Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depozit Lafarge, fara masuri de protectia mediului

ro

30 Jul, 2004 00:00 1827 Marime text

Grave incalcari ale legislatiei

Redactorii ziarului "ZIUA de Constanta" impreuna cu Eco-Dobrogea, prin Garda Civica de Mediu, au semnalat repetate incalcari grave ale legislatiei de mediu de catre producatorul de ciment din teritoriu, Lafarge Romcim Medgidia * Ultima gaselnita a societatii o constituie un proiect de anvergura denumit "Amenajarea unui depozit de deseuri provenite din demolari si deseuri industriale" * Proiectul este rezultatul unei activitati de modernizare a fabricii prin demolarea unor instalatii uzate de pe o suprafata de 45.000 metri patrati, cu un volum preliminat de 148.000 de metri cubi de deseuri * Potrivit proiectului, toate deseurile rezultate, se vor depune pe o suprafata de 27.000 de metri patrati, la o inaltime de aproape sase metri * Fisa tehnica existenta in studiul de impact depus spre analiza la sediul Agentiei de Protectie a Mediului Constanta nu prevede permeabilizarea intregii suprafete, fenomen ce va determina poluarea panzei freatice si a apei din canal * Executia acestei lucrari afecteaza ecosistemul local si asa destul de precar, reprezentand inca un eveniment ce reflecta o strategie economica de dezvoltare in detrimentul protectiei mediului

Conventia de la AARHUS-Danemarca a fost adoptata in 1998 si de Romania. Titlul complet al acesteia este "Conventia privind accesul la informatie, participarea publicului in procesul decizional privind mediul, precum si liberul acces la justitie privind problemele de mediu". Aceasta prevede astfel obligativitatea consultarii populatiei ca o parte integranta a dezbaterii publice in proiectele majore cu impact de mediu. Adaptate la acest act normativ international, statul a emis o serie de alte acte normative si reglementari interne referitoare la procedurile necesare de indeplinit de catre orice agent economic care realizeaza lucrari cu impact asupra ecosistemului comunitar. Un astfel de act normativ este Ordinul 860/2002 al Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Recent, Legislativul a hotarat in mod expres obligativitatea consultarii populatiei, ca o etapa a dezbaterii publice. Pe scurt, oricine poate aduce prejudicii mediului inconjurator prin activitatea desfasurata este obligat sa consulte cetatenii apartinand zonei afectate.

Gropile de gunoi ale Lafarge Medgidia

De multe ori, redactorii ziarului "ZIUA de Constanta" impreuna cu Eco-Dobrogea, prin Garda Civica de Mediu, au semnalat incalcari grave ale legislatiei de mediu de catre producatorul de ciment din teritoriu, Lafarge Romcim, punctul de lucru de la Medgidia. Prin specificul activitatii, acesta contribuie la ridicarea gradului de desertificare antropica a zonei. In ultimii ani, peste 100.000 de metri patrati au fost decopertati pentru exploatarea zacamantului de calcar, nerealizandu-se nici o reabilitare ecologica importanta a terenurilor afectate. Aceasta grava incalcare a legislatiei de mediu a determinat deteriorarea suprafetelor agricole limitrofe prin fenomenul de calcarizare, prin depunerea prafului de calcar pe stratul vegetal. Urmare a intensificarii regimului vanturilor violente determinate de schimbarile globale de clima, recent specialistii au semnalat ca norii de praf de calcar, clincher si cocs-petrol ating limitele asezarilor invecinate. Ultima gaselnita a Lafarge Medgidia este "Amenajarea unui depozit de deseuri provenite din demolari si deseuri industriale", proiect de mare anvergura cu atat mai mult cu cat acest depozit se afla pe terenul statului si la mica distanta de Portul Medgidia si de Canal, concentrandu-se astfel toti factorii poluanti intr-o singura zona. Proiectul este rezultatul unei activitati de modernizare a fabricii prin demolarea unor instalatii uzate de pe o suprafata de 45.000 metri patrati, cu un volum preliminat de 148.000 de metri cubi de deseuri. Toate deseurile rezultate, potrivit proiectului, se vor depune pe o suprafata de 27.000 de metri patrati, la o inaltime de aproape sase metri. Aceste date sunt preluate din studiul de impact de mediu pus la dispozitia publicului interesat, care se afla la sediul Agentiei de Protectie a Mediului Constanta.

Lipsuri in studiul de impact

In fapt, terenul alocat pentru amenajarea acestui depozit a fost concesionat de catre Primaria Medgidia, prin contractul numarul 4, din 12 ianuarie 2004. Terenul este pozitionat la 116 metri distanta de acvatoriul Canalului si la 35 de metri de incinta Portului Medgidia si va acumula materiale si deseuri cu grad de mare periculozitate: clincher, moloz din azbociment si fibre de azbest. In context, fisa tehnica nu prevede permeabilizarea intregii suprafete, fenomen ce va determina poluarea panzei freatice si a apei din Canal. Si asta, din cauza ploilor abundente care, in amestec cu deseurile, se vor infiltra in panza freatica a terenului situat la o inaltime de sase metri, asa cum este prevazut in proiect, si de pe care se vor produce scurgeri masive de ape impurificate chiar in Canalul Dunare - Marea Neagra. La inceputul lunii iunie, respectiv la 6 iunie 2004, Lafarge a depus la APM cererea de acordare a autorizatiei de mediu pentru lucrare. Fara a astepta indeplinirea procedurilor obligatorii, producatorul de ciment a inceput eliminarea deseurilor rezultate din demolare pe terenul concesionat. La data respectiva, una dintre conditiile de indeplinit era si udarea permanenta a intregului traseu al fluxului tehnologic de demolare-transport-depozitare, operatiune obligatorie pentru limitarea emisiilor de praf in zona. Depozitul, in starea actuala, este invadat de catre rromii din zona, care recupereaza fierul vechi rezultat. Specialistii ne-au sesizat ca fisa tehnica nu prevede masurile obligatorii de limitare a noxelor din aer-sol conform prevederilor legislatiei in vigoare pe toata durata lucrarii, atat pe suprafata de 45.000 de metri patrati in curs de demolare, pe traseul transportului, cat si pe cei 27.000 de metri patrati reprezentand depozitul. Cert este ca, in studiul de amplasare a depozitului, interesele comunitatii locale au fost complet neglijate. Studiul nu prevede concret zonele din care va fi transportat stratul vegetal menit sa protejeze si sa ecologizeze depozitul si eventuale intentii de protectie a zonei cu liziere. Chiar in aceste conditii, executia acestei lucrari care afecteaza grav ecosistemul local si asa destul de precar, fara a dispune de autorizatia de mediu si fara a respecta procedura de dezbatere publica, reprezinta inca un eveniment care reflecta o strategie economica de dezvoltare in detrimentul protectiei mediului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii