Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Completul de 5 Judecători al Curţii Supreme redeschide dosarul „Bani pentru şefi din CJC”

ro

18 Sep, 2013 00:00 2477 Marime text
Eugeniu Mija, afacerist din Bucureşti, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), toţi judecaţi în dosarul „Bani pentru şefi din CJC”, revin în atenţia Curţii Supreme de Justiţie a României.

Pe data de 28 octombrie, completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României va redeschide cauza penală mai sus precizată. Şi asta pentru că Lupşa Realini, Eugeniu Mija, dar şi Ministerul Public - prin Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, au atacat cu recurs pedepsele aplicate de judecătorii Înaltei Curţi. În acest dosar, denunţătorul ar fi Radu Birea, de 36 de ani, din Drăgăneşti-Olt, fiul bulibaşei din Drăgăneşti, presupus văr al lui Sandu Anghel, cunoscut ca şi Bercea Mondial. Conform datelor oficiale, pe data de 2 iulie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României l-a condamnat pe Eugeniu Mija la două pedepse a câte 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru „săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, în concurs real”. După contopire, instanţa a hotărât ca bucureşteanul să execute pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare. Curtea Supremă a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului mai sus precizat durata reţinerii pentru 24 de ore din data de 06.02.2012 şi, în continuare, durata arestării preventive de la data de 7.02.2012 la 20.04.2012, inclusiv. Magistraţii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o durată de 5 ani şi 6 luni. Asta în timp ce Realini Lupşa a primit doi ani de închisoare pentru „săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă”, cu suspendare condiţionată pe o durată de patru ani. Nicolae Vasilescu a fost achitat pentru infracţiunea de trafic de influenţă, magistraţii hotărând că fapta reţinută pe procurori în sarcina deputatului nu a fost săvârşită de acesta.

„Povestea”

În acelaşi dosar, Curtea Supremă a constatat că „suma de 15.000 de euro pretinsă şi primită de inculpatul Mija Eugeniu a provenit din fondul special constituit la dispoziţia procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru organizarea acţiunilor de prindere în flagrant, aceasta fiind integral ridicată de la inculpatul Mija Eugeniu şi restituită către Direcţia Naţională Anticorupţie”. Amintim că, potrivit DNA, în cursul lunii noiembrie 2011, „inculpaţii Mija Eugeniu, Lupşa Realini şi Vasilescu Nicolae au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 RON, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa”. Banii ar fi fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să le determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 de lei, după cum susţin şi anchetatorii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii