Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 20 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Se redeschid școlile. Cum reacționează copiii la schimbare

ro

08 Feb, 2021 00:00 3522 Marime text

Iată momentul așteptat poate de unii elevi, părinți și profesori. Se redeschid
școlile!
Pare să se apropie încă o schimbare în viața unui copil. Iată un alt ritm, poate o întoarcere la vechiul ritm, sau poate nu. Deși școlile se deschid, nimic nu mai e la fel. Această redeschidere aduce cu sine mari schimbări: organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite; intervalele aferente pauzelor vor fi stabilite în mod eşalonat astfel încât timpul de suprapunere al acestora să fie minim; organizarea activităţilor şi supravegherea în timpul pauzelor se realizează astfel încât să se evite formarea de grupuri de elevi din clase diferite;

Jocurile şi alte activităţi care implică formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanţei maxim posibile dintre elevi; orice activităţi care presupun formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanţei dintre elevi.

Acest aspect poate declanșa reacții la care părinții nu se așteptau: este vorba despre crize de furie, retragere în sine sau comportamente provocatoare, sau...de ce nu, bucurie și acceptare din partea copiilor. Există copii care reacționează pozitiv la schimbare, dar și copii care reacționează, din contră, negativ. Faptul că reacționăm negativ la schimbare este o parte din noi, oamenii. Adulții se deosebesc de copii prin prisma faptului că, un adult știe să gestioneze mai eficient situația și să își controleze temerile și reacțiile.
Un copil nu are scheme de a se comporta pozitiv cu ceva nou în viață, care presupune un grad de necunoscut și de noutate, total sau parțial, ceea ce provoacă un disconfort mai mic sau mai mare, în funcție de fiecare dintre noi.
Se poate întâmpla ca o parte din noi să aibă o frică de schimbare. Apariția unei schimbări vine la pachet cu stresul cauzat de necunoscut. Simplu! Așa funcționează mintea umană. Unii copii, cu un temperament mai sensibil, mai anxios, vor face față mai greu unei schimbări.
Studiile au arătat că la apogeul perioadei de izolare, în luna aprilie a anului trecut, aproximativ 91% din elevii din peste 190 de țări nu mai mergeau la școală. Acest lucru a perturbat viața, educația și bunăstarea copiilor din întreaga lume.
Nu ne rămâne decât să sperăm, că, încet-încet, vom ajunge la normal. Copiii se vor simți mult mai bine, știind că ziua are o structură, știind când este vremea să învețe, să scrie, și când este vremea să se joace.
Și mai ales....când nu vor mai trebui să le desfașoare pe cele enumerate mai sus, doar de acasă!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii