Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:50 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fregata „Regele Ferdinand" s-a întors acasă Lacrimi de fericire şi momente la intensitate maximă în Portul Militar Constanţa (galerie foto)

ro

15 Dec, 2012 01:16 3311 Marime text

04_fregata_1.jpgFregata „Regele Ferdinand" a acostat ieri, în jurul orei 11.00, în Portul Militar Constanţa, după ce a participat, în perioada 1 octombrie - 30 noiembrie, la operaţiunea Uniunii Europene, numită „Atalanta", de luptă împotriva pirateriei navale în Golful Aden.

La ceremonia prilejuită de sosirea navei din misiune au fost invitaţi reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale, ai autorităţilor publice locale, militari în rezervă şi în retragere, veterani de război, precum şi membri ai familiilor echipajului.

Trei dintre marinarii aflaţi pe fregate au devenit părinţi în timpul misiunii, iar ieri şi-au putut vedea pentru prima dată copiii.

De-a lungul ceremoniei s-a precizat că, pe timpul celor 93 de zile de la plecarea în misiune, fregata a realizat câteva premiere importante pentru Forţele Navale: participarea la prima operaţiune de luptă împotriva pirateriei navale, prima misiune desfăşurată în emisfera sudică de o navă militară românească, prima misiune a unui elicopter Puma Naval ambarcat dincolo de apele teritoriale ale României, precum şi capturarea unor persoane suspectate de acte de piraterie. Nu este trecut cu vederea faptul că cele două luni de misiune în cadrul Operaţiei „Atalanta", fregata a parcurs mai mult de 12.500 de mile marine în peste 1.100 de ore de marş, a efectuat şapte misiuni de realimentare pe mare, şapte misiuni de tip „friendly approach", iar elicopterul Puma Naval a efectuat peste 100 de ore de zbor.

fregata_2.jpg

De asemenea, fregata „Regele Ferdinand" a mai participat, sub comandă NATO, la Operaţia „Active Endeavour" din Marea Mediterană, pentru monitorizarea traficului naval şi aerian în scopul combaterii traficului ilegal, şi la Operaţia „Unified Protector" de impunere a embargoului împotriva Libiei.

Nava este comandată de comandorul Mihai Panait şi se întoarce din această misiune cu un echipaj alcătuit din 235 de marinari. Amintim că, la data de 21 noiembrie, fregata „Regele Ferdinand" şi fregata turcă „Gemlik" au desfăşurat o acţiune pentru capturarea a nouă persoane suspectate de acte de piraterie, în largul coastelor Somaliei.

Un avion de patrulare suedez, care executa misiuni de inspecţie aeriană în cadrul Operaţiei Atalanta, a localizat o ambarcaţiune tradiţională de mici dimensiuni, la o distanţă de 420 de mile marine est de Mogadiscio, capitala Somaliei. Comandantul grupării navale EU NAVFOR a trimis urgent în zonă cele două fregate, pentru inspecţie. Ulterior, cele nouă persoane suspectate de acte de piraterie au fost reţinute şi ambarcate la bordul fregatei „Regele Ferdinand" pentru investigaţii, iar vasul a fost distrus, în vederea prevenirii utilizării acestuia în acte de piraterie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii