Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afacerile de la Constanța ale milionarului din Tulcea intrat în vizorul DNA alături de primar (documente)

ro

01 Jun, 2015 00:00 12830 Marime text
Orașele reşedinţă de județ din Dobrogea, respectiv Constanța și Tulcea, au rămas fără primari la doar câteva săptămâni distanță. După ce primarul - actualmente demisionar - al Constanței a fost arestat preventiv, DNA a ajuns și la edilul-șef al municipiului Tulcea, Constantin Hogea. Acesta din urmă a fost reţinut de DNA pentru luare de mită, iar vineri, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind suspectat de luare de mită şi de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Tribunalul Galaţi a dispus, vineri, și instituirea controlului judiciar în cazul lui Cornel Georgescu, cel mai bogat om de afaceri tulcean, administrator al unei firme, fiind suspectat de săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În cauză, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar și faţă de soţia primarului, Valeria Hogea, administrator al unei societăţi comerciale, aceasta fiind acuzată de procurorii DNA de complicitate la luare de mită şi complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Aceeași măsură a fost instituită și în cazul lui Valer Constantin Pop şi al Mariei Brudiu, arhitectul-şef, respectiv secretarul Primăriei Tulcea, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Citește aici comunicatul DNA: Alături de unul dintre milionarii de top Forbes ai judeţului: Primarul din Tulcea, reţinut în urma percheziţiilor făcute într-un dosar de corupţie 

Contracte cu Primăria Tulcea

Potrivit comunicatului DNA emis în această cauză, „inculpații Hogea Constantin, Pop Valer Constantin și Brudiu Maria, în calitate de primar, arhitect-șef, respectiv secretar în cadrul Primăriei Tulcea, au semnat și eliberat pentru firma administrată de inculpatul Georgescu Cornel Constantin o autorizație de construire a unui bloc de locuințe situat în imediata apropiere a unor obiective cu regim special, fără a se fi obținut avizele prealabile de la Ministerul Justiției și Ministerul Apărării Naționale, conform legislației în vigoare“.„Această acțiune a avut ca urmare obținerea de către firma respectivă a dreptului de a construi un bloc de locuințe cu încălcarea condițiilor legale, dar și un profit viitor prin vânzarea apartamentelor construite. Urmare a înțelegerii avute cu inculpatul Georgescu Constantin Cornel (...), a cărui societate avea încheiate mai multe contracte de prestări servicii și execuție lucrări cu Primăria municipiului Tulcea, la finalizarea lucrărilor, respectiv la data de 21 ianuarie 2009, inculpatul Hogea Constantin a primit, cu titlu de mită, un apartament cu trei camere situat în acel imobil, ocupat în prezent de fiica acestuia din urmă.

Pentru a disimula primirea apartamentului respectiv și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea inculpatului Hogea Constantin, la aceeași dată, fiica și soția sa au încheiat cu omul de afaceri un contract de vânzare-cumpărare, în care au atestat în mod mincinos faptul că fusese achitată anterior contravaloarea locuinței“, mai arată procurorii DNA în comunicat.

Avere de top cu doar patru firme

Omul de afaceri Cornel Georgescu este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din județul Tulcea. În 2011, ocupa un loc în Top 500 Forbes, având o avere estimată la 19 milioane de euro. Potrivit datelor actuale de la Registrul Comerțului, Cornel Georgescu este asociat în trei firme cu sediul în Tulcea, Solar Aluminium SRL, Transif SA și Coral SRL, și administrator al celei din urmă și al SC Pescărușul SRL.
Firma cu cel mai mare succes este însă Coral SRL, în care tulceanul este unic asociat și administrator, societatea având în palmares lucrări importante la Ministerul Culturii și Cultelor, la Primăria și la Consiliul Județean Tulcea, dar și la Primăria Constanța, la Tribunalul Constanța și la Centrul Comercial Tomis.

Teren de vânzare la Constanța

A pus bazele acestei firme de construcţii in 1990. În urmă cu câțiva ani, omul de afaceri a început să ridice blocuri în Tulcea şi în Constanţa. Două certificate de urbanism stau dovada investițiilor de la Constanța, care pot fi consultate în secțiunea „Documente“.

Contract de asociere cu RAEDPP Constanț

Nu este de trecut cu vedere nici faptul că firma a reușit să achiziționeze un imobil pe strada Arhiepiscopiei nr. 11 de la Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public și Privat (RAEDPP) Constanța. RAEDPP a încheiat, în data de 15 ianuarie 2003, pe baza şi a HCLM nr. 280 din 24 iulie 2002, un contract de asociere cu SC Coral SRL din Tulcea. Obiectul contractului respectiv viza asocierea părților în vederea consolidării și modernizării imobilului din strada Arhiepiscopiei 11, durata sa fiind de 20 de ani. În 2011, un certificat de urbanism de informare pentru adresa aceasta a fost emis de Primăria Constanța pentru beneficiarul SC Coral SRL, act ce poate fi consultat în secțiunea „Documente“.

Mai multe despre acest subiect puteți citi pe ZIUA de Constanța:
RAEDPP Constanţa scoate chiriaşii în stradă

Potrivit Vrăjitorul.eu, la finalul anului 2013, firma raporta o cifră de afaceri de 37.776.799 de lei, un profit de 526.089 de lei și 164 de salariați. Potrivit sursei citate, la 31 martie 2014, firma înregistra obligații restante către bugetul de stat constituite în anii fiscali precedenți de 2.800.745 de lei, din care 67.436 de lei - impozit pe profit datorat, TVA - 620.371 de lei şi impozit din salarii - 36.581 de lei. La 31 martie 2014, s-a început procedura de executare silită.

Citește și: 

Milionar, beneficiar al unui contract de milioane: Cui a atribuit Primăria Tulcea peste 15 milioane lei (document)
 
Pentru ce a dat Consiliul Judeţean Tulcea peste 400.000 lei firmei unuia dintre milionarii tulceni (proces verbal + 15 documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii