Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:38 21 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial! Hai afară la zăpadă! Varianta de primăvară

ro

22 Apr, 2017 00:00 1143 Marime text
Cu capriciile vremii nu ne putem pune şi de asta ne convingem de la an la an, când observăm că ceea ce am învăţat la şcoală în legătură cu cele patru anotimpuri din zona în care ne aflăm nu mai e valabil.
Dacă ştiam că într-un an se succed patru anotimpuri, acum aflăm că realitatea este cu totul alta. Caloriferele sunt calde mai bine de jumătate de an, semn că iarna se lasă mai greu plecată.
 
Ieri, toate jurnalele de ştiri păreau desprinse din perioada Crăciunului, şi nu din cea a Paştelui. Peste tot se vorbea despre drumuri blocate de viscol şi ninsoare abundentă, de autocare care au rămas înzăpezite cu mult înainte de a ajunge la destinaţie şi de persoane care cereau disperate ajutor. Nimeni nu s-a aşteptat la o astfel de răbufnire a iernii, astfel că sinistraţii s-au văzut nevoiţi să îndure temperaturile scăzute cum au putut.
Şenilatele au fost scoase din nou şi puse la treabă pentru a ajuta persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale să ajungă la spital.
 
Cu toate că meteorologii au emis din timp avertizări cu privire la înrăutăţirea vremii, nimeni nu s-a aşteptat la această situaţie. Cu toţii au sperat, cel mai probabil, că vor fi câţiva fulgi de zăpadă răzleţi, în niciun caz nămeţi care să blocheze drumuri de acces.
 
Autorităţile au intrat în alertă şi au încercat, pe cât posibil, să gestioneze situaţia, pentru a veni în sprijinul sinistraţilor. În doar două zile, au fost probleme din cauza ninsorii şi a viscolului în 22 de judeţe, unde a fost afectată infrastructura de transport rutier, feroviar şi naval, dar şi alimentarea cu energie electrică. Pompierii militari au fost la datorie şi au acţionat pentru deblocarea autoturismelor înzăpezite, îndepărtarea arborilor căzuţi pe carosabil şi pentru acordarea asistenţei medicale persoanelor aflate în dificultate, din zone greu accesibile.
De săptămâna viitoare, se pare că vremea se schimbă radical, astfel că cei care se pregătesc de o minivacanţă de 1 Mai cu mici şi grătare îşi pot face planuri fără probleme.

Ti-a placut articolul?

Comentarii