Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa de butic pe informaţiile de interes public de la Primăria Medgidia încă găseşte resurse să supravieţuiască, ocolind legea

ro

30 Mar, 2016 00:00 2837 Marime text

 
Consilierii locali de la Medgidia se reunesc mâine în şedinţă ordinară. De la ora 17.00, aceştia vor tranşa 12 proiecte de hotărâre. Niciunul însă nu face referire la modificarea sau abrogarea taxei speciale instituite în urmă cu mai mulţi ani de administraţia publică locală cu privire la eliberarea informaţiilor de interes public. Amintim că, la Medgidia, o fotocopie simplă a unei pagini A4 din documentele destinate informării publice ajunge să coste 5 lei, un preţ mult prea mare raportat la costul de… producţie.
 
În urmă cu o lună, ZIUA de Constanţa relata despre faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, prin ministrul Violeta Alexandru, arăta, ca răspuns la o adresă înaintată de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.

Citeşte şi Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt - Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)

Mai mult, şi Prefectura Constanţa a luat poziţie faţă de această practică. Fostul prefect, Constantin Ion, a declarat că va notifica Primăria Medgidia în vederea modificării acestei taxe.
 

„O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Constantin Ion.

Citeşte şi Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie: Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II) (document)

Fostul reprezentant al Executivului în teritoriu s-a ţinut de cuvânt. Astfel, de la Marian Iordache am aflat că la Primărie a ajuns o notificare, iar edilul-şef a şi trimis un răspuns. „Am primit, am răspuns la ea în conformitate cu legea şi cu un document primit de la MDRAP. Taxele şi impozitele locale pot fi modificate o dată pe an, în luna mai. Atunci se va regăsi cu siguranţă un astfel de proiect de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei“, a declarat primarul oraşului Medgidia, Marian Iordache.
 

„În luna mai, în fiecare an, se modifică taxele şi impozitele conform Codului fiscal, care impune aceste taxe pentru anul următor. Probabil că în şedinţa din luna mai se va rectifica această taxă“, a declarat şi viceprimarul Luminiţa Vlădescu.

 
Numai că taxa despre care discutăm face parte din categoria celor „speciale“, după cum a fost încadrată chiar în hotărârea de Consiliu. Conform prevederilor legale în vigoare, aceste taxe speciale pot fi modificate pe parcursul unui an calendaristic, dar aplicabilitatea este valabilă de anul următor. Pe înţelesul tuturor, chiar dacă se schimbă cuantumul unei taxe speciale, aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie anul următor.
 
Interesant este că, deşi această taxă a fost aplicată ani la rând, niciun consilier nu a luat atitudine împotriva ei. Cel puţin până când nu am semnalat noi acest lucru. Astfel, după ce le-am trimis tuturor câte o adresă în care le solicitam să îşi exprime punctul de vedere cu privire la această taxă - votată în Consiliul Local -, am decis să sunăm toţi aleşii locali, pentru a-i consulta pe această temă. 90% dintre ei s-au arătat, acum, împotriva acestei taxe. Mai mult, au indicat şi alte deficienţe de comunicare în Primăria Medgidia. Vorba aceea, după război…
 
La rândul său, viceprimarul Luminiţa Vlădescu este de părere că această taxă trebuie modificată, dar nu eliminată. „Este o taxă necesară, dar cuantumul, la momentul acesta, văzând solicitările făcute în ultima perioadă, este cam mare pentru posibilităţile cetăţenilor. Dar este o taxă necesară, întrucât colegii mei fac nişte cheltuieli în acest sens pentru a pune la dispoziţie material, a copia documentele, a le identifica. E o cheltuială a bugetului, dar cuantumul este destul de mare“.
 
Rămâne aşadar să aşteptăm şedinţa din luna mai, probabil ultima şedinţă de Consiliu Local din această legislatură, pentru a vedea dacă vreunul dintre cei aleşi se interesează de soarta informaţiilor de interes public, a celor care trebuie să ajungă nemijlocit la urechea cetăţeanului şi care au în continuare preţ de magazin de lux.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii