Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legea va schimba structurile din imbunatatirile funciare

ro

24 Dec, 2003 00:00 704 Marime text

Noua organizare va presupune la nivel central existenta Agentiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, care va coordona activitatea directiilor regionale, a federatiilor si a organizatiilor din domeniu * Actualele amenajari aflate in administrarea societatii se vor imparti pe categorii in domeniul public si privat al statului

Societatea Nationala "Imbunatatiri Funciare" - Sucursala Constanta va face parte, in cazul in care noua Lege a imbunatatirilor funciare va fi aprobata de Guvern, dintr-o directie regionala. Proiectul de lege a trecut deocamdata de Parlament, care l-a aprobat si inaintat Senatului. Pentru ca este perioada sarbatorilor si majoritatea institutiilor au intrat in vacanta, se spera ca cea mai apropiata data de aprobare a legii sa fie sfarsitul lunii ianuarie.Potrivit proiectului, Societatea Nationala "Imbunatatiri Funciare" se va restructura intr-o administratie nationala a imbunatatirilor funciare cu statut de regie autonoma de interes national. Denumirea sub care va functiona va fi Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare. Aceasta lege are in vedere organizarea sistemului de distributie a apei pentru irigatii intr-unul mai clar, care va fi impartit in doua categorii, in functie de felul de proprietate instituit. Astfel, canalele principale de aductiune, statiile de pompare, de exemplu, vor deveni patrimoniu public al statului, iar statiile de punere in functiune si canalele de ultim ordin de distributie vor constitui patrimoniu privat al statului. La randul lor, asociatiile utilizatorilor de apa industriala se vor uni si organiza sub forma unor federatii de organizatii a imbunatatirilor funciare. Acestea vor exploata, intretine si repara infrastructura de imbunatatiri funciare situata in afara teritoriului organizatiilor, carora le pot presta servicii de imbunatatiri funciare si care sunt in legatura functionala cu sistemele de irigatii sau de desecare si drenaj sau lucrarile de aparare impotriva inundatiilor sau de combatere a eroziunii solului exploatate, intretinute si reparate exclusiv de acele organizatii. Paza si protectia infrastructurii de imbunatatiri funciare revin agentiei, federatiilor si, respectiv, organizatiilor care o intretin, exploateaza si repara.

Veniturile agentiei

Finantarea cheltuielilor curente ale agentiei se vor asigura din venituri proprii si din subventii de la bugetul de stat. Cheltuielile de natura investitiilor se pot suporta total sau partial de la bugetul de stat, fiind vorba de cele in derulare si cele noi, dotari independente aferente amenajarilor de imbunatatiri funciare din domeniul public al statului etc. Veniturile proprii ale agentiei se vor constitui din tarifele percepute pentru serviciile de imbunatatiri funciare prestate tertilor: livrare a apei pentru irigatii percepute proprietarilor de teren, organizatiilor si federatiilor, tarife de desecare si drenaj, aparare impotriva inundatiilor si combatere a eroziunii solului. Subventiile se vor acorda pentru exploatarea, intretinerea si reparatiile amenajarilor de imbunatatiri funciare declarate de utilitate publica care nu sunt amenajari de irigatii. Patrimoniul Agentiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare va cuprinde bunurile domeniului privat al statului preluate din patrimoniul SN "Imbunatatiri Funciare", recurgandu-se si la o reducere corespunzatoare a capitalului social. Preluarea patrimoniului se va face prin protocol printr-un ordin al ministrului Agriculturii.

Directiile regionale

Agentia isi va desfasura activitatea la nivel teritorial prin directiile regionale, iar la nivel de amenajare prin sucursalele sale. SN "Imbunatatiri Funciare" Constanta va face parte dintr-una dintre aceste directii, al caror numar se va stabili la momentul oportun. Delimitarea zonala va comasa probabil cam intre una si patru sucursale actuale, in functie si de bazinele hidrologice existente", a declarat Gheorghe Iordache, directorul general al SN "IF" - sucursala Constanta. Planul de reorganizare a SNIF are ca principal obiectiv identificarea serviciilor de imbunatatiri funciare care se vor presta de SN "IF" pentru agentie si achizitionarea prin negociere cu o singura sursa in primii doi ani de la data infiintarii institutiei. De asemenea, se urmaresc identificarea componentelor care raman in proprietatea statului, modalitatile de privatizare a patrimoniului acestuia. "La noi vor mai ramane, dupa aprobarea legii de catre Guvern, bunurile din amenajarile de irigatii, formate din prize, statii de pompare de baza, bunurile din amenajarile de desecare si drenaj din canalele colectoare principale, barajele si digurile de aparare impotriva inundatiilor, precum si lucrarile de combatere a eroziunii solului", a mai declarat directorul sucursalei Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii