Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Despre BAC-ul de pe „vremea mea“

ro

26 Feb, 2022 00:00 3128 Marime text
  • Decizia Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs.
 
Zilele acestea, Curtea de Apel Constanța a respins o excepție de neconstituționalitate invocată de o elevă din Tulcea în legătură cu examenul de Bacalaureat.
 
Spus pe scurt, liceeana aprecia că este neconstituțional ca unui elev să i se interzică susținerea examenului de Bacalaureat timp de doi ani după ce a fost eliminat pentru presupusă tentativă de fraudare a examenului.
 
Decizia Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs.
 
Dincolo însă de aspectele legale sau constituționale ale problemei puse în discuție, nu pot să nu mă gândesc cum era Bac-ul „pe vremea mea“.
 
În urmă cu ceva timp, dacă un elev nu trecea de o probă la Bac, în sesiunile următoare era nevoit să le susțină inclusiv pe cele pe care le promovase. Într-adevăr, nu se interzicea accesul pentru cei care încercau să copieze, ci doar erau nevoiți să susțină toate probele.
 
Acum, elevii care promovează o parte dintre probe trebuie să le susțină în sesiunile viitoare doar pe cele de care nu au trecut, restul probelor promvoate fiindu-le recunoscute în sesiunile următoare.
 
În ultimii ani, promovabilitatea la examenul de Bac a scăzut constant, iar elevii se plâng de faptul că anumite prevederi legate de susținerea acestuia ar fi neconstituționale.
 
Așa că nu pot să nu mă gândesc dacă nu cumva ar fi mai bine să revenim la vechea metodă, adică susținerea examenului integral, cu posibilitatea elevilor de a participa la Bac în orice sesiune, fără a le impune o pauză forțată de doi ani, fără a le mai pune viața pe pauză.
 
Probabil ar exista voci care ar fi de părere că promovabilitatea ar fi și mai scăzută, însă eu tind să cred că, nemaiexistând pauze forțate, iar copiii fiind nevoiți să reia toată materia, ar putea exista o continuitate în procesul de învățare pentru ei, ar putea exista o motivare mai mare de a învăța pentru întreg examenul, față de eventuala lipsă de interes afișată în legătură cu o singură probă, să spunem, ce ar urma oricum să fie susținută peste cel puțin doi ani.
 
Citește și
La Constanța, s-a invocat neconstituționalitatea examenului de Bac! Ce răspuns au dat judecătorii Curții de Apel
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii