Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:47 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anchetă cu ambasadori la Parchetul Curţii de Apel

ro

30 Jul, 2011 01:20 1970 Marime text
Pescadorul turcesc urmărit cu focuri de armă de poliţiştii de frontieră constănţeni şi, în cele din urmă, scufundat în apele teritoriale ale Bulgariei, după ce echipajul intenţiona să braconeze calcan în apele României, a tulburat rău apele la Constanţa. Timp de două nopţi, cât a durat ancheta în primele momente, înalţii demnitari turci prezenţi în România, printre care şi ambasadorul, s-au deplasat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, unde se desfăşurau cercetările la foc continuu.

Şi la acest moment, după ce membrii echipajului au fost cercetaţi în premieră pentru complicitate la braconaj şi amendaţi judiciar, comandantul vasului turcesc este anchetat de procurorii Secţiei Maritime şi Fluviale a Parchetului, pentru conducerea unei nave fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător şi punerea în navigaţie a unui vas fără a avea echipaj minim de siguranţă. Revenind la cercetările la foc continuu desfăşurate la început, este de menţionat că, potrivit unor surse judiciare, la Parchetul Curţii de Apel s-au deplasat atât ambasadorul Turciei, cât şi consulul turc în Constanţa. Aceleaşi surse au adăugat că cercetările au fost desfăşurate cu maximă operativitate, pentru a se evita izbucnirea oricărui incident diplomatic. Persoane apropiate cazului spun că nu este exclusă posibilitatea ca, la finalul anchetei întreprinse de procurorii Secţiei Maritime şi Fluviale, comandantul vasului turc să fie trimis în judecată, cazul urmând să fie înregistrat pe rolul Secţiei penale a Judecătoriei Constanţa. În aceste condiţii, amintim că, la sfârşitul lunii mai 2011, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Române anunţau că poliţiştii constănţeni au identificat o navă suspectă care se afla la circa 60 de mile marine distanţă de ţărm în zona economică exclusivă a României.

Cum au stat lucrurile cu urmărirea

„O navă din cadrul Grupului de Nave Constanţa s-a deplasat în zonă pentru efectuarea verificărilor legale (...), fiind identificată nava Ahmet Comoglu (pescador), pavilion Turcia, care a refuzat să se supună somaţiilor radio şi prin sistemele acustice şi luminoase", informau autorităţile. După o urmărire cu focuri de armă ce a durat câteva ore, pescadorul turcesc s-a oprit, iar membrii echipajului au aprins fumigene la bord. „Un echipaj al Poliţiei de Frontieră a urcat la bord, ocazie cu care s-a stabilit că, la compartimentul motoare al navei, izbucnise un incendiu, iar la bord se afla un membru al echipajului care prezenta o rană superficială la nivelul piciorului stâng", anunţau oficialii de la Frontieră. Ulterior, vasul s-a scufundat în apele teritoriale ale Bulgariei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cerc 30 Jul, 2011 16:57 trebuia scufundata nava sa vedem daca mai venea altul