Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:15 29 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lacrimile lui Chițac pentru poporul ucrainean s-au uscat?! La Pavilionul Expozițional ajutoarele sunt la limită. Bilateralele nu țin loc de mâncare pentru refugiați!

ro

19 May, 2022 00:00 5760 Marime text
  • La începutul crizei umanitare din Ucraina, statul român a dat dovadă de o maximă lipsă de organizare, în schimb cetățenii români au fost extraordinari și s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor
  • În luna martie, primarul Chițac arbora steagul Ucrainei pe clădirea Primăriei și chema constănțenii la un miting de solidaritate
  • Edilul și-a stors două lacrimi și a vorbit despre genorizatatea față de străini, ca cel mai nobil sentiment din lume. Apoi a uitat
  • Constănțenii donează și ei tot mai puțin pentru refugiații din Ucraina
  • În Centrul de la Pavilionul Expozițional se simte lipsa alimentelor
 

 
Mii de femei și copii din Ucraina au trecut granițele României.

Câteva mii dintre ei au rămas în Constanța și în localitățile limitrofe.

La începutul crizei umanitare din Ucraina, statul român a dat dovadă de o maximă lipsă de organizare, în schimb cetățenii români au fost extraordinari și s-au mobilizat pentru a da o mână de ajutor.

Încă se mai așteptată un sistem eficient de coordonare și verificare i-ar proteja atât pe cetățenii care vin din Ucraina, cât și pe oamenii care cazează în România.

De la Guvern, căci autoritățile locale și județene au dat chix.
 
În luna martie, primarul Chițac arbora steagul Ucrainei pe clădirea Primăriei și chema constănțenii la un miting de solidaritate.
 
Edilul și-a stors două lacrimi și a vorbit despre genorizatatea față de străini, ca cel mai nobil sentiment din lume.

 
În aceeași zi a propus Consiliului Local Municipal adoptarea simbolică a Declarației de sprijin și solidaritate cu Ucraina și cu partenerii municipali din Ucraina.
 
Apoi a uitat.
 
Constănțenii donează și ei tot mai puțin pentru refugiații din Ucraina. În Centrul de la Pavilionul Expozițional se simte lipsa alimentelor.
Produsele donate sunt tot mai puține, iar cererea este mare, iar acest lucru devine o problemă, pe care însă autoritățile nu au timp s-o privească în ochi.

Voluntarii Crucii Roșii fac eforturi colosale să împartă alimentele astfel încât ele să ajungă, dar devine din ce în ce mai complicat.
Apelurile lor disperate ajung doar la oamenii cu suflet, care mai continua să ajute, în timp ce Primăria Constanța transmite comunicate de presă seci și neproductive de care ar trebui să se simtă cel puțin rușinați.

Măsurile de sprijin adoptate de către Primăria municipiului Constanța față de refugiații din Ucraina aflați temporar sau permanent pe raza municipiului Constanța s-au rezumat la înființarea Centrului de colectare a donațiilor de la Pavilionul Expozițional,  susținerii unor cursuri în limba ucraineană pentru copii cu vârste între 3 și 14 ani, la Școala Gimnazială nr. 11 „Dr. Constantin Angelescu” din Constanța și la alocarea cu titlu gratuit a unor locuințe aflate în Campusul „Henri Coandă” unde însă din informațiile noastre nu a ajuns niciun refugiat din Ucraina.
 
Printr-un comunicat de presă, Primăria a anunțat că în viitorul apropiat (n.r. nu se știe când) prin intermediul Fundației Pontica a municipalității, se vor pregăti mai multe inițiative de sprijin umanitar destinate, de pe o parte, refugiaților ucraineni din Constanța, pe de altă parte orașului-partener Odesa, printre care: colectarea de donații de la diferiți agenți economici reprezentați în municipiul Constanța constând în produse de primă necesitate.

Între timp românii din țară și voluntarii Crucii Roșii reîmprospătează stocurile de alimente și produse de igienă de la Pavilion Expozițional, dar la un moment dat vor rămâne și ei fără resurse.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Aglomerație la Pavilionul expozițional Constanța. Sute de cetățeni ucraineni au venit să ridice produse alimentare din donații (GALERIE FOTO)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii