Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Localnicii din Rasova au votat mai mult pentru primar şi mai puţin pentru europarlamentare

ro

26 May, 2014 00:00 2464 Marime text
Ieri, în comuna Rasova din judeţul Constanţa s-a desfăşurat un dublu scrutin. Astfel, aici au avut loc, pe lângă alegeri europarlamentare, şi alegeri parţiale locale pentru funcţia de primar. Asta în condiţiile în care fostul edil, Mihalache Neamţu, şi-a dat demisia, motivându-şi gestul prin faptul că nu are suficiente resurse pentru a-şi duce la îndeplinire promisiunile electorale.
Potrivit preşedintelui Biroului Electoral din comuna Rasova, prezenţa la vot, la ora 10.00, era de 8,23%. În toate cele trei secţii de votare amenajate pentru alegerile locale în comuna Rasova - două în centrul localităţii şi una la Cochirleni - 244 de persoane îşi exercitaseră dreptul la vot. De asemenea, 193 dintre rasoveni, adică 6,51% dintre cei cu drept de vot, şi-au exprimat preferinţa în ceea ce priveşte alegerile europarlamentare. La ora 12.00, prezenţa la vot pentru scrutinul parţial local deja crescuse până la 17,26% din numărul total al celor cu drept de vot. Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Local din comuna Rasova, Adriana Magiurea, au existat persoane care nu au dorit să îşi exercite dreptul de a vota şi pentru scrutinul europarlamentar, refuzând buletinul de vot pe motiv că „ei nu ştiu ce fel de alegeri sunt acestea. Ei au venit să îşi aleagă primarul“. Până la ora 14.00, numărul celor care se prezentaseră la urne pentru a-şi exprima opţiunea legată de alegerea primarului ajunsese la 27%. La ora 16.00, deja numărul locuitorilor cu drept de vot din comuna constănţeană ajunsese la 955 (32,15%), care s-au prezentat la urne până la acea oră, în condiţiile în care, pentru Parlamentul European,  votaseră la Rasova doar 832 de persoane dintre cele care au ieşit din casă pentru a vota.
Prezenţa la vot a locuitorilor comunei Rasova până la ora 18.00 a fost de 45,12% pentru scrutinul local şi de doar 35,67% pentru euroalegeri. Astfel, 1.338 de persoane îşi exprimaseră votul pentru primar şi doar 1.057 dintre acestea votaseră şi pentru Parlamentul European.
Potrivit datelor oferite de Biroul Electoral de la Rasova, la ora 20.00, prezenţa la urne pentru alegerile locale era de 55,48%. 1.644 de cetăţeni cu drept de vot din comuna Rasova şi-au exercitat dreptul constituţional, punând ştampila pe candidatul pe care l-au dorit pe fotoliul de primar. De asemenea, pentru scrutinul europarlamentar, votaseră 1.382 de persoane din numărul celor care s-au prezentat la urne, reprezentând un procent de 44,64% din totalul populaţiei cu drept de vot din comuna Rasova.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Carmen Şerbănescu, a declarat: „În comuna Rasova a fost semnalat un incident. Mai precis, fiind vorba despre o localitate unde s-au organizat şi alegeri locale, la mai puţin de 500 de metri de secţia de votare a fost surprins un şofer ce conducea un autoturism pe care erau lipite două afişe electorale pentru unul dintre candidaţi. Cetăţeanul în cauză a fost reţinut, îndepărtat de lângă secţia de votare şi sancţionat contravenţional în conformitate cu prevederile articolului 103 din Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Procesul de vot nu a fost perturbat de acest incident, totul petrecându-se în afara secţiei de vot“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii