Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia, luată în şedinţă secretă Nicuşor Constantinescu, pilulă amară de la judecătorul Marius Damian Mitea! (rechizitorii)

ro

22 Sep, 2015 00:00 2311 Marime text
Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, rămâne sub control judiciar! Decizia a fost luată, ieri, de judecătoarea Iulia Cezara Suciu, judecător al Tribunalului Constanţa, şi vizează atât dosarul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal, cât şi în cel referitor la fundaţiile Fantasio şi Thalia. Menţinerea sa sub control judiciar nu este singura veste proastă primită recent de şeful CJC. Magistratul Marius Damian Mitea, din Curtea de Apel Constanţa, a dat, potrivit surselor noastre, în şedinţă secretă, undă verde Tribunalului Constanţa să înceapă judecata lui Nicuşor Constantinescu în ultima cauză mai sus precizată. Decizia lui Mitea este definitivă, astfel că dosarul fundaţiilor va fi trimis Tribunalului Constanţa în vederea stabilirii primului termen.
 
În cauză, președintele Consiliului Județean Constanța este suspectat de abuz în serviciu (trei infracțiuni, din care două în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat şi conflict de interese (nouă infracțiuni, din care cinci în formă continuată). Alături de Nicuşor Constantinescu au mai fost deferiţi Justiţiei Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, bănuit de complicitate la abuz în serviciu (două infracțiuni, ambele în formă continuată), constituire a unui grup infracțional organizat şi de evaziune fiscală, Carmen Florentin Oproiu, director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din CJC, bănuită de complicitate la abuz în serviciu (două infracțiuni, ambele în formă continuată) şi de constituire a unui grup infracțional organizat, şi Marcel Părău Brâncoveanu, reprezentant al Fundației Culturale Thalia, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.
 
În faţa instanţei a mai fost trimisă Fundaţia Fantasio, bănuită de constituirea unui grup infracțional organizat şi de evaziune fiscală, precum şi Fundaţia Culturală Thalia, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală. Acest dosar a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa aproape de începutul lunii aprilie.

Nu are voie să exercite funcţia de preşedinte al CJC 

Pe durata controlului judiciar, preşedintele CJC este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat şi să nu depăşească limita teritorială a României. Mai mult decât atât, Constantinescu nu are voie să exercite funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Nicuşor, şase dosare 

În prezent, Nicuşor Constantinescu este judecat în: Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008 (1), pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, din aprilie 2014 (2), în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015 (3), în dosarul celor 19 persoane (persoane fizice şi juridice) acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român, din noiembrie 2014 (4) şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol (5). Ultimele patru dosare au fost instrumentate de procurorul Andrei Bodean, din DNA Constanţa. Mai departe, şeful CJC este judecat, într-un alt dosar, al şaselea, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), din mai 2014, cauza fiind instrumentată de Dana Ana, procuror DNA Bucureşti.

ANI a sesizat DNA

Nu este de trecut cu vederea faptul că, la jumătatea lunii iunie, Agenţia Naţională de Integritate a anunţat constatarea unor „indicii privind posibila săvârşire de către Constantinescu Nicuşor Daniel, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a infracţiunilor de conflict de interese şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, motiv pentru care Agenţia a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie“.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)


Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii