Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:54 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Un OM ca un soare care ne-a luminat mintea și sufletele!” Învățământul constănțean, în doliu. Cine a fost profesorul Aida Todi

ro

14 Jan, 2016 00:00 6294 Marime text
Pe pagina de Facebook a Facultății de Litere Ovidius a fost postat, ieri după-amiază, un mesaj în care se anunța trecerea în neființă a celei ce a fost profesor doctor Aida Todi.

„Dormi în pace, Aida Todi !

Anunțăm cu durere trecerea în lumea celor veșnice a colegei noastre, profesor doctor Aida Todi. Ne-ai părăsit neașteptat și mult prea devreme. Cărțile vor rămâne în biblioteci, iar tu vei rămâne în amintirea noastră cu delicatețea, spiritul de dreptate și dăruirea pentru cercetarea în domeniul filologiei, cu toate calitățile pe care aceasta le impune”, se arata în mesaj.
 
Aida Todi s-a născut pe 13 ianuarie 1964, în localitatea Cernavodă, județul Constanța. Profesorul a murit fix de ziua ei când trebuia să împlinească 51 de ani.

Activitatea profesională a Aidei Todi

În anul 2000, Aida Todi a obținut titlul de Doctor în Filologie la Universitatea din Bucureşti. În anul 1987 a obținut Diploma în Filologie (română – franceză) la Universitatea din Bucureşti. Liceul l-a absolvit în Ialomița, la Liceul Pedagogic Slobozia.
 
Din anul 2005 și până când a decedat, Aida Todi a fost conferenţiar universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Ovidius” Constanţa. În trecut, între 1998 și 2005, a fost lector universitar la aceeași universitate.
 
Între anii 1990 și 1995 a predat la Grupul Şcolar de Industrie Alimentară Feteşti, județul Ialomiţa, iar puțin mai devreme, între 1987 și 1990 a fost profesor stagiar la Şcoala Generală numărul 5, Câmpia Turzii, județul Cluj.
 
De asemenea, Aida Todi a fost membru component în proiectul „Observatorul român de neologie. Cuvinte noi în limba română”, membru component în proiectul naţional „Studiile româneşti în lume: dimensiunea culturală a integrării României în Uniunea Europeană” (2007-2008), membru în proiectul „D73/2007” „Actual şi viitor în armonia relaţiilor interetnice în zona de sud-est a României – căi de îmbunătăţire a eficienţei activităţii DRI în zonă”– Departamentul de Relaţii Interetnice (Secretariatul general al Guvernului României), membru component în proiectul naţional „Shakespeare în memoria spaţiului cultural românesc”, membru component în proiectul internaţional „AMPER” (Atlas Multimedia Prosodique de l'Espace Roman), membru component al centrului de cercetare „Cercetări interculturale”, membru al echipei de cercetare folclorică – Ritualuri de naştere, nuntă şi înmormântare, Voiniceni, jud. Mureş.
 
Totodată, Aida Todi a fost membru al asociaţiilor profesionale şi culturale Dobrogea – istorie şi civilizaţie (2008); membru fondator, vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Dezvoltare Interculturală, Constanţa (2006), Asociaţia TERMROM (2004); Uniunea Latină (2004); Asociaţia Slaviştilor din România (2004); Grupul Român de Lingvistică Aplicată (GRLA), afiliat la Association Internationale de Linguistique Appliquée (AILA) (2003); Societatea de Studii Clasice din România, Filiala Constanţa (2003); International Society of Applied Psycholinguistics (ISAPL) (2003).

Zeci de mesaje pe pagina de socializare

Mesajele de condoleanțe nu au încetat să apară, mulți dintre prieteni, profesori, studenți sau cunoștințe au lăsat câteva cuvinte.
 
„Nu cred... Dumnezeu să o odihnească! O profesoară care a fost mereu lângă studenți.”
 
„Dumnezeu să o odihnească! Am avut onoarea să o întâlnesc și să lucrez cu dânsa, iar vestea aceasta e teribilă”
 
„Simt un gol în suflet... Dumnezeu a luat-o lângă el, fix astăzi, acum 52 ani venea pe lume doamna Aida Todi...”
 
„Dumnezeu a luat-o lângă el pe cea mai distinsă colegă a noastră.”
 
„Dumnezeu s-o odihnească! Ce nenorocire!”
 
„Un om extraordinar, un adevărat profesor de la care chiar aveai de învățat! Facultatea de litere pierde un profesionist care a adus Constanței multe generații de profesori! Dumnezeu să o odihnească în pace!”
 
„A fost un om deosebit. Dumnezeu să o odihnească în pace!”
 
„Ce rău îmi pare! Dumnezeu să îi lumineze calea!”
 
„Nu pot să cred! Îmi pare nespus de rău! Nespus! Dumnezeu s-o odihnească în pace!”
 
„Mi-a fost profesoară și mie. Un om deosebit. Dumnezeu să o ierte!”
 
„Nu pot să cred! Un profesor exceptional! Dumnezeu să o odihnească în pace!”
 
”În ziua în care trebuia să îți spunem La mulți ani.”
 
„Draga mea, Dumnezeu să te odihnească in pace! Vei rămâne în memoria și în inima mea pentru totdeauna!”
 
„Un profesor de nota 10!!! Dumnezeu să o odihnească în pace!!!”
 
„D-zeule mare! Un OM ca un soare care ne-a luminat mintea și sufletele! Odihniți-vă în pace, doamnă dragă! Condoleanțe familiei!”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Luiza Peptea 14 Jan, 2016 19:12 Dumnezeu sa va odihneasca sufletul, doamna profesor!
  • duda monica 14 Jan, 2016 18:11 Dumnezeu s o odihneasca! Un suflet special...