Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Emoții mari pentru părinți și copii la începutul verii. De la înscrierea la creșă sau grădiniță până la examenul de bacalaureat

ro

26 May, 2022 00:00 3202 Marime text
  • Anul acesta înscrierea la grădiniță a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani începe pe 30 mai
  • În perioada 17-18 iunie emoțiile părinților se mută în fața listelor cu copiii admiși
  • Părinții copiilor care au depus cerere pentru înscriere în învățământul primar așteaptă zilele acestea cu nerăbdare listele cu micuții admiși la școală.

An de an, din luna mai până în luna iulie părinții experimentează diverse emoții pentru copiii lor, în funcție de etapa la care se află aceștia. Emoțiile încep încă de la înscrierea micuților la creșă, înscriere care în ultimii ani s-a dovedit o adevărată piatră de încercare pentru părinții nevoiți să stea cu inima în gât până în luna august când apar listele cu micuții admiși într-o creșă de stat.

Urmează înscrierea la grădiniță a micuților care au împlinit trei anișori. Nici aici părinții nu sunt scutiți de emoții, ba din contră așteaptă cu nerăbdare listele cu micuții admiși la grădinița aleasă.

Anul acesta înscrierea la grădiniță a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani începe pe 30 mai, după ce s-a finalizat procedura de reînscriere a copiilor care deja frecventează grădinița.

Ministerul Educației a anunțat că în situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:
  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.
Pe lângă acestea există și criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preșcolari, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 28 mai 2021). Acestea  vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere.

Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului de înscriere în învățământul preșcolar.

În perioada 17-18 iunie emoțiile părinților se mută în fața listelor cu copiii admiși, listă ce va fi publicată fie online fie la avizierele unităților de învățământ.

De asemenea, părinții copiilor care au depus cerere pentru înscriere în învățământul primar așteaptă zilele acestea cu nerăbdare listele cu micuții admiși la școală.

Emoții mari au, cu siguranță, părinții absolvenților de clasa a VIII-a sau a celor de liceu care se pregătesc intens pentru examenele de Evaluare Națională sau bacalaureat.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii