Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:26 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Capitularea fotbalului românesc în Europa. Un nou sezon

ro

03 Sep, 2023 17:00 1281 Marime text
  • În urmă cu un deceniu speranțele microbiștilor din România erau să vadă că echipele care ne reprezintă în Europa ajung în primăvara europeană, ceea ce automat însemna că au pătruns în faza grupelor
  • Astăzi, după timp în care noi am stagnat, ba chiar regresat, în timp ce alte țări care nu emiteau pretenții înainte au ajuns să se dezvolte pe plan fotbalistic, vedem că speranțele noastre sunt acum ca măcar o echipă să ajungă în grupe, iar competiția cea mai la îndemână este Conference League, practic liga a 3-a europeană
 
În urmă cu un deceniu speranțele microbiștilor din România erau să vadă că echipele care ne reprezintă în Europa ajung în primăvara europeană, ceea ce automat însemna că au pătruns în faza grupelor.
 
Astăzi, după timp în care noi am stagnat, ba chiar regresat, în timp ce alte țări care nu emiteau pretenții înainte au ajuns să se dezvolte pe plan fotbalistic, vedem că speranțele noastre sunt acum ca măcar o echipă să ajungă în grupe, iar competiția cea mai la îndemână este Conference League, practic liga a 3-a europeană.
 
Doar că nici acolo nu este ușor de ajuns, iar sezonul acesta este exemplul. La startul preliminariilor am aliniat patru echipe. Farul Constanța, campioana României, a început în turul 1 preliminar din Liga Campionilor, iar FCSB, CFR Cluj și Sepși din turul 2 preliminar din Conference League.
 
Povestea Farului în UCL s-a terminat rapid, după ce a fost eliminată de Sheriff Tiraspol cu 4-1 la general și „retrogradată” în Conference. La fel de scurt a fost și drumul european al CFR-ului, echipă care în ultimii ani a ținut steagul sus pentru România în Europa. Ardelenii au fost eliminați dramatic de Adana Demirspor (3-2 scor general) cu gol încasat în minutul 90+4 în Turcia.
 
În play-off-ul Conference League, ultimul punct de trecere înainte de grupe, ne-au mai rămas două echipe, laureatele sezonului trecut, Farul (campioana) și Sepși (deținătoarea Cupei). Ambele au fost eliminate de echipe din Nordul continentului.
 
Farul Constanța a pierdut meciul decisiv cu HJK Helsinki (2-0 după ce la Ovidiu au bătut cu 2-1), iar Sepși a fost eliminată în Norvegia de Bodo/Glimt (3-2 după 2-2 la Sfântul Gheorghe).
 
Cum a zis un moderator de emisiune, pe noi ne-au scos echipe din țări unde nu fotbalul este sportul rege (deși, în mod ironic, cel mai bun atacant al momentului din lume este norvegian), iar asta poate ar trebui să ridice semne de întrebare.
 
Același moderator a spus că ar trebui să urmeze o reacție din partea conducătorilor fotbalului românesc, veșnica analiză și reformă care se lasă așteptată și probabil va rămâne așa.
 
Până la găsirea de noi strategii, noi mai bifăm un sezon slab în Europa, coeficentul va arăta mai rău și poate nu o să dureze mult până ce și o calificare în Conference League va părea un vis imposibil, dacă ne uităm la cum (nu) merg lucrurile în fotbalul românesc.
 
Citește și:
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii