Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:47 27 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost modificat Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare. Ce schimbări sunt

ro

25 Sep, 2020 00:59 3074 Marime text
  • Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale.

În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 866 din 23 septembrie a fost publicat Ordinul nr. M.172/2020 pentru modificarea Regulamentului onorurilor și ceremoniilor militare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.63/2013.
 
Astfel, conform actului normativ semnat la 15 septembrie anul acesta de ministrul Apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, numărul M.172, s-a stabilit o nouă formă și dimensiuni ale coroanelor, jerbelor și buchetelor care pot fi depuse de reprezentanții instituției militare în raport cu nivelul de reprezentare al structurii militare, după cum urmează:

1. Coroanele și jerbele de flori se depun la Mormântul Ostașului Necunoscut, la monumentele, cimitirele și mormintele militarilor români sau străini căzuți pe teritoriul României sau pe teritoriul altor state, cu respectarea nivelului de reprezentare al structurii militare.

2. Componența delegației structurii militare participante la ceremoniile de depunere a coroanelor păstrează principiul ierarhiei militare, după cum urmează:
a) nivelul de reprezentare nr. 1: ministrul apărării naționale, secretarii de stat, secretarul general, șeful Statului Major al Apărării, șefii categoriilor de forțe ale armatei și comandanții de garnizoane cu grad de general;
b) nivelul de reprezentare nr. 2: locțiitorii/directorii subordonați celor precizați la nivelul de reprezentare nr. 1, șefii direcțiilor centrale, comandanții comandamentelor de sprijin, comandanții diviziilor/similari și comandanții de garnizoane cu grad de colonel;
c) nivelul de reprezentare nr. 3: comandanții de garnizoane cu grad mai mic de colonel și comandanții de unități militare/similari.
 
3. Dimensiunile coroanelor și jerbelor se stabilesc în funcție de nivelul de reprezentare, astfel:
a) nivelul nr. 1, coroane de flori în format rotund, cu dimensiunile cuprinse între 90 și 100 cm înălțime, diametrul spațiului interior aproximativ 50 cm și un număr de 100-120 de fire de flori;
b) nivelul nr. 2, coroane de flori în format rotund, cu dimensiunile cuprinse între 80 și 90 cm înălțime și un număr de 80-100 de fire de flori;
c) nivelul nr. 3, coroane de flori în format rotund, cu dimensiunile cuprinse între 70 și 80 cm înălțime și un număr de 60-80 de fire de flori;

d) înălțimea jerbelor de flori, indiferent de nivelul de reprezentare, nu va depăși 70 cm și un număr de 60-70 de fire de flori.

Se evită, pe cât posibil, amestecul de culori și/sau specii de flori.
Se interzice folosirea de flori artificiale la coroanele și jerbele ce se depun la mormintele și operele comemorative de război.
Coroanele multicolore - roșu, galben și albastru sunt recomandate, de regulă, pentru a fi depuse de Ziua Națională a României și Ziua Armatei de către reprezentanții nivelului de reprezentare nr. 1 sau la monumentele militarilor străini căzuți pe teritoriul României.

Specia de flori are ca etalon garoafele.
Lentele coroanelor și jerbelor de flori sunt confecționate pe suport textil sau hârtie/similar și reproduc culorile roșu, galben și albastru.
Lungimea lentei este corespunzătoare diametrului coroanei, panglica lentei trebuie să fie cu maximum 10 cm mai lungă decât diametrul coroanei, iar lățimea acesteia este de 0,15-0,20 m.
 
Textul care se înscrie pe lentă este următorul:
 
I. pentru militarii români:
a) în țară:
- lenta din stânga - Recunoștință eternă eroilor neamului;
- lenta din dreapta - denumirea structurii militare/indicativ;
b) pentru străinătate:
- lenta din stânga - DULCE ET DECORUM EST PRO PATRIA MORI;
- lenta din dreapta - Ministerul Apărării Naționale din România;
II. pentru militarii străini:
- lenta din stânga - In memoriam;
- lenta din dreapta - denumirea structurii militare/indicativ.

Fondurile necesare pentru comanda și execuția coroanelor, jerbelor și buchetelor de flori sunt alocate prin bugetul fiecărei structuri, luându-se în calcul numărul activităților anuale de acest gen și prețul mediu ponderat.

Prevederile conținute în prezenta anexă sunt aplicabile atât pe teritoriul României, cât și pentru misiunile militare din străinătate.

La ceremoniile de depuneri de coroane de flori în străinătate se aplică procedurile statului respectiv sau prevederile conținute în prezenta anexă. Nivelul de reprezentare este cel stabilit la pct. 3 lit. a) și obligatoriu lenta este tricoloră.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii