Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:01 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre averi, studii, apartenenţa politică Să ne cunoaştem candidaţii! Iată care sunt aspiranţii la parlamentare

ro

09 Oct, 2012 01:00 6067 Marime text
parlamentsursafotoprogramepoliticefileswordpresscom.jpgCine sunt cei care, pe data de 9 decembrie, ne vor cere să ne prezentăm la urne pentru a le da votul? Cine sunt cei cărora le vom acorda încrederea noastră, pentru a ne reprezenta interesele în Parlament? Ce studii au aspiranţii la mandatele de senatori şi deputaţi? Ce averi au aceştia? Sunt traseişti sau oameni care au rămas fideli unei singure doctrine, unei singure ideologii?

Prezentăm, mai jos, candidaţii pentru colegiile parlamentare din judeţul Constanţa, aşa cum arată harta candidaturilor la momentul actual.

DESCHIDEREcandidati2012-GheorgheDragomir01.jpgGheorghe Dragomir este preşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa. Liderul PNL este în prezent deputat al Colegiului 1. La alegerile parlamentare din această iarnă, el va candida pentru un nou mandat pe acelaşi colegiu uninominal, din partea USL.

Dragomir s-a născut în comuna Istria, din judeţul Constanţa, pe 12 ianuarie 1963. Deputatul este căsătorit cu Doiniţa şi are doi copii, Radu Aurelian şi Adriana.

Potrivit CV-ul disponibil pe site-ul Camerei Deputaţilor, Dragomir este de profesie jurist -economist. Liberalul a absolvit, în 1990, Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „A. I. Cuza" din Iaşi. Între 1995 şi 1997 a fost inspector de specialitate Serviciul impozite şi taxe Persoane Juridice în cadrul DGFPCFS Constanţa. Ulterior, devine directorul adjunct impozite şi taxe DGFPCFS Constanţa şi, în perioada aprilie 1999 - mai 2000 este directorul general adjunct al instituţiei. Traseul profesional al deputatului constănţean continuă cu funcţia de director general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa.

Liderul liberalilor constănţeni este membru al Partidului Naţional Liberal încă din 1990. În perioada 2002 - 2005, Dragomir a fost vicepreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa fiind, în acelaşi timp, membru în Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al partidului. În iunie 2005, devine preşedintele BPJ al PNL Constanţa.

Mihai Lupu este vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa. În prezent, Lupu este deputat al Colegiului 2. Liberalul va candida în această iarnă pentru un nou mandat pe acelaşi colegiu uninominal, din partea USL. Deputatul Colegiului 2 s-a născut pe 26 octombrie 1962 în localitatea Podu Iloaiei din judeţul Iaşi. Liberalul este căsătorit şi are un copil.

Deputatul este de profesie economist. Lupu a finalizat în 1981 cursurile Liceului Industrial de Chimie din Iaşi, iar în 1996 a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti.

În perioada 1991 - 1997, Mihai Lupu a fost vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a Partidului Alianţa Civică (PAC), din 1997 fiind membru PNL. Încă din anul 2005, deputatul ocupă funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa. Partidul Alianţa Civică (PAC) a fost un partid politic din România care în 1998 a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal.

Din 2008, de la preluarea mandatului de deputat până-n prezent, averea deputatului PNL s-a înmulţit. Anul acesta, liberalul a cumpărat un teren intravilan în suprafaţă de 511 metri pătraţi, pe care îl deţine soţia sa, Lupu Traiana. Dacă în 2008, deputatul şi soţia sa deţineau un apartament în Constanţa şi o casă de vacanţă în judeţul Prahova, în anul de graţie 2012 cei doi au decis să-şi vândă apartamentul în suprafaţă de 67 metri pătraţi pentru a-şi cumpăra o casă de locuit, tot în Constanţa, de 131 metri pătraţi. Anul 2012 i-au adus deputatului mai mulţi bani în conturile bancare. Dacă în 2008 Lupu avea un sold de 150.000 lei, în 2012 acesta aproape s-a dublat, fiind în cuantum de 257.500 lei. Şi colecţia de tablouri şi bijuterii a parlamentarului s-a mărit. În 2008, Lupu declara că deţine tablouri în valoare de 8.500 de euro şi bijuterii în cuantum de 4.000 euro, în 2012 Lupu se laudă cu o colecţie de tablouri cotată la 16.000 euro şi bijuterii evaluate la suma de 15.000 euro.

CristinaDumitrache2.jpgSocial democrata Ileana Cristina Dumitrache va candida, din partea USL, pentru Colegiul 3, colegiu pe care-l reprezintă şi-n momentul de faţă. Cristina Dumitrache este născută pe 1 decembrie 1982. Deputata este necăsătorită.

Cristina Dumitrache este de profesie economist. În perioada 2000-2002, deputata a urmat Cambridge Centre for Sixth Form Studies unde a studiat materiile matematică, franceză, italiană, spaniolă, artă şi textile. Între anii 2002 - 2004, Cristina Dumitrache a învăţat la University College of London. În intervalul 2004-2005 a fost studentă la Universita di Bologna, la specializarea Marketing. În 2007, după trei ani de studiu, deputata a absolvit BA Italian and Business Studies. În perioada 2007-2008, Cristina Dumitrache a deţinut funcţia de director marketing în cadrul SC Eurosantis SRL, iar în 2008 a fost consilier juridic la Constanţa.

Pe plan politic, o regăsim ca membru al Tineretului Social Democrat şi al Organizaţiei de Femei a PSD, încă din 2001. De asemenea, în 2008, deputata Colegiului 3 a fost consilier judeţean.

În 2008, deputata nu raporta niciun venit. Lucrurile s-au schimbat puţin în 2012, Cristina Dumitrache declarând că din indemnizaţia de deputat a încasat în 2011 un venit net anual în cuantum de 52.044 lei. De asemenea, ca salariat al SC 2X1 HOLDING CAPE MIDIA SHIPYARD SA, Cristina Dumitrache a câştigat în 2011, un venit net în valoare de 9.978 lei.

DESCHIDEREcandidati2012-ConstantinChirila.jpgNăscut pe 30 aprilie 1961, deputatul constănţean al Colegiului 4, democrat liberalul Constantin Chirilă, a absolvit, potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Facultatea de Ştiinţe Economice din Iaşi. În 1999 el devine expert contabil. Un an mai târziu, actualul parlamentar îşi susţine doctoratul în economie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Facultatea Economică şi Administrarea Afacerilor. În 2007 devine consultant financiar, iar în 2009 termină cursurile Colegiului Naţional de Apărare „Carol I". Nu în ultimul rând, tot în 2009 Chirilă urmează Programul de perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţionale în cadrul Institutului Diplomatic Român.

În ceea ce priveşte activitatea politică, deputatul Constantin Chirilă este unul dintre cei mai vechi membri ai PDL Constanţa. În 1995 el devine vicepreşedintele PD Constanţa. În intervalul 1999 - 2001, Chirilă a fost liderul Organizaţiei Municipale a PD Constanţa. Între 2007 şi 2010, actualul parlamentar este prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa. De câteva luni, Constantin Chirilă asigură conducerea interimară a Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa.

DESCHIDEREcandidati2012-ZanfirIorgus.jpgZanfir Iorguş, deputatul Colegiului 5, a terminat Facultatea de Mecanică (Construcţii de nave) din cadrul Universităţii Galaţi. De asemenea, Iorguş a urmat un master în Managementul Afacerilor Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

Contracandidatul său pe Colegiul 5, liberalul Victor Manea, este preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa. Fost consilier judeţean şi, de asemenea, fost consilier local municipal, Manea a candidat, în iunie 2008, la mandatul de primar al Constanţei. El este membru PNL din 1990. A avut patru mandate de lider al tineretului liberal constănţean şi de tot atâtea ori a fost vicepreşedinte la nivel naţional al Organizaţiei de Tineret a PNL. De profesie este jurist şi are un master în Dreptul afacerilor.

DESCHIDEREcandidati2012-EduardMartin.jpgSocial democratul Eduard Martin intră în cursa pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 6. Născut pe 13 decembrie 1973,Martin este licenţiat al Facultăţii de Educaţie fizică şi Sport Constanţa, Universitatea „Ovidius".

În plan politic, Martin este, din 2004, vicepreşedinte al PSD Constanţa şi, de asemenea, preşedintele Organizaţiei Locale PSD Techirghiol.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, în 1998 a fost co-autor al unui proiecte brevetat, constând în construirea unui dispozitiv pentru antrenarea „Răului de mare".

Gheorghe Donţu, liderul Partidului Ecologist Român, filiala Constanţa, şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un fotoliu de parlamentar, vizat fiind unul dintre colegiile 7, 8, 9 şi 10.

Donţu este liderul Partidului Ecologist Român, Filiala Constanţa, are 61 de ani (28 octombrie 1951) şi este economist. Liderul PER este căsătorit.

Donţu a urmat cursurile Liceului Teoretic Siret şi a absolvit Facultatea de Management din cadrul Universităţii „Artifex" Bucureşti. Liderul ecologiştilor constănţeni a fost viceprimar cu jumătate de mandat şi ex-preşedinte al PSD Constanţa. De asemenea, liderul PER Constanţa a fost angajat la Romtrans şi Chimpex. Amintim că preşedintele PER a candidat în această vară la Primăria Constanţa.

Preşedintele PER Constanţa deţine un teren în localitatea Poarta Albă în suprafaţă de 10.000 metri pătraţi şi un apartament în Constanţa în suprafaţă de 50 de metri pătraţi. Şi terenul şi apartamentul au fost dobândite de Donţu prin cumpărare.

Dumitru Bădrăgan, fostul candidat al PER Constanţa la conducerea Consiliului Judeţean, îşi doreşte, de asemenea, să ajungă în Parlamentul României urmând să candideze pe unul dintre colegiile între 7, 8, 9 şi 10.

Dumitru Bădrăgan este de profesie avocat, are 38 de ani şi în prezent este vicepreşedintele PER Constanţa. Bădrăgan a fost lider al Organizaţiei Judeţene de Tineret a PD, dar şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret a PSD. Timp de opt ani însă, Dumitru Bădrăgan nu a mai activat politic, dedicându-se avocaturii.

Potrivit declaraţiei de avere, vicepreşedintele PER Constanţa are un apartament în Bucureşti, de 120 metri pătraţi, cumpărat în 2008. Bădrăgan deţine trei autoturisme un Fiat (an fabricaţie 2007), un Hyundai (2010) şi un Wolkswagen (2008). Ca secretar în Consiliul de Administraţie al SC Arcom SA Bucureşti, Bădrăgan a încasat în 2011 venituri în sumă de 39.000 lei. În urma activităţii prestate pentru cele două cabinete de avocatură din Bucureşti, vicepreşedintele PER Constanţa a mai câştigat în 2011, 87.000 lei.

Marian Vasiliev, fostul candidat al PP-DD Constanţa la Consiliul Judeţean, vrea să candideze la alegerile generale pentru un mandat de senator. Marian Vasiliev este de profesie jurnalist, are 42 de ani. Este căsătorit, are două fete, una este studentă la Universitatea Ovidius, cealaltă este elevă la Liceul George Călinescu.

Reprezentantul PP-DD a urmat facultatea de jurnalism şi deţine un master în jurnalism şi comunicare. În perioada 1996 - 2000 el a fost primarul oraşului Murfatlar, mandat început la vârsta de 26 de ani. Era, la acea dată, cel mai tânăr primar independent din România. După terminarea mandatului de primar, Marian Vasiliev a fost director la Crucea Roşie la nivel judeţean, iar în ultimii şase ani a activat în domeniul privat, cu preponderenţă în Norvegia şi Franţa.

Potrivit declaraţiei de avere, Vasiliev a obţinut în 2011 venituri în sumă de 5.360 lei ca salariat al SC Areal Holding SRL. De asemenea de la SC Oslo Invest a câştigat anul trecut un venit în cuantum de 2.680 lei.

Şi liderul PP-DD Constanţa vrea în Parlamentul României. Gheorghe Slabu este de profesie economist. Slabu a fost membru al PNL, însă ulterior a luat decizia de a se înscrie în PP-DD.Gheorghe Slabu a fost preşedinte al Clubului Sportiv Tomis Constanţa.

Liderul PP-DD este proprietarul a două case de 345 şi 254 metri pătraţi, situate în Constanţa. Slabu deţine două autoturisme un Opel Frontera (an fabricaţie 2000) şi un Lexus LS 600H L (2007). Preşedintele Partidului Poporului are bijuterii în valoare de 5.000 de euro, iar anul trecut din închirieri de imobile a obţinut venituri în sumă de 22.000 euro.

Social democrata Manuela Mitrea va candida, cel mai probabil, tot pe Colegiul 8, din partea USL. Mitrea a fost aleasă, în 2008, deputat în circumscripţia electorală nr.14, din Colegiul Uninominal 8 pe listele Alianţei Politice încheiate între Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator.

Manuela Mitrea a absolvit, în 1987 Facultatea de Utilaj Tehnologic, iar în 1997 Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Craiova. Conform CV-ului postat pe site-ul Senatului, în perioada 1997 - 2000 a fost şef birou senatorial, iar în 2000 devine deputat. Se află acum la finalul celui de-al treilea mandat de parlamentar.

PNŢCD intră în cursa parlamentară cu aspiranţi independenţi. Primul candidat anunţat este profesorul Gheorghe Andrei, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene, care va candida ca independent, pe Colegiul 8.

Profesorul Gheorghe Andrei a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 1996-2000, din partea partidului PNŢCD. Profesorul şi-a dedicat viaţa matematicii fiind autorul mai multor cărţi precum Radicali, Logaritmi şi exponenţiale, Şiruri şi progresii. Profesorul universitar este membru în conducerea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi membru onorific în Comitetul de Redacţie al Gazetei Matematice din România. În calitate de inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, profesorul Gheorghe Andrei a sprijinit şi organizat în anul 1993 Prima Balcaniadă de Informatică la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" (Balkan Olympiad in Informatics - BOI).

Dănuţ Culeţu, liderul partidului Forţa Civică, Filiala Constanţa, va candida pentru un mandat de deputat în Colegiul 9. Fostul prefect al judeţului Constanţa a terminat ASE Bucureşti şi a lucrat o perioadă îndelungată în sistemul bancar. Între 1987 - 1991 a fost ofiţer de cont la Banca Româna de Investiţii. În perioada 1991 - 1995 a fost manager BRD, Agenţia Cernavodă. Din 1995 până în 1998 a fost manager BRD Sucursala Constanţa, iar ulterior (1998 - 2005) - manager ING Bank NV Constanţa. În 2005 a devenit reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa.

Deşi deputatul PDL Maria Stavrositu nu a primit votul propriilor colegi de partid pentru o nouă candidatură, surse bine informate susţin că parlamentarul ar urma să-şi depună candidatura direct la Bucureşti, pe Colegiu 10, acelaşi pe care se află şi-n prezent.

Deputata este născută pe data de 22 octombrie 1973 şi are 39 de ani. Maria Stavrositu este de profesie profesor de matematică. În 1992, Stavrositu a finalizat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân" Constanţa, secţia Matematică-Fizică, iar în 1997 a absolvit Facultatea de Matematică de la Universitatea Bucureşti. Stavrositu deţine un masterat în matematici aplicate „Analiză, Prognoză, Modelare". De asemenea, deputata a urmat în 2010 un program post-universitar de perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţionale la Institutul Diplomatic Român, iar în 2011 s-a înscris la cursul post-universitar „Securitate şi bună guvernare" al Colegiului Naţional de Apărare. În perioada 1998 - 1999 a ocupat funcţia de preparator universitar în cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, iar din 2000 până 2007 a fost asistent universitar în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior. Din 2003 până-n 2008 parlamentarul a fost angajat al Interfinbrok Corporation S.A. în cadrul departamentului Analiză.

Din 2008 până-n prezent, declaraţia de avere a suferit modificări. Dacă în urmă cu patru ani deputata nu raporta niciun cont bancare, în 2012 Savrositu deţine patru conturi curente în cuantum total de 332.691lei şi 1.636 euro.

Înainte de a veni în PDL, Stavrositu a fost membru PLD, partid care a fuzionat cu PD rezultând Partidul Democrat Liberal (PDL). Deputata a deţinut până de curând funcţia de preşedinte al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa.

DESCHIDEREcandidati2012-PuiuHasotti.jpgSenatorul Puiu Haşotti, unul dintre liberalii constănţeni cu notorietate, se află la cel de-al patrulea mandat de parlamentar: două mandate în Camera Deputaţilor (1996 - 2004), două în Senat (2004 - 2012). Lider al senatorilor PNL, Haşotti a fost preşedintele PNL Constanţa din 1994 până în 2005, iar din 2004 este vicepreşedinte al PNL.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, parlamentarul este născut pe 14 iunie 1953. A absolvit, în 1976, Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Din 1995 este doctor în ştiinţe istorice.

CV-ul senatorului a fost subiectul unor ironii în presa locală şi centrală, din cauza unei greşeli. Concret, în loc de Fullbright, în CV-ul lui Haşotti scria „Fullbricht". Ulterior, greşeala a fost corectată: „bursier Fullbright la San Francisco State University 1994".

În CV-ul său figurează, la capitolul „funcţii deţinute", „Membru Delegaţia Parlamentului României la APOSCE (Adunarea Parlamentară a OSCE)".

În prezent, Haşotti este ministrul Culturii.

DESCHIDEREcandidati2012-NicolaeMoga.jpgSocial democratul Nicolae Moga, senatorul Colegiului 2, va candida la parlamentare pentru acelaşi colegiu, din partea USL. Senatorul este născut în data de 25 octombrie 1952, în Constanţa

În perioada 1973-1977 parlamentarul a urmat Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Energetică, Specializarea Centrale Termoelectrice. Între anii 1977-1980 a fost şef Lot la Energomontaj Turceni. Între anii 1991-1993 şi 2003-2004, Moga a fost subprefect al judeţului Constanţa. Din 1993, timp de 10 ani, senatorul a fost manager coordonator lucrări construcţii -transport în cadrul SC Tracon SRL. Din 2003, parlamentarul este membru PSD şi membru în Comitetul Executiv Constanţa. Senatorul a fost consilier în Consiliul Municipal Constanţa, dar şi membru fondator al universităţilor Ovidius şi Andrei Şaguna.

Între declaraţia de avere din 2008 de la început mandatului de senator şi cea din 2012, de la finalul legislaturii, există diferenţe. Parlamentarul a moştenit în 2011 două terenuri: unul agricol în Adamclisi, în suprafaţă de 5,5 hectare, şi unul intravilan, de 126,5 metri pătraţi, în Constanţa. De asemenea, Nicolae Moga a moştenit în aceleaşi an şi o casă de locuit, de 40 metri pătraţi, în Constanţa.

Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre, care a dat, în urmă cu patru ani, Camera Deputaţilor pe Senat (Colegiul 3), va candida pentru parlamentare pe acelaşi colegiu, din partea USL, dorind câştigarea încă unui mandat de senator. Este născut pe data de 2 ianuarie 1972, în Bucureşti, şi este necăsătorit.

A absolvit în anul 1995 Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti. În perioada 1996 - 2004, Mazăre a fost director general al SC Soti Cable Neptun SRL. Între anii 2003 - 2004, senatorul a fost vicepreşedinte al Organizaţiei judeţene a PSD. De asemenea, în 2004 a fost ales consilier local al Consiliului municipal Constanţa, iar din decembrie 2004 până-n noiembrie 2008, Alexandru Mazăre a fost deputat în Parlamentul României.

În declaraţia de avere pe anul 2012, în plus faţă de declaraţia de avere în 2008, apare un apartament în Constanţa, în suprafaţă de 120 metri pătraţi, pe care senatorul l-a dobândit prin cumpărare.

Născut pe 6 martie 1966 la Mangalia, Mircea Banias a absolvit, în 1988, Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân" Constanţa, Facultatea de Navigaţie. În 2004 termină Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană - „NATO senior executive master". A urmat, de asemenea, cursurile Universităţii Naţionale de Apărare - Colegiul Naţional de Apărare.

În ceea ce priveşte activitatea politică, potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, Mircea Banias a fost, în perioada 1997 - 2002, membru al PNL Constanţa. În anul 2002 devine membru al PDL. Agitatele alegeri locale din 2008 îl găsesc pe Banias în funcţia de prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa. În vara lui 2008, după ce PDL Constanţa e măcinat de scandaluri care au ajuns şi în atenţia presei centrale, Mircea Banias este desemnat lider interimar al PDL Constanţa.

El pierde, însă, acest fotoliu, în primăvara lui 2011, atunci când contracandidaţii săi au fost Gigi Chiru, actualul lider al PDL Constanţa, şi Paul Brânză, fostul director al Autorităţii Navale Române.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii