Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Coronavirus. Testați prima dată cadrele medicale!

ro

28 Mar, 2020 00:00 4781 Marime text

Oamenii raționali ne transmit să păstrăm un echilibru zilele acestea între nevoia vitală de informații reale pe tema COVID-19 și overflow-ul pe acest subiect ce a acaparat, lesne de înțeles de ce, atenția întregului mapamond. Cu toate acestea, parcă e greu de păstrat aurita cale de mijloc în ultimul timp, când au început și în România decesele cauzate de SARS-Cov2.
 
Cu toate acestea, cred și eu, asemenea multor altora dintre noi, că ziua în care vom lăsa panica să pună stăpânire totală pe noi și să ne dicteze acțiunile va fi ziua în care vom avea doar de pierdut. Legat de panică, am văzut și eu știrile din aceste zile potrivit cărora ar urma testarea tuturor bucureștenilor pentru Coronavirus și nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva panica este, totuși, cea care ne îndeamnă spre astfel de măsuri. Voi explica de ce.
 
Nu neg, ideal ar fi să putem testa toți cetățenii care au avut contact cu persoane pozitive la COVID-19, ori să îi testăm pe toți cei ce vin din străinătate și acum se află în carantină, ori să testăm, așa, preventiv, toată populația.
 
Dar ar fi oare o măsură oportună, eficientă, în situația în care ne aflăm acum? Voi exemplifica: avem spitale întregi închise din cauza unor suspiciuni de Coronavirus, avem zeci de cadre medicale aflate în autoizolare după ce au luat contact cu pacienți ulterior confirmați cu COVID-19, avem medici și asistente, de care avem atâta nevoie în această perioadă critică, trași pe dreapta, așteptând să treacă două săptămâni, să vadă dacă le apar ori ba simptome. Încă și mai rău, avem cadre medicale care se prezintă în continuare la muncă și intră în contact cu pacienții, neștiind dacă sunt infectate sau nu. Avem și cazul spitalului bucureștean, unul dintre primele focare, unde un pacient ce nu a spus adevărul a reușit să infecteze atâția oameni. Avem și cazul spitalului din Suceava, unde cadre medicale infectate și sănătoase, deopotrivă, au fost puse să stea împreună, așteptând încă nu se știe ce.
 
În întreg acest tablou trist și, mai degrabă, sumbru, oare chiar este o prioritate testarea tuturor bucureștenilor? Puteau fi ei și ieșeni, constănțeni, brașoveni, nu contează, eu îmi ridic aceeași întrebare: în situația în care ne aflăm, nu credeți că această acțiune de testare la scară largă ar fi mult mai eficientă dacă ar fi testați mai întâi salvatorii, cei din prima linie? Cei pe care ne place să îi lăudăm din vorbe (că doar nu ne doare gura, nu?), dar pe care întârziem să îi ajutăm cu fapta (inclusiv cu simplul fapt de a sta acasă, cum ne roagă). Nu mai bine am termina mai întâi de testat cadrele medicale, salvatorii, oamenii veniți din străinătate și aflați în carantină, forțele de ordine și de intervenție, iar abia apoi am trece la testarea populației așa, în general, just in case?
 
Nu mai bine am da eficiență acestor testări, în loc să lăsăm panica să pună stăpânire pe noi și să luăm decizii neinspirate? Întreb pentru un prieten.
 
Citește și
 
Fotoreportaj Străzile din Constanța, pustii, faleza de la Cazinou, neobișnuit de liberă. Constănțenii respectă carantina în municipiu (galerie foto+video)

Claudia Cambrea, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța „Aproape în fiecare zi, câte un pacient pleacă acasă negativ, vindecat”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii