Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 14 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2020 vs. 2023 Spiritul civic și conștiința Peninsulei au învins din nou!

ro

03 Apr, 2023 00:00 1889 Marime text
  • Magistrații constănțeni au admis cererea de anulare a regulamentului zonei Peninsulare și au anulat HCL Constanța 294/2021 aprobată de Consiliul Local Municipal Constanța
  • Triumful acesta de etapă, reprezintă civism și conștiință
  • Pe 15 noiembrie 2021 intra în vigoare Regulamentul privind accesul în zona Peninsulară
  • Peste noapte, cartierul a fost segregat de restul urbei prin două bariere montate din ordinul municipalității.
  • În zilele care au urmat s-a dezlănțuit „iadul”. Cartierul a rămas izolat
  • Obligați de situație, locuitorii Peninsulei și-au reactualizat cunoștințele despre legislație.
  • Reușiseră să anuleze în 2020 un Regulament similar, dar fără bariere la propriu, respectiv hotărârea Consiliului Local nr. 371/27.09.2018)
  • Au redactat plângerile și au mers din nou în justiție ca să-și apere drepturile. Și a ieșit bine!
  • Consiliul Local Constanța poate face recurs, la Curtea de Apel
 
La finalul săptămânii trecute, magistrații constănțeni au admis cererea de anulare a regulamentului zonei Peninsulare și au anulat HCL Constanța 294/2021 aprobată de Consiliul Local Municipal Constanța.

O victorie mare pentru reclamanții din dosar, persoane fizice și juridice care domiciliază sau muncesc în zona veche a orașului, dar în același timp, o izbândă a împotriva unei administrații care nu acceptă că are multe lacune morale și legislative.

Triumful acesta de etapă, reprezintă civism și conștiință.

Pe 15 noiembrie 2021 intra în vigoare Regulamentul privind accesul în zona Peninsulară.

Peste noapte, cartierul a fost segregat de restul urbei prin două bariere montate din ordinul municipalității.

Oricine nu avea permis de acces în zonă era „invitat” de polițiștii locali să facă cale întoarsă.

În zilele care au urmat s-a dezlănțuit „iadul”. Cartierul a rămas izolat timp de 30 de zile.

Pe 15 decembrie 2021, se ridicau barierele, după ce Tribunalul Constanța, în Completul CA9 al Secției de contencios administrativ și fiscal, prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc Dan, președintele secției, a decis că se impune suspendarea Regulamentului de acces în Zona Peninsulară, pentru protejarea drepturilor persoanelor care locuiesc în zonă, ale agenților economici, ale enoriașilor catolici și ortodocși de a ajunge la lăcașurile de cult.

Ca mulți dintre voi, nu voi putea uita prea curând fotografiile cu morții cărați pe brațe de la domiciliu până la barierele de acces, de unde erau preluați de mașinile mortuare, sau de la domiciliu la  lăcașe de cult din cartier sau pe cele cu lăzile de pâine cărate cu brațele de cei care făceau aprovizionarea magazinelor din zonă.

Au rămas consemnate în paginile ziarelor sau pe internet, strigătele de disperare ale persoanelor izolate la domiciliu, fără aparținători sau cu probleme de sănătate și mobilitate care nu-și mai puteau comanda mâncarea sau cele necesare traiului, deoarece unii livratori refuzau să mai preia comenzi în Peninsulă. Bătrâni sau mame cu copii care nu puteau ajunge la medic, în zilele acelea de toamnă câinoasă pentru că taximetriștii nu aveau acces în cartierul închis de bariere.

Cele 30 de zile de restricții au creat o situație fără precedent.

Rezidenții persoane fizice au avut acces doar cu un singur autoturism pe unitate locativă, fără relevanță că în acea unitate locativă locuiau mai multe familii sau că unitatea locativă avea mai multe apartamente, chiar și la etaje diferite; mașinile de aprovizionare au fost interzise în timpul zilei și astfel rafturile magazinelor s-au golit, fiind deficientă aprovizionarea cu alimente, mașinile de tip «delivery» au avut accesul interzis, curierii nu au avut acces în zonă, mașinile ce livrează butelii nu au avut acces, toate aceste restricții reprezentând limitări ale diferitelor drepturi ale persoanelor, nepermise într-o societate democratică.

Nicicând în Constanța, nu a existat atâta unitate ca în acele zile.

Oameni din toate cartierele orașului au fost alături de peninsulari.

Iar asta i-a făcut pe cei din urmă puternici și i-a unit, iar astăzi sunt un exemplu de curaj, demnitate și bună practică.

Obligați de situație, locuitorii Peninsulei și-au reactualizat cunoștințele despre legislație. (n.r. Nu erau pentru prima data într-o astfel de situație, dar cu siguranță erau mult mai motivați. Reușiseră să anuleze și în 2020 un Regulament similar, dar fără bariere la propriu, respectiv hotărârea Consiliului Local nr. 371/27.09.2018).

Au redactat plângerile și au mers din nou în justiție ca să-și apere drepturile. Și a ieșit bine!

Îi felicit pe toți, reclamanți și avocați deopotrivă pentru această pildă la care ar trebui să reflectăm cu toții.

Pentru că administrațiile vin și pleacă, dar noi rămânem aici prin copiii și nepoții noștri!
 
P.S. Consiliul Local Constanța poate face recurs la decizia Tribunalului, la Curtea de Apel. Consilierii locali și reprezentanții aparatului primarului Vergil Chițac mai au timp să decidă dacă lupta cu o comunitate batjocorită poate avea vreodată câștig de cauză!

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:


Când va cheltui Primăria banii și pe ceva util? De pildă pe un studiu de trafic general pentru municipiul Constanța!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii