Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Silviu Rahău, primarul din Crișan (Tulcea) și firma pe care o controlează (Pronautica SRL), acorduri de recunoaștere a vinovăției la DNA Constanța! Primele termene

ro

22 May, 2023 00:00 2320 Marime text
 
 
  • Pronautica SRL este controlată de Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, din județul Tulcea, cu o cotă de de participare la beneficii şi pierderi de 98%, și de Costel Baciu, cu cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2%.
  • Pronautica SRL are încheiate contracte publice cu Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Serviciul de Informații Externe (SIE), Ministerul Apărării, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea Navală Română, Compania Naționala Administrația Porturilor Dunării Maritime SA, Garda de Coastă dar și Municipiul Tulcea
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus, la începutul lunii, sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu cinci acorduri de recunoaștere a vinovăției încheiate cu trei persoane fizice, printre care și Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, din județul Tulcea, o societate comercială (Pronautica SRL) și o cunoscută asociație, tot din Tulcea, respectiv Asociaţia RO Pescador. În trecut, asociația a realizat, potrivit datelor oficiale, peste 50% din capturile de pește de la Marea Neagră la nivel național și a fost recunoscută ca fiind reprezentativă pentru sectorul pescuitului marin la nivel național.   
 
Oficial de la Tribunalul Tulcea
 
Conform portalului instanțelor de judecată, judecătorii de la Tribunalul Tulcea au fixat primele termene în cele cinci acorduri de recunoaștere a vinovăției încheiate de procurorii DNA Constanța cu inculpații.
 
În dosarul 472/88/2023, în care SC Pronautica SRL are calitatea de inculpat instanța s-ar putea pronunța la data de 30 mai 2023.
 
Mai departe, în dosarul 469/88/2023, unde Costel  Baciu - asociat minoritar al SC Pronautica SRL – are calitatea tot de inculpat, primul termen a fost fixat pentru data de 23 mai 2023.
 
În dosarul 470/88/2023, unde inculpat este, conform portalului instanțelor de judecată – Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, din județul Tulcea, acționar majoritar al Pronautica SRL. Primul termen a fost stabilit tot pentru data de 23 mai 2023.
 
În dosarul 500/88/2023, unde Asociaţia RO Pescador are calitatea de inculpat, Tribunalul Tulcea a fixat termen pentru 6 iunie 2023.
 
În final, Daniel  Buhai, președintele asociației mai sus precizată, are calitatea de inculpat în dosarul 499/88/2023, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 30 mai 2023.
 
Oricare vor fi deciziile Tribunalului Tulcea, acestea pot fi contestate la Curtea de Apel Constanța.
 
 Amintim că pe data de 8 mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați (Asociația RO – Pescador și președintele acesteia), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În cursul anului 2020, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul „Priorității Uniunii nr.4: Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale…..” președintele Asociația RO – Pescador ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.), printre alte documente, un înscris (factură) emis de o altă societate comercială (SC Pro Nautica SRL) care avea un conținut nereal cu privire la serviciile prestate. În factura respectivă s-ar fi atestat prestarea unor servicii de închiriere a două ambarcațiuni care, în realitate, nu se puteau realiza în perioada menționată în documentul respectiv deoarece bărcile respective nu aveau dreptul de a arbora pavilionul român.
 
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 63.467 lei.
 
În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
- 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi,
- 16.000 lei amendă în cazul Asociației RO – Pescador .
 
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Tulcea.
 
Anterior, în aceeași cauză au mai fost încheiate 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (două persoane fizice și SC Pronautica SRL) pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
-1 (un) an cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani,
- 12.000 lei amendă, în cazul SC Pronautica SRL.
 
Facem precizarea că acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Despre Pronautica SRL
 
Potrivit Registrului Comerțului, Pro Nautica SRL are sediul social în Municipiul Tulcea, strada Prislav.
 
Firma este controlată de Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, din județul Tulcea, cu o cotă de de participare la beneficii şi pierderi de 98%, și de Costel Baciu, cu cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2%.
 
Ca administrator apare Costel Baciu.
 
Firma se ocupă de comerţul cu amănuntul al echipamentelor sportive, în magazine specializate.
 
Contracte cu SRI
 
Potrivit Confidas.ro, compania Pronautica SRL a încheiat aproximativ  350 contracte de achiziții publice în valoare totală de 9.166.653,32 de lei, iar printre autoritățile contractante se află Serviciul Român de Informații (SRI), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Serviciul de Informații Externe (SIE), Ministerul Apărării, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea Navală Română, Compania Naționala Administrația Porturilor Dunării Maritime SA, Garda de Coastă dar și Municipiul Tulcea. 
 
Foto cu rol ilustrativ.
 
Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Procuror din Constanța, șef cu acte-n regulă în DNA, pentru trei ani! Avere și interese (DOCUMENTE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii