Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:36 29 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jos labele de pe Cazino!

ro

31 Oct, 2019 00:00 3380 Marime text
Atenţie! Urmează un editorial scris din „frustrare, furie şi neputinţă“ – termeni cu ajutorul cărora primarul Făgădău a ilustrat reacţia faţă de noua contestare a licitaţiei pentru Cazino

„Vreau să ştie toată ţara că firma Eldiclau se opune procesului de reabilitare a Cazinoului“, declara marţi primarul Decebal Făgădău în cadrul conferinţei de presă ce anunţa oficial amânarea semnării contractului pentru reabilitarea Cazinoului din Constanţa. Motivul amânării, pe scurt, este că firma ce a contestat cea de-a patra licitaţie pentru reabilitare, în septembrie, în ultima zi în care legea îi acorda acest drept a repetat schema şi fix înainte de semnarea efectivă a contractului - mai precis cu doar câteva ore înainte de expirarea noului termen.
În acest context, oficialii prezenţi marţi la conferinţa de presă, anume primarul Decebal Făgădău şi vicepremierul Daniel Suciu, ultimul şi în calitate de ministru al Dezvoltării, au criticat în termeni vehemenţi atitudinea firmei contestatoare, aspecte redate cu generozitate în presă.
De la bun început, aş vrea să lămuresc un anumit aspect: nu ţin partea nimănui, nu ţin cu nimeni, în afara de Cazino, în calitate de constănţean şi de adult ce şi-a petrecut cei mai frumoşi ani ai copilăriei pe treptele Cazinoului, ascultând cu fascinaţie legendele ţesute în jurul minunatului edificiu.
Tocmai pentru că iubesc într-atât Cazinoul şi eu, la fel ca mulţi alţi constănţeni, la fel ca mulţi alţi români şi nu numai, trăiesc alături de el agonia în care se află de circa un deceniu, de când a fost închis publicului.

Am crezut în toţi, fără discriminare


De fiecare dată când a venit vorba despre salvarea şi reabilitarea Cazinoului, din 2008 încoace, am sperat şi m-am lăsat amăgită de minciuni ţesute mai mult sau mai puţin frumos de politicieni. Am crezut, pentru că am vrut să cred, în Radu Mazăre, Elena Udrea, Victor Ponta - fără discriminare, fără culoare politică, fără altă dorinţă decât refacerea frumosului meu Cazino, fără alt crez decât salvarea sa. Rând pe rând, minciunile s-au împiedicat una de alta, rând pe rând s-au dezis de Cazino Mazăre, Ponta, Udrea, oricine care a promis şi nu a făcut.

Acum, după atâta amar de vreme, sincer, pentru mine nici nu mai contează cine a promis şi nu a făcut. Şi, de asemenea, nici nu mă interesează cine îl face, nu mă interesează dacă e declarată câştigător al licitaţiei firma Aedificia Carpaţi şi partenerii săi, ori, din contră, contestatoarea Eldiclau şi partenerii săi, ori Erbaşu SA şi partenerii săi. Mă interesează strict ca cineva să se apuce să îl facă, iar acel cineva să fie o entitate care se pricepe la asta, o entitate de profil cu o experienţă în domeniu, să nu fie Cazinoul pânza albă, ciorna, pe care un neprofesionist îşi dă mâna, cum se spune. Oooo, nu! Cazinoul e mult prea important pentru aşa ceva.
Specialiştii din domeniu afirmau că lucrarea de restaurare a Cazinoului ar trebui să fie o lucrare de top, realizată de cei mai pricepuţi, ar trebui să se transforme într-o lucrare „cap’d-operă“ de arhitectură la rândul său şi să fie studiată în facultăţile, universităţile şi centrele de profil unde se pregătesc viitorii mari arhitecţi şi ingineri.
Iar eu sunt total de aceeaşi părere. Cazinoul merită tot ce este mai bun. Repet, nu am niciun fel de parti-pris cu nimeni, nu ţin cu Aedificia, cu Eldiclau, cu Erbaşu sau oricine ar fi. Ca om crescut în oraşul acesta, pe treptele Cazinoului, ţin strict cu Cazinoul şi cu interesul lui. Monumentul meu de suflet, monumentul nostru, merită să fie reabilitat de profesionişti, oricare ar fi ei, şi merită să primească atenţia negată atâta amar de vreme – şi asta cât mai curând!

De aceea, în spiritul vorbei ce a rămas proverbială cu „jos labele de pe...“, îmi vine şi mie să spun Jos labele de pe Cazino!
Ca un ultim aspect şi ca o ironie amară, după cum am menţionat şi în articolul scris după conferinţa de presă, firma contestatoare are printre cele circa 300 de obiecte secundare de activitate şi „activităţi de pompe funebre“. Sens în care nu pot să nu mă întreb, strict pentru mine însămi, dacă societatea cu pricina vrea să obţină contractul pentru Cazino pentru a-l reabilita, ori pentru a-l „îngropa“?!

Scuzaţi-mi ironia, e izvorâtă din „furie, frustrare şi neputinţă“!

Citeşte şi:

„O cronologie a nesimţirii“


„Frustrare, furie şi neputinţă“ - cele trei cuvinte ce caracterizează reacţia autorităţilor după noua contestare a licitaţiei pentru Cazino (document)


LIVE TEXT
Ministrul Dezvoltării şi primarul Constanţei, la pas prin Cazino. Încep discuţiile legate de amânarea reabilitării Cazinoului (galerie foto)


O epopee de 10 ani. Povestea (ne)semnării contractului pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța

UPDATE Răsturnare de situaţie! Eldiclau a contestat iar licitaţia pentru Cazinoul din Constanţa

Cazinoul din Constanţa ar putea fi reabilitat de Aedificia Carpaţi şi partenerii săi. Iată punctajul obţinut de aceştia!

Un pas înainte pentru Cazinoul din Constanţa Ce anunţ a transmis Compania Naţională de Investiţii privind licitaţia pentru reabilitarea edificiului

Ziua Z pentru atribuire, la finalul lunii
Contractul pentru Cazino îşi caută câştigătorul

Licitaţie Cazino Constanţa
Compania Naţională de Investiţii, obligată de CNSC să reanalizeze ofertele Aedificia Carpaţi şi Erbaşu SA

„Războiul“ înscrisurilor, pe soarta Cazinoului
Eldiclau, Compania de Investiții și Aedificia Carpați se „bat“ în acte la CNSC (document)

Constănțenii mai au de așteptat până la reabilitare
Parteneri ș
i subcontractori. Date complete despre societățile care s-au „băgat“ în afacerea Cazinoul

Aedificia Carpaţi vs Eldiclau SRL, în lupta pentru Cazinoul din Constanţa
Petre Badea - „Firma acuzatoare este total lipsită de experienţă“

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii