Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost inspector general școlar și alte 16 cadre didactice, condamnate pentru fraudarea examenului de Bacalaureat

ro

16 Nov, 2016 12:46 6150 Marime text
La data de 11 noiembrie, prin hotărârea definitivă a Curții de Apel București s-a dispus condamnarea unui număr de 17 cadre didactice, profesori la diferite instituții școlare de pe raza județului Ialomița, care au pretins şi primit diverse sume de bani de la 119 candidați, pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de evaluare a lucrărilor pentru examenul de Bacalaureat, din sesiunea iunie 2012, în vederea obținerii unor note de promovare.
       
Profesorii au fost condamnați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, participație improprie la fals intelectual, trafic de influenţă și fals material în înscrisuri oficiale.
         
Dumitru Otilia, inspector general școlar la momentul săvârșirii infracțiunilor al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița și alte 10 cadre didactice au fost condamnate la pedepse privative de libertate cuprinse între 2 și 3 ani. Totodată, față de alte 5 cadre didactice s-a dispus condamnarea la pedepse cuprinse între 1 și 3 ani cu suspendarea sub supraveghere a executării acestora. Față de un singur cadru didactic a fost amânată aplicarea pedepsei de 1 an închisoare.
 
Mai mult, instanța a stabilit pentru cele 17 cadre didactice pedepse complementare cuprinse între 1 și 3 ani de interzicere a exercitării profesiei prin care au fost săvârșite infracțiunile reținute în sarcina acestora.
 
Cei 17 condamnați au procedat personal la corectarea și completarea lucrărilor pentru examenul de bacalaureat, în schimbul unor sume de bani. De asemenea, Dumitru Otilia, în calitate de președinte al Comisiei Județene de Bacalaureat 2012, în scopul asigurării prin fraudă a promovării examenului, a inițiat şi constituit un grup infracțional organizat, format din cadre didactice cu atribuții în activitatea de desfășurare a examenului de Bacalaureat.
 
Cercetările inițiale au fost demarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomița, însă pe parcursul urmăririi penale a rezultat că inspectorul general școlar a avut o contribuție majoră în desfășurarea activităților infracționale, motiv pentru care dosarul penal a fost declinat, potrivit competenței, Direcției Naționale Anticorupție.
 
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Ialomița au efectuat acte de urmărire penală în baza delegărilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 17 Nov, 2016 14:26 Pe tigani nu-i aresteaza ca-si ridica o vila intr-o toamna, aia nu fraudeaza, aresteaza pe dascalii care au dat rezultate la olimpiade.Tara lui Papira=Voda!!!