Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încrengătura Prodive Services SRL - moartea scafandrilor Zarafu şi Ispas - Garda Financiară (document)

ro

02 Apr, 2011 01:09 6059 Marime text
cap_4.jpgOvidiu Buzatu, unul dintre patronii societăţii comerciale Prodive Services SRL, unitate care a efectuat prima inspecţie a cargoului scufundat Medy, la solicitarea clubului londonez de asigurări P/I, unde şi-au găsit sfârşitul scafandri Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa arată că nu doar Ovidiu Buzatu a fost deferit instanţei de judecată, „lista neagră" putând continua cu Florin Buzatu, fratele al celui mai sus precizat, Laurenţiu Zamfir, comisar în cadrul Gărzii Financiare - Secţia Constanţa, în prezent suspendat, Manuel Zaharia şi Ştefan Adrian Vasilache.

Dacă în sarcina fraţilor Buzatu s-a reţinut infracţiunea de şantaj, comisarul de la Garda Financiară Laurenţiu Zamfir este acuzat, alături de Manuel Zaharia şi Ştefan Adrian Vasilache, de complicitate la infracţiunea de şantaj. În rechizitoriu întocmit, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 11 decembrie 2007 - 23 octombrie 2009, inculpatul Buzatu Ovidiu, coasociat la SC Prodive Services SRL (societate comercială ce avea ca obiect de activitate, printre altele, efectuarea de lucrări subacvatice), şi fratele său, inculpatul Buzatu Florin, l-au constrâns pe coasociatul şi administratorul aceleiaşi societăţi comerciale (denunţător) (nr. Cristian Vlad) să semneze mai multe acte notariale care prevedeau recunoaşterea retroactivă a unei datorii de 30.000 de euro către Buzatu Ovidiu, să cesioneze 10 din părţile sociale ale firmei în favoarea altei persoane şi să accepte ca Buzatu Florin să îl înlocuiască în funcţia sa de administrator al firmei". „În acest scop", continuă procurorii constănţeni, „inculpaţii Buzatu Ovidiu şi Buzatu Florin au ameninţat persoana respectivă că vor formula plângere penală împotriva acesteia pentru infracţiunea de uz de fals în legătură cu contractarea unui credit bancar". Mai mult decât atât, anchetatorii arată că cei doi fraţi au beneficiat şi de ajutorul inculpatului Laurenţiu Zamfir, care, în calitatea sa de comisar în cadrul Gărzii Financiare - Secţia Constanţa, în cursul lunii octombrie 2009, cu ocazia unui control de specialitate efectuat la SC Prodive Services SRL, „a exercitat presiuni asupra administratorului de drept al firmei prin ameninţarea întocmirii unui dosar penal pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, precum şi cu repetate controale, pe viitor al gărzii financiare".

Comisarul Zamfir „loveşte" iar

„Inculpaţii Zaharia Manuel şi Vasilache Adrian au stabilit legătura între inculpaţii Buzatu Ovidiu şi Buzatu Florin si comisarul de gardă financiară Zamfir Laurenţiu pentru a acţiona în scopul şi modalitatea descrise mai sus", se mai arată în rechizitoriu. Procurorii DNA Constanţa ţin să precizeze că inculpatul Laurenţiu Zamfir a mai fost trimis în judecată în cursul lunii decembrie 2009, fiind condamnat nedefinitiv la pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Constanţa. „Menţionăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de Procedură Penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", au conchis procurorii anticorupţie.

Amendă mai mică

Prodive Services SRL este unitatea care a efectuat prima inspecţie a cargoului turcesc Medy, vas scufundat anul trecut. Scufundarea a fost efectuată la solicitarea clubului londonez de asigurări P/I. De altfel, în nava Medy au fost găsiţi fără suflare scafandrii Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas. După cum arătam şi în ediţia din data de 8 octombrie 2010, pe 23 octombrie 2009, comisarul Laurenţiu Zamfir, aflat în timpul unui control financiar - fiscal la SC Prodive Services SRL Constanţa, i-ar fi pretins lui Vlad Cristian bani pentru a-i reduce cuantumul amenzii pe care urma să i-o aplice. Procurorii anticorupţie au susţinut că suspectul nu i-ar fi precizat denunţătorului ce sumă să-i dea, ci a lăsat acest aspect la aprecierea administratorului. Comisarul ar fi condiţionat de primirea banilor aplicarea unei amenzi de doar 1.500 de lei, faţă de 50.000 de lei, reprezentând limita maximă prevăzută de lege, sau 20.000 - 30.000 de lei, cât îi spusese administratorului, anterior întocmirii procesului verbal de sancţionare, că îi va aplica pentru contravenţiile constatate, precum şi faţă de amenda efectiv aplicată de 3.000 de lei.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii