Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:43 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam. Căzut la datorie. Un caz rar întâlnit. A murit la la opt luni de când a fost rănit în Afganistan

ro

09 May, 2018 05:46 2006 Marime text
Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuştean a murit pe data de 9 mai 2012, după ce a fost rănit grav, la 7 septembrie 2011, în provincia Zabul din Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executa o misiune de cercetare terestră a unui obiectiv.

Atunci, militarului i s-a acordat pe loc primul ajutor, după care a fost transportat de urgenţă cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul militar din Baza Lagman pentru intervenţii chirurgicale.
 

În data de 8 septembrie, militarul român a fost evacuat în Germania, la Spitalul militar american din Landstuhl, pentru tratament de specialitate şi, ulterior, la 30 octombrie, a fost transferat în România, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central, în stare vegetativă, fiind diagnosticat cu multiple traumatisme interne şi cranio-cerebrale.


Pe parcursul întregii perioade de internare, Ion-Lucian Leuştean a beneficiat, în cadrul secţiei de terapie intensivă, de monitorizare permanentă şi de tratament complex suportiv şi curativ.


Din nefericire, cu toate eforturile echipei medicale pluridisciplinare de la SUUMC, evoluţia clinică a pacientului nu a înregistrat ameliorări ale statusului cognitiv, iar în ultimele 10 zile s-a constatat o deteriorare progresivă neresponsivă la tratament etiologic specific, militarul decedând în urma unui stop cardio-respirator, în dimineaţa zilei de 9 mai 2012.


A fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari.

Sublocotenentul (pm) Ion-Lucian Leuștean este înmormântat în Cimitirul din satul Prunişor, comuna Prunişor, județul Mehedinţi.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii