Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezertori si sinucigasi in uniforma

ro

12 Mar, 2004 00:00 1903 Marime text

Generatia tinerilor care urasc armata

In ultimii doi ani, in unitatile militare de pe teritoriul Dobrogei s-au inregistrat numeroase evenimente de o gravitate deosebita, protagonistii fiind militari in termen * Labili psihic, dar, surprinzator, considerati apti la incorporare, mai multi tineri si-au pus capat zilelor, nemaisuportand sistemul si tratamentul din unitatile in care erau incorporati * La finele anului trecut, Iulian Gabriel Ion, membru al unei secte obscure, a dezertat, el nefiind prins nici pana in data de astazi * Jurnalul sau demonstreaza clar ca tanarul avea serioase probleme psihice, dar si in acest caz, psihologii din cadrul armatei au considerat ca este apt pentru satisfacerea stagiului militar * Superficialitatea si suficienta testelor efectuate la incorporare sunt principalele cauze care conduc la producerea unor astfel de evenimente * Profilul tinerilor care aleg sinuciderea sau dezertarea ca "evadare" din armata este mereu acelasi: timiditate, introvertire si labilitate psihica * Pentru astfel de indivizi, tratamentul la care sunt supusi in unitatile militare, ordine injositoare si umilinta, este imposibil de suportat * Daca aceste incorporari "la gramada" practicate de centrele militare zonale vor continua, este posibil ca pana in 2007 (anul din care stagiul militar nu va mai fi obligatoriu), pe raza judetului nostru sa se petreaca numeroase astfel de tragedii

Satisfacerea stagiului militar de catre orice tanar a fost considerata intotdeauna o necesitate, decenii de-a randul aplicandu-se acel dicton potrivit caruia doar armata "te poate face barbat". In unele cazuri, aceste vorbe s-au dovedit adevarate, multi adolescenti care pana atunci se ascunsesera dupa fustele mamei devenind in armata barbati cu adevarat. Recrutul era obligat sa traiasca in colectivitate, sa se descurce singur si, mai ales, sa se supuna ordinelor, aspect care convenea de minune in epoca comunista. Sistemul a inceput insa, treptat, sa scartaie, incidente razlete aratand ca "militaria" nu se potriveste chiar oricarei persoane. Inainte de Revolutie, astfel de cazuri erau musamalizate si trecute sub tacere. In incercarile sale de a "intra in Europa", Romania a admis in cele din urma ca obligativitatea stagiului militar a devenit in prezent inutila. Din aceasta cauza, in Constitutia votata anul trecut a fost inserat un articol care prevede ca armata nu va mai fi obligatorie incepand din anul 2007. Aceasta prevedere a fost cu atat mai necesara cu cat, in ultimii ani, in unitati militare din Romania s-au inregistrat numeroase evenimente nedorite (dezertari, sinucideri) care au dovedit ca nu orice tanar este apt sa indure tratamentul militar. Cine a facut armata adevarata (nu cea cu program 8.00-16.00 pentru ca avea pile la comandant), departe de casa, familie si prieteni, stie ce inseamna sa fii umilit si obligat la indeplinirea unor ordine stupide. In ceea ce priveste invatarea anumitor lucruri in armata, trebuie spus ca acest lucru se face mai mult in perioada de 40 de zile de instructie (inainte de juramant) si aproape deloc dupa, in celelalte 10-11 luni ramase. Astfel de tratamente se pot dovedi uneori "mortale" pentru tineri ajunsi din greseala sa imbrace uniforma si care, la un moment dat, clacheaza comitand fapte grave. Unii dintre ei, nerezistand la efort, comit gafe groaznice, impuscandu-si un coleg in timp ce efectueaza schimbul de garda sau predarea armamentului. Altii se sinucid tragandu-si un glont in cap cu arma din dotare, in timp ce o a treia categorie de neadaptati prefera dezertarea, o evadare inutila care nu face altceva decat sa le pateze "cazierul" pentru tot restul vietii. Toti acesti tineri sunt labili psihic, au probleme de adaptare si nu se pot adapta in nici un fel vietii cazone. Ei indura o perioada tratamentul, fara sa spuna nimic, devenind chiar preferatii unor gradati, care ii pun sa faca munca de jos.

Armata ii declara apti... pentru ca asa trebuie

Neadaptatii nu au ce cauta in acest sistem si din aceasta cauza o mare parte din vina apartine celor care activeaza in cadrul centrelor militare zonale si care ii declara apti de satisfacerea stagiului militar pe acesti nefericiti. Testele psihologice efectuate la recrutare si incorporare nu sunt, se pare, luate prea mult in seama din moment ce ajung sa imbrace uniforma tot felul de indivizi. Esti pus sa raspunzi la intrebari care de care mai ciudate: daca ai vrut sa iti omori mama, vecinul sau cainele, daca iti place sa bati femeile sau ce simti cand calci toamna pe o frunza. Majoritatea persoanelor vor raspunde "nu" la primele doua categorii de intrebari si vor da raspunsuri la fel de idioate la cele din al treilea grup. Oricum, daca fiecare test ar fi studiat cu atentie, specialistii ar putea intelege tipologia celui care urmeaza sa fie incorporat. Din nefericire, se pare ca cercetarea acestor hartii este destul de superficiala, functionarii grabindu-se sa plece acasa la timp, mergand pe premisa ca, din ce a vazut prin sala de examen, nici unul nu pare nebun. Astfel de greseli le fac si psihologi reputati, care vad peste tot tineri care gresesc intentionat pentru a scapa de armata si neglijandu-i pe acei cativa care, intr-adevar, au probleme psihice. Trebuie spus ca acesti indivizi nu sunt "nebuni" cu acte in regula, dar problemele psihice de care sufera se agraveaza odata ce recrutul este acceptat in sistem. Acceptarea "pe banda rulanta" se face si pentru ca este nevoie in unitati de cat mai multi militari in termen care sa faca munca de jos, si o recrutare prea atenta ar reduce serios grupul de "racani". Odata intrat in unitatea militara, tanarul labil psihic se confrunta cu un sistem straniu, fiind permanent umilit si obligat sa se supuna celor mai ciudate ordine. El sufera in tacere si executa, devenind astfel "preferatul" unor gradati. La un moment dat, baiatul va "exploda" comitand o fapta reprobabila.

Dezertorul Gabriel voia ca Dumnezeu sa-i dea femei

Cel mai bun exemplu de militar labil psihic declarat apt la incorporare este cel al lui Iulian Gabriel Ion, un tanar de 22 de ani, din orasul Slobozia, care isi satisfacea stagiul militar la UM 02196 Mangalia (Marina). Acesta a dezertat de doua ori la sfarsitul anului trecut, iar in prezent el se afla in libertate, procurorii militari nereusind sa dea de urma sa. Prima fapta a fost comisa pe data de 5 septembrie, cand tanarul aflat in permisie a ales sa nu se mai intoarca la unitate. Dupa 48 de ore, el a fost declarat dezertor si a fost dat in urmarire generala, importante forte militare fiind dispuse pentru prinderea sa. Gabriel a fost retinut dupa 10 zile, intamplator, de catre niste politisti de la Rutiera, dupa ce timp de mai multe zile statuse ascuns in niste vile de pe Valea Doftanei. El a fost adus la Constanta, iar Tribunalul Militar l-a condamnat la un an de inchisoare cu suspendare si 1,5 milioane lei amenda. Tanarul a fost mutat de la Mangalia in Portul Constanta, la UM 02159. Dupa prima dezertare, procurorii militari au intrat in posesia jurnalului sau personal, care dovedeste clar ca militarul are serioase probleme psihice si comportamentale. In primul rand, Iulian Gabriel Ion, tanarul care la recrutare era considerat "sanatos psihic si foarte inteligent", ii scria lui Dumnezeu, cerandu-i acestuia "o femeie frumoasa", "sa il aprovizioneze in chip minunat cu mancare" si "sa faca sa fie din nou apa la chiuveta". Gabriel era membrul unei secte bucurestene, in care fusese adus de catre o prietena de a sa, o anume Magda. Apartenenta la secta nu explica insa ineptiile debitate in jurnal, care dovedesc ca baiatul nu este intreg la cap. Acestui om i s-a dat o arma pe mana, avand responsabilitati si sarcini dificile. Pe data de 5 noiembrie, aflat la unitatea din Portul Constanta, Iulian Gabriel Ion solicita o invoire pentru a-si face niste fotografii, nu se stie pentru ce. Comandantul unitatii ii aproba invoirea, desi stia de prima dezertare si de faptul ca, in acea zi, tanarul primise hotararea de condamnare din partea Tribunalului Militar. Gabriel paraseste unitatea si dupa 48 de ore este dezertor pentru a doua oara. El a fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera, dar pana la aceasta data nu s-a reusit prinderea sa. Trebuie mentionat ca acest caz nu este deloc unul singular, in ultimii ani in unitatile constantene inregistrandu-se numeroase astfel de fapte. Gabriel Ion este insa singurul dezertor care nu a fost prins. Este posibil ca el sa fi parasit fraudulos tara sau sa stea ascuns la Bucuresti, intr-unul dintre imobilele apartinand sectei sale.

S-au impuscat pentru ca nu au suportat armata

Daca unii dintre tinerii militari cu probleme psihice aleg sa dezerteze, altii isi pun pur si simplu capat zilelor, sinucigandu-se in incinta unitatii, cu armamentul din dotare. Ultimul caz de acest gen s-a consemnat nu mai devreme de 10 februarie 2004, cand un bucurestean in varsta de 21 de ani, care isi satisfacea stagiul militar intr-o unitate de la Capu Midia, s-a impuscat de patru ori in timp ce se afla in garda. Marian Scurtu urma sa se elibereze peste cinci zile si era un tanar tacut, care executa fara cracnire ordinele superiorilor. Cu toate acestea, militarul incepuse sa cedeze nervos din pricina tratamentului special pe care i-l aplica un caporal. Inainte de a comite gestul final, el i-a declarat unui coleg ca nu mai suporta sa fie tratat ca un gunoi si ca nu stie ce va face. Scurtu a lasat un bilet de adio prin care absolvea de orice vina unitatea militara. Mentiunile exprese din bilet demonstreaza insa ca soldatul avea un sentiment de culpabilitate, fiind convins ca el este de vina, desi nu comisese nici o fapta, sa-i spunem, rea. Se pare ca biletul fusese scris cu mult timp in urma, fiind datat 2003, lucru ce demonstreaza ca fapta a fost premeditata. Potrivit procurorilor militari care au anchetat cazul si medicului legist care a efectuat necropsia, cauza mortii lui Scurtu a fost dilacerarea cerebrala, craniul sau explodand pur si simplu din cauza gloantelor expediate de AKM. Din cauza biletului, pista cu caporalul a fost abandonata. Un alt caz deosebit s-a petrecut in vara anului trecut, cand Paul Gheorghe Burlacu, de 22 de ani, din satul Runcu, comuna Pantelimon, s-a spanzurat in curtea casei sale, in timp ce se afla in permisie. Burlacu era militar in termen la UM 02196, aceeasi unitate din care peste cateva luni avea sa dezerteze si Iulian Gabriel Ion. Tanarul se afla la prima permisie si nu a lasat nici un bilet de adio. Ca si in cazul lui Scurtu, Burlacu era un tip linistit, care executa ordinele fara prea multe comentarii, dar care, la un moment dat, a cedat psihic comitand actul sinucigas. Exemplele de mai sus sunt doar cateva dintre cele inregistrate in ultimii ani pe raza judetului, acestea (sinucideri si dezertari) fiind foarte numeroase. Nu se poate spune asadar ca sunt incidente izolate, ci un adevarat fenomen. In sprijinul acestei afirmatii vin toate celelalte cazuri inregistrate in restul tarii, care demonstreaza o data in plus, daca mai este nevoie, ca incorporarea "cu arcanul" si "tratamentele" militare trebuie sa inceteze.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii