Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:31 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia RO Pescador, din Tulcea Una dintre cele mai cunoscute asociații din România, condamnată într-un dosar al DNA Constanța

ro

26 Jun, 2023 00:00 1444 Marime text
 
 
  • Asociația Ro-Pescador a realizat în trecut peste 50% din capturile de pește de la Marea Neagră la nivel național și a fost recunoscută ca fiind reprezentativă pentru sectorul pescuitului marin la nivel național fiind cooptată în Comitetul de Elaborare al Programului Operațional de Pescuit 2007 – 2013 unde a participat activ la elaborarea acestuia.
  • Pentru același considerent a fost inclusă și în Consiliul Consultativ pentru Pescuit al Ministrului.
  • De asemenea, asociația a fost recunoscută și înregistrată și la Bruxelles în sistemul FIDES fiind deseori convocată la diferite întâlniri cu reprezentanții Comisiei /DG Mare pe teme de interes pentru pescuitul marin.
 
 
Asociaţia RO Pescador, din Tulcea, una dintre cele mai cunoscute asociații de profil din România, a fost condamnată!
 
Tribunalul Tulcea a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA Constanţa cu inculpata Asociaţia Ro-Pescador.
  
Pe cale de consecință, tribunalul a decis condamnarea inculpatei Asociaţia Ro-Pescador la pedeapsa de 12.000 (douăsprezece mii lei) lei amendă (reprezentând 120 zile-amendă x 100 lei/zi amendă), sub aspectul comiterii infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (două acte materiale).
 
Mai mult, tribunalul a mai decis condamnarea asociației la pedeapsa de 12.000 (douăsprezece mii lei) amendă (reprezentând 120 zile-amendă x 100 lei/zi amendă), sub aspectul comiterii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
 
Instanța i-a aplicat inculpatei i se aplică pedeapsa cea mai grea, de 12.000 lei, la care se adaugă un spor de 4.000 lei, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă de 12.000 lei, pedeapsa rezultantă aplicată inculpatei fiind de 16.000 lei (şaisprezece mii lei).
 
Decizia Tribunalului Tulcea nu este definitivă!
 
Amintim că în luna mai 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați (Asociația RO – Pescador și președintele acesteia (nr. Buhai Daniel)), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 
 

În cursul anului 2020, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul „Priorității Uniunii nr.4: Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale…..” președintele Asociația RO – Pescador ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.), printre alte documente, un înscris (factură) emis de o altă societate comercială (SC Pro Nautica SRL) care avea un conținut nereal cu privire la serviciile prestate. În factura respectivă s-ar fi atestat prestarea unor servicii de închiriere a două ambarcațiuni care, în realitate, nu se puteau realiza în perioada menționată în documentul respectiv deoarece bărcile respective nu aveau dreptul de a arbora pavilionul român.
 
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 63.467 lei.
 
În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
- 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi,
- 16.000 lei amendă în cazul Asociației RO – Pescador .
 
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Tulcea.
 
Anterior, în aceeași cauză au mai fost încheiate 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (două persoane fizice și SC Pronautica SRL) pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
 
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: -1 (un) an cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, - 12.000 lei amendă, în cazul SC Pronautica SRL.
 
Acordurile de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Scurt istoric RO-Pescador
 
Potrivit datelor oficiale, Asociația Ro-Pescador s-a înființat în 2004, la inițiativa a 3 firme deținătoare de nave de pescuit marin ca și răspuns la nevoia de organizare și reprezentare a sectorului de pescuit maritim în contextul integrării europene.
 
În anul 2005, Asociația a realizat peste 50% din capturile de pește de la Marea Neagră la nivel național și a fost recunoscută ca fiind reprezentativă pentru sectorul pescuitului marin la nivel național fiind cooptată în Comitetul de Elaborare al Programului Operațional de Pescuit 2007 – 2013 unde a participat activ la elaborarea acestuia.
 
Pentru același considerent a fost inclusă și în Consiliul Consultativ pentru Pescuit al Ministrului.
 
În anul 2010, asociația a fost recunoscută și înregistrată și la Bruxelles în sistemul FIDES fiind deseori convocată la diferite întâlniri cu reprezentanții Comisiei /DG Mare pe teme de interes pentru pescuitul marin.
 
Ca și proiecte derulate pe FEP și FEPAM, asociația a aplicat în anul 2010 pentru proiectul „Grupul Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării”, elaborarea strategiei de dezvoltare pentru o valoare de finanțare de 22.248.780,48 euro, strategie ce a fost aprobată și implementată.
 
În anul 2016, asociația a aplicat pentru FLAG Delta și elaborat o strategie de dezvoltare locală pentru o valoare de 11.486.075,01 euro, strategie care de asemenea a fost aprobată și se află în curs de implementare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Silviu Rahău, primarul din Crișan (Tulcea) și firma pe care o controlează (Pronautica SRL), acorduri de recunoaștere a vinovăției la DNA Constanța! Primele termene
 
Firma primarului Rahău, din Tulcea
Pronautica SRL, condamnată într-un dosar al DNA Constanța! Contracte cu SRI, STS și SIE

 
Silviu Florin Rahău, primarul din Crișan (Tulcea), a recunoscut tot la DNA Constanța și a luat un an de închisoare cu amânare
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii