Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:14 25 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Poate un oftalmolog să salveze viața unui motociclist?

ro

23 May, 2022 00:00 1816 Marime text


În urmă cu doar câteva zile, un motociclist a fost accidentat în dreptul intrării spre stațiunea Costinești - a lovit în plin o mașină care nu i-a acordat prioritate. În timp ce Poliția face cercetări pentru a stabili cauzele accidentului, în online, părerile sunt deja împărțite - șoferul poate a fost neatent. Conform filmărilor din trafic, acesta a țâșnit de pe contrasens în fața motociclistului. După impact, conducătorul motocicletei ajuns în stare gravă, la spital.

Cei mai vehemenți useri de pe Internet dau vina pe motociclist pentru producerea accidentului. Afirmațiile sunt năucitoare – „da’ el că mergea cu viteză? Uită-te cum umblă ca nebunul! Dacă nu schimba banda, evita impactul. Poate că omul nici nu l-a văzut!”. Că circula sau nu peste limita de viteză maximă admisă doar poliția poate stabili. Dar treaba aceea cu „nu l-a văzut” mă pune serios pe gânduri.

Faptul că un șofer nu vede un alt participant la trafic este foarte grav. Și nu de puține ori, pe la știri vedem oameni implicați în accidente rutiere care spun „nu l-am văzut!”.

Să fie, oare, din cauză că la preschimbarea permiselor, unii conducători auto caută să treacă examenele medicale cu lejeritate? De câte ori nu vi s-a întâmplat să fiți întrebați – „Știi și tu o clinică la care să mă duc să-mi dea și mie avizele medicale.

Ca să nu mai pierd timp cu stat la cozi și la controale”? . Unii, practic, așteaptă să răspundă scurt la câteva întrebări: „Vă știți cu boli de inimă? Aveți diabet? Probleme cu vederea? Purtați ochelari? Ce dioptrie?”. Dar ceea ce nu înțeleg este că la un control superficial nu fentează sistemul, și nici nu salvează cine știe ce timp. Doar se păcălesc pe ei înșiși că este totul în regulă. Dar, în realitate, pun viața în pericol. Pe a lor și pe a celorlalți – pasageri sau colegi de trafic.

Ce este de preferat? Să petreci mai mult timp la un control medical și să te tratezi sau să corectezi problemele de vedere? Ori să scurtezi timpul la examinarea medicală și să te trezești în depășire că nu ai apreciat corect distanța? Ori să nu acorzi prioritate pentru că „nu ai văzut”? Sau să lovești un obstacol de pe drum?

Reamintesc că este și responsabilitatea ta, ca șofer, să te asiguri că ești apt să conduci, nu numai a medicului care pune parafa pe hârtie.
Așadar, chiar cred că un oftalmolog poate salva viețile conducătorilor auto sau a motocicliștilor. Cei din urmă, fiind mai greu de identificat, față de un autoturism.


Un prim pas spre reducerea accidentelor, cred eu, ar fi ca unii șoferi să renunțe să scurteze timpul petrecut la medic și să se gândească mai serios la mesajul de pe panourile de panourile de avertizare: „Stop accidentelor! Viața are prioritate!”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii