Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:45 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Două anchete penale sunt în derulare Procurori militari și civili, mânați de același gând – unde sunt arma și muniția de război furate de la un militar din Constanța

ro

11 Apr, 2022 00:00 8944 Marime text
 
  • Două anchete penale, una în sistem militar, iar cea de-a doua - instrumentată de procurori civili, sunt în derulare de aproape o lună de zile, dar în spațiul public, la ora actuală, discursul public nu mai face nicio referire cu privire la acest grav incident.
 
S-au scurs nu mai puțin de 23 de zile de când o armă și muniția de război aferentă acesteia par să fi dispărut fără urmă din cadrul unei unități militare din județul Constanța! Două anchete penale, una în sistem militar, iar cea de-a doua - instrumentată de procurori civili, sunt în derulare de aproape o lună de zile, dar în spațiul public, la ora actuală, discursul public nu mai face nicio referire cu privire la acest grav incident.
 
Amintim, începând cu data de 19 martie 2022, Constanța, dar și localitățile din jur au trecut prin momente intense, după ce a fost dată publicității vestea potrivit căreia militar de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în seara zilei de sâmbătă, 19 martie 2022, în timp ce executa serviciul de pază în unitate.
 
Chiar din seara respectivă, au fost instituite filtre în Constanța, Mamaia și localitățile din jur, fiind deschise anchete penale coordonate atât de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar București, cât și, separat, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
 
Pe parcursul zilelor următoare, numărul forțelor de ordine ce luau parte la acțiunile specifice pentru identificarea suspectului și depistarea armei și muniției furate a fost diminuat. Așa se face că, în prezent, tema arme și a muniției de război furate de la militarul aflat în serviciul de pază al unității pare să fi dispărut cu desăvârșire.
 
Amintim că un militar de la Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat a fost atacat prin surprindere, în seara zilei de sâmbătă, 19 martie 2022, în timp ce executa serviciul de pază în unitate.
 
O persoană neidentificată, cu cagulă și înarmată cu o armă albă, a intrat prin efracție în perimetrul unității militare, în jurul orei 20.15, și l-a atacat pe militar. Militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistență în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe.
 
După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunțat de urgență pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității.
 
Conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanța și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului.
 
Conducerea Ministerului Apărării Naționale a dispus de urgență, la nivelul tuturor unităților militare, măsuri pentru întărirea serviciilor de pază și verificarea planurilor de pază și apărare a obiectivelor militare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Armă și muniție de război, sustrase din Mamaia. Căutările au ajuns la Iași
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii