Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:40 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitatie pentru tarabe

ro

05 Jul, 2003 00:00 4696 Marime text

Pietele vor avea vitrine frigorifice noi

Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si privat, impreuna cu Primaria Constanta au initiat in piete o campanie intitulata "Preturi corecte"

Reprezentantii Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si privat au realizat, ieri, un control in piata Tomis III. S-a verificat, in special, modul de taxare si de incasare a sumelor aferente inchirierii tarabelor pentru o zi. Reprezentantii RAEDPP au verificat aproximativ 30% dintre comercianti si au constatat ca acestia detineau bonuri de inchiriere a meselor, ceea ce inseamna ca intendentul si casierul si-au respectat atributiile. Angajatii regiei organizeaza, zilnic, astfel de controale in piete, astfel incat regia sa nu iasa in pierdere fiindca cei care ar trebui sa-si faca treaba nu si-o fac. Ion Ciobanu, sef Birou Control Comercial in cadrul regiei, a declarat ca de la 1 iunie, de cand s-a schimbat conducerea institutiei, se realizeaza frecvent controale pentru a verifica stadiul de curatenie in piete si modul de taxare. Astfel, in ultima perioada, incasarile se fac corect, dupa ce au existat cateva cazuri de abatere pentru care s-au luat masuri, cei in cauza fiind demisi din functiile pe care le detineau. Ciobanu a precizat ca, in urma verificarilor efectuate, este multumit de modul cum merg lucrurile in piete. Acesta, insa, nu este de acord cu aglomeratia existenta, in special in piata Tomis III. Pentru a inlatura acest inconvenient, s-a hotarat ca mesele sa fie inlocuite cu altele mai inguste si sa se creeze, astfel, mai mult spatiu.

Preturi corecte

Preturile practicate de producatori in piete sunt de cele mai multe ori peste nivelul asteptarilor cumparatorilor si indirect proportionale cu calitatea. Tocmai de aceea, Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si privat impreuna cu Primaria Constanta au initiat in piete o campanie intitulata "Preturi corecte". Astfel, cei care fac parte din acest program beneficiaza de o taxa de taraba mai mica, in schimbul reducerii preturilor. In mod normal, acest lucru ar fi trebuit sa aiba efecte benefice asupra tuturor producatorilor din piete. Acestia au redus preturile, dar nu la nivelul asteptat de initiatorii campaniei. Tocmai de aceea, reprezentantii RAEDPP cauta o modalitate prin care sa-i determine pe producatori sa-si comercializeze marfa la preturi mai convenabile pentru consumatori. In acest sens, este foarte posibil ca in urmatoarele contracte care se vor incheia intre producatori si RAEDPP sa existe obligativitatea ca cei dintai sa practice preturi mai mici. In caz contrar, vor risca rezilierea contractelor.

Licitatie la flori, fructe si legume

Sectoarele de legume, fructe si flori din piete sunt cele care, in general, sunt cele mai solicitate, mai ales in perioada sezonului cald. Tocmai de aceea, in unele piete, cererea este mai mare decat oferta. Pentru ca toata lumea sa castige, RAEDPP va organiza peste 15 zile o licitatie pentru mesele de flori, fructe si legume din pietele Tomis III, Grivita si Brotacei. Ion Ciobanu a precizat ca se liciteaza doar in aceste piete din cauza faptului ca cererea este mai mare decat oferta, in special pentru tarabele de legume si fructe. Astfel, in piata Tomis III exista 10 locuri si 20 de solicitari, in Brotacei sunt 6 locuri si 9 cereri, iar in Grivita sunt 8 locuri si 15 cereri. Asadar, cererea este aproape dubla fata de oferta. Pentru a inchiria spatiile respective, trebuie sa existe o departajare intre concurenti. In primul rand, se va tine cont de oferta financiara. Daca prin aceasta modalitate nu se vor putea stabili castigatorii, vor mai prima alte criterii precum seriozitatea, calitatea marfii, achitarea la timp a tuturor taxelor catre regie si, nu in ultimul rand, vechimea in domeniu a respectivilor ofertanti. Ciobanu a mai precizat ca cele mai multe solicitari exista pe sectorul de legume-fructe, la flori cererea fiind egala cu oferta. Pretul de pornire la licitatie va fi cel al chiriei tarabei, respectiv 100.000 lei in Tomis III si 70.000 lei in Brotacei si Grivita. Ion Ciobanu este de parere ca, in urma licitatiei, la aceste preturi se vor adauga 15-20 de procente in functie de concurenta.

Sectorizarea pietelor

Conform unui act normativ emis de Guvernul Romaniei, in toate pietele trebuie sa se realizeze o sectorizare a spatiilor pe categorii de produse. Seful Biroului Control Comercial din cadrul RAEDPP a declarat ca aceasta actiune a demarat, ieri, in piata Grivita. Ca urmare a acestei actiuni, in piata s-a infiintat un sector pentru miere si produse din miere. Actiunea va continua la inceputul saptamanii viitoare, cand, in aceeasi locatie, se va realiza un sector de flori, la ora actuala, mesele nefiind intr-o zona special amenajata, si, de asemenea, se va infiinta un sector destinat comercializarii de nuci, alune si ceaiuri. Scopul este acela de a departaja sectoarele de legume si fructe, care sunt cele mai solicitate. Sectorizarea inceputa in piata Grivita se va realiza si in celelalte piete din oras.

Vitrinele frigorifice se strica si de doua ori pe zi

Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si Privat detine in pietele constantene 33 de vitrine frigorifice. Astfel de aparate exista in pietele Tomis III, Unirii, Grivita, Brotacei si Tomis Nord. Acestea sunt atat de vechi, incat se strica, uneori, si de cate doua ori pe zi. Cheltuielile de reparatii sunt foarte mari si, din aceasta cauza, reprezentantii regiei au decis achizitionarea unor spatii frigorifice noi. Astfel, in cursul zilei de ieri, s-a trimis unei firme din Gaesti un fax prin care se solicita achizitionarea intr-o prima transa a zece astfel de aparate. Sapte dintre acestea vor fi utilizate pentru produsele lactate, iar restul pentru carne. Acestea vor fi repartizate in piata Tomis III si, cel mai probabil, vor sosi la Constanta la sfarsitul saptamanii viitoare. Ion Ciobanu a precizat ca, in cel mult o luna, vitrinele frigorifice vor fi inlocuite in toate pietele unde exista deja. Valoarea unei vitrine este de 15,5 milioane de lei, ceea ce inseamna ca investitia totala se ridica la 511,5 milioane de lei. Ciobanu a mai adaugat ca prin achizitionarea de noi vitrine frigorifice regia economiseste bani, deoarece prin reparatiile aduse celor vechi se cheltuiau mult mai multi bani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii