesul sa puna mana pe afacere

Asa cum anuntasem in urma cu trei luni de zile in paginile cotidianului nostru, mai precis in data de 29 octombrie 2003, in urma unei selectii efectuate de Ministerul Economiei si Comertului au fost selectate ofertele depuse de omul de afaceri roman Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, si de firma constanteana "Consal Trade" SRL Constanta. Asociatii mai sus-mentionati au participat impreuna la negocierea contractului de vanzare a pachetului majoritar de actiuni la Uzina Mecanica de Armament si Munitie din Dragasani. Cei doi investitori cauta sa preia uzina impreuna cu Asociatia Salariatilor (PAS). Un anume deputat pe nume Grosu i-ar fi sugerat miliardarului bucurestean sa investeasca in industria de armament romaneasca. Afacerea in sine este extrem de profitabila pentru unul care cunoaste combinatiile din piata internationala a armamentului conventional. Nu este cazul celor doi. In situatia in care scandalul vanzarilor de armament din Bulgaria catre Irak era sa strice aranjamentele diplomatice de aderare la NATO a vecinilor nostri, un astfel de obiectiv nu poate fi incredintat oricui. Cu toate ca Becali a declarat ca s-ar fi hotarat sa investeasca in industria de armament, se pare ca acesta a tinut sa se puna la adapost de orice speculatii si a afirmat ca utilajele din fabrica ar fi depasite, dar ca, in ciuda acestor impedimente, s-ar putea face destule lucruri bune la Dragasani. Pentru o garantie de cinci miliarde lei, pe care a depus-o dupa adjudecare, potentialul patron ar fi spus ca aproximativ 10 procente din suma mentionata le vor reveni celor 470 de salariati ai fabricii, cu care se va lucra in continuare. Becali a mai declarat presei la acea vreme ca nu avea de gand sa pastreze profilul societatii, nespecificand totodata ce va produce la Dragasani. El afirmase ca va pastra aceiasi oameni in cadrul sectiilor vechii fabrici de armament. Era posibil sa fi fost pastrata si o linie de productie de munitie si armament.

Pioni din "Tigareta II" au devenit fani in galeria "Steaua"

Mult trambitata combinatie intre Becali si societatea comerciala constanteana "Consal Trade" SRL are ca scop mascarea unui om cu o carte de vizita pe cat de sonora, pe atat de compromitatoare. Cine este, de fapt, in spatele SC "Consal Trade"? Nimeni altcineva decat Constantin Chicheanu. Numele lui Constantin Chicheanu este legat de notoriile "tunuri" denumite de jurnalisti "Tigareta". Societatea "Consal Trade" a fost infiintata in 1994 si are ca unic administrator pe Constantin Chicheanu. Aportul social al firmei era de 60 de milioane de lei, impartit in 600 de parti sociale. In registrul comercial constantean Chicheanu apare, in prezent, cu domiciliul in Bucuresti, undeva pe bulevardul Decebal, cu toate ca, la infiintarea societatii, acesta locuia in Constanta. Activitatea principala a societatii administrate de Chicheanu este de constructii civile si industriale, constructii de autostrazi, drumuri, aerodromuri si baze sportive. Unicul asociat de la "Consal Trade" este unul si acelasi cu Constantin Chicheanu, personajul care a fost implicat in dosarul "Tigareta II", unul dintre primele cazuri de contrabanda cu tigari ajunse in justitie. Colonelul in rezerva Gheorghe Trutulescu, unul dintre pionii actiunilor de contrabanda, a dat o declaratie in fata procurorilor la data de 7 octombrie 1998. El facea referire la faptul ca, la data de 17 aprilie 1998, ar fi facut o vizita acasa la un anume Negoescu, si el cercetat in acelasi caz. Printre cei gasiti la domiciliul lui Negoescu se aflau Constantin Chicheanu si actualul presedinte al clubului Petrolul Ploiesti, Petre Buduru. Daca Gabriel Negoescu l-a scos de la inceput din carti pe Buduru, care nu ar fi avut de-a face cu contrabanda, cu Chicheanu lucrurile au stat altfel. In ce-l priveste pe Chicheanu, situatia s-a schimbat la confruntarile din grup. Trutulescu, precum si controversatul om de afaceri arab Jassim Reja, care ar fi trebuit sa-si recunoasca complicii, nu l-au indicat pe Constantin Chicheanu drept complice. Cu toate ca s-a cam contrazis in declaratii, Trutulescu a luat totul asupra sa. Asa a iesit din cartile jucate de procurori la acea vreme si Costel Chicheanu.

Ministerul Economiei face plocoane

In cursul zilei de ieri, in mediile de presa a aparut informatia conform careia un numar de noua societati comerciale din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului ar putea fi scutite de la plata datoriilor neachitate pana la 31 decembrie 2002, in baza prevederilor Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii. Potrivit unor surse din ministerul de resort, pe lista societatilor se afla la loc de frunte Uzina Mecanica Dragasani, urmata de fabrica de Avioane Craiova, uzinele mecanice de armament de la Filiasi, Babeni, Poiana Ruscai, Orastie, IOR SA si Plafar SA. In opinia fatarnica a unora dintre cei din minister, aceste societati ar fi facut mari eforturi financiare pentru a-si restructura activitatile de productie, iar inlesnirile la plata le vor permite sa isi stabilizeze situatia financiara, fiind astfel asigurate de conditiile unei privatizari de succes.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii