Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anticorupţia l-ar vedea închis S-a terminat procesul lui Nicuşor

ro

07 Feb, 2012 00:00 2933 Marime text
Nicusor-Constantinescu.jpgDupă mai bine de trei ani de când dosarul a fost trimis pe rolul instanţei, procesul în care pesedistul Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice s-a terminat.

Magistraţii Judecătoriei Constanţa au rămas în pronunţare în cauză, după ce procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut condamnarea preşedintelui CJC la închisoare cu executare, acuzându-l că ar fi comis infracţiunile reţinute în sarcina sa prin rechizitoriu. Totodată, reprezentanţii Anticorupţiei au mai solicitat ca preşedintele CJC să fie condamnat la o pedeapsă cu executare efectivă, în penitenciar, şi pentru că atitudinea pe care a avut-o în timpul procesului nu a fost una adecvată, ei amintind în acest sens faptul că, aproape la fiecare termen, Constantinescu a fost citat cu mandat de aducere, pentru că refuza să vină la proces. Chiar şi aşa, pesedistul nu a venit deloc la Judecătoria Constanţa, pe tot parcursul procesului, el fiind de negăsit pentru lucrătorii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Constanţa, cei cărora li s-a dat spre punere în executare mandatul de aducere al preşedintelui CJC. De partea cealaltă, Marius Mocanu, avocatul lui Constantinescu, a solicitat achitarea clientului său şi absolvirea de orice vină, în argumentarea sa arătând că, de fapt, cel care s-ar face vinovat de nerespectarea contractului privind proiectul pentru care i s-a deschis dosarul preşedintelui CJC ar fi Oficiul de Plăţi din cadrul Ministerului Finanţelor şi nicidecum Consiliul Judeţean Constanţa, cum au reţinut procurorii în rechizitoriu. În plus, avocatul a cerut achitarea atât pe motiv că faptei i-ar lipsi unul din elementele constitutive ale infracţiunii, dar şi pentru că fapta de care este acuzat Constantinescu nu există. Indiferent de decizia care va fi luată de Judecătoria Constanţa, aceasta va putea fi atacată în recurs de oricare din părţi, procesul urmând să se reia la Curtea de Apel Constanţa, care va pronunţa soluţia definitivă în cauză.

Ce zice CJC, prin Cristian Moldovanu

De altfel, seara trecută, înainte de închiderea ediţiei, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa transmiteau un comunicat de presă semnat de purtătorul de cuvânt, Cristian Moldovanu, în care era exprimat punctul de vedere al instituţiei cu privire la obiectul dosarului care a rămas în pronunţare şi care îl priveşte pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu. Astfel, reprezentanţii CJC au arătat că: „În data de 7 iulie 2005, Nicuşor Daniel Constantinescu, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) cu privire la nereguli grave în derularea proiectelor finanţate de Uniunea Europeană (măsurile ISPA, dosarul Pavilionul Expoziţional, proiectul RESIDEE, implicarea dlui Jonathan Scheele, etc.)". Totodată, cei de la Consiliu au mai precizat că „în urma anchetei OLAF, acesta a confirmat majoritatea aspectelor reclamate de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, recomandând autorităţilor române declanşarea unei anchete pentru aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi şi recuperarea prejudiciilor". Reprezentanţii CJC au mai fost de părere că „deşi OLAF a indicat cu precizie infracţiunile şi modul de operare, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au procedat la transformarea reclamantului Nicuşor Daniel Constantinescu în inculpat, iar faţă de persoanele care au săvârşit infracţiuni a luat măsura neînceperii urmăririi penale!". „Deşi toate datele, inclusiv expertiza dispusă de instanţa de judecată, arată faptul că măsurile luate de Consiliul Judeţean Constanţa prin preşedintele său Nicuşor Daniel Constantinescu nu au produs niciun prejudiciu, aceste măsuri fiind perfect legale şi în interesul instituţiei, procurorii DNA continuă să îl considere pe acesta vinovat pentru o faptă şi un prejudiciu inexistente!", au mai spus reprezentanţii CJC, prin Cristian Moldovanu. În proces, judecătorii vor pronunţa un verdict pe data de 13 februarie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii