Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Zile de foc pentru elevi și profesori. Unii pentru repartiția computerizată, alții pentru rezultate la definitivat și titularizare

ro

22 Jul, 2021 00:00 4058 Marime text
  
 
  • Procentul de 75,61% la definitivat situează la nivel național județul Constanța printre județele fruntașe
  • Și elevii se pot lăuda cu rezultate foarte bune, mediile din ierarhia pentru admiterea în liceu fiind unele destul de bune.
 
 
Chiar dacă este vacanță, sunt zile de foc atât pentru absolvenții de gimnaziu care află în câteva zile la ce liceu își vro continua studiile din toamnă, cât și pentru cadrele didactice care au susținut ieri examenul de titularizare. De asemenea, alte cadre didactice au aflat ieri ce note au obținut la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar.
 
Primele rezultate de la definitivat arată că, în județul Constanța, rata de promovare este 75,61. Au promovat examenul 217 de candidați, 70 fiind declarați nepromovați. 11 candidați au obținut nota 10, iar 32 note între 9,5 și 9,99.
 
Procentul de 75,61% la definitivat situează la nivel național județul Constanța printre județele fruntașe. De altfel și ca număr de candidați cu notă maximă, Constanța este printre județele cu cele mai multe note de 10, după București, Cluj și Iași.
 
La titularizare la Constanța sunt 1143 de candidați înscriși pentru proba scrisă. La nivel județean sunt disponibile 852 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată (268 în mediul urban şi 584 în mediul rural). Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează următoarele discipline/specializări: învățământ preșcolar (229 candidați înscriși), învățământ primar (160 candidați înscriși), educație fizică și sport (116 candidați înscriși) și limbi moderne (104 candidați înscriși).
 
Și elevii au emoții mari în această săptămână. Unii dintre ei, cei cu medii foarte mari în ierarhia județeană, cel mai rpobabil știu sigur că vor ajunge acolo unde își doresc, deoarecfe pentru asta au studiat foarte bine în cei patru ani de gimnaziu și au luat note mari la evaluarea națională. Potrivit acestei ierarhii, în județul Constanța sunt doi elevi care au media 10 la admitere, mai exact au luat 10 la Evaluarea Națională și au obținut 10 și media de absolvire. Cei doi elevi sunt de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța.
 
În top 10 după media de admitere se mai află un elev de la Liceul Teoretic Ovidius Constanța cu media 9,99, un alt elev de la aceeași unitate de învățământ cu media 9,98, urmați fiind de un elev de la Școala Gimnazială nr. 30 Gheorghe Țițeica Constanța - cu media 9,96, un elev de la Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea Constanța și unul de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța, ambii cu media 9,93, urmați de trei elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța (2 elevi) și Școala Gimnazială nr. 28 Dan Barbilian Constanța (1 elev) - toți cu media de admitere 9,92. 
 
Înscrierea în clasa a IX-a, în liceele de stat, se face fără examen, pe baza mediei de admitere. Repartiția computerizată a elevilor are loc pe 24 iulie 2021.
 
Mai sunt doar câteva zile pentru viitorii liceeni și, cu siguranță emoțiile sunt maxime. Cu siguranță și-au făcut calcule multe înainte de a completa fișele de admitere, mai ales că din experiența anilor trecuți se știe cam cu ce medie minimă se poate intra la liceul dorit.
 
Pe de altă parte, cadrele didactice, dar și viitoarele cadre didactice speră să obțină note bune la examenul de titularizare pentru a putea ocupa o catedră. Candidații speră la o medie bună pentru a se putea titulariza pe un post pe perioadă nedeterminată, astfel încât anul viitor să nu fie nevoiți să treacă prin aceleași emoții în sala de examen.
 
Așa se face că, deși în vacanță atât unii elevi cât și profesori nu au timp de odihnă, momentan. Luna august le poate aduce o vacanță binemeritată pe care cu toții speră să î întâmpine liniștiți și cu rezultate cât mai bune.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii