Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stanca, sacrificat pe altarul PSD

ro

22 Feb, 2008 00:00 1600 Marime text
1203626340.jpg

Contestatia formulata de fostul secretar executiv al PSD Constanta, Petre Stanca, a fost respinsa, iar excluderea sa din partid a fost acceptata de centru

Dupa indelungi tergiversari si "tratative", Comisia de Arbitraj si Integritate Morala a PSD a deliberat. Potrivit presedintelui comisiei, Valer Dorneanu, decizia de respingere a contestatiei s-a luat dupa consultarea membrilor Biroului Permanent National. Membru cu state vechi in PSD, fostul secretar executiv al filialei judetene, Petre Stanca, a fost exclus din partid in data de 24 ianuarie. Eliminarea sa a fost pusa la cale intr-o intrunire de taina a sefilor PSD Constanta, dar in lipsa unor persoane care, poate, ar fi avut ceva de obiectat. Printre cei neinvitati la acea sedinta de partid s-a numarat si presedintele filialei municipale PSD Constanta, Gelu Dae. Reprezentant al vechii garzi din care a facut parte si Gheorghe Dontu, Stanca a fost sacrificat de mai marii PSD. Motivul: teama ca social-democratii sa fie lasati balta de echipa Mazare-Constantinescu care, in decurs de opt ani, a reusit sa puna stapanire pe municipiul si judetul Constanta atat politic, cat si economic. Acceptarea de catre conducerea centrala a excluderii lui Stanca dovedeste, inca o data, ca interesul politic si economic al social-democratilor primeaza in fata respectarii prevederilor statutului si a altor reglementari de partid. Incercarea fostului secretar executiv de a dovedi abuzul savarsit de echipa Mazare-Constantinescu in cazul sau a esuat. Contestatia sa, depusa in data de 25 ianuarie 2008, cuprinde o serie de argumentari menite sa dovedeasca incalcarile flagrante ale Statutului PSD de catre liderii locali ai partidului, dar realitatea a confirmat ca pentru conducerea centrala n-a contat nimic. Faptul ca echipa Mazare a reusit, in alegerile parlamentare din 2004, performanta de a aduce PSD-ului doar trei deputati si un senator, in conditiile in care in 2000 partidul obtinuse sase mandate de deputati si doua de senatori, nu a avut relevanta in fata staff-ului de la Bucuresti. Nici apelativele adresate de Radu Mazare secretarului general al PSD, Titus Corlatean, si nici recenta sa declaratie prin care indemna constantenii "care nu simt inauntru lor sa voteze PSD, le spun sa voteze PIN" nu au deranjat conducerea centrala si a atras nicio sanctiune. De ce oare? Chiar ii este permis orice liderului PSD tomitan doar de dragul mentinerii in "visteria" partidului a conducerii Primariei Constanta si eventual a judetului!?

Manevra cu tact

Motivatia oficiala a conducerii PSD de la malul marii referitor la excluderea lui Stanca din partid a fost ca a votat impotriva Hotararii Consiliului Judetean Constanta privind reabilitarea unor obiective prin intermediul SC Domeniul Public si Privat SRL, societate a CJC. Numai ca decizia de excludere din PSD a lui Petre Stanca s-a luat cu sase luni mai tarziu de la acel eveniment, ceea ce dovedeste, fara echivoc, ca se urmarea ca acesta sa-si piarda mandatul de consilier judetean si functia de vicepresedinte al CJC, deoarece modificarile aduse Legii administratiei publice nr. 215 intrau in vigoare de la data de 1 ianuarie 2008.

Stanca nu se lasa

Potrivit declaratiei fostului secretar executiv al PSD Constanta, sanctionarea sa cu excluderea din partid este abuziva. Pentru a-si sustine afirmatia, Stanca invoca mai multe prevederi statutare ce au fost incalcate. Conform art. 10 alin (9) din Statutul PSD, membrii propusi pentru sanctionare au dreptul sa participe la sedintele in acre se discuta probleme legate de persoana si activitatea lor, iar el n-a participat si nici nu a fost invitat. Totodata, art.13 alin (5) din statut, Normele Metodologice privind primirea in PSD si procedurile de aplicare a sanctiunilor disciplinare vin, la art.17, cu precizarea ca "punerea in discutie, pentru excluderea din partid, a unui membru care face parte dintr-un organ de conducere ales, se face numai cu acordul formulat in scris al organului de conducere executiva in plan national sau judetean, dupa cum urmeaza: Comitetul Executiv National (...) si Biroul Permanent National", ceea ce in cazul sau nu s-a intamplat. In contextul prezentat, Petre Stanca nu se lasa calcat in picioare. El este decis ca situatia sa sa o prezinte in cadrul Consiliului National al PSD de astazi. "Graba si reaua credinta de care au dat dovada Radu Mazare si Nicusor Constantinescu, sfatuiti de fosti si actuali membri din conducerea partidului, ma determina sa-mi expun cazul, documentat, la sedinta Consiliului National al PSD", a declarat Petre Stanca. Problema este daca accesul acestuia la intrunirea de astazi a social-democratilor va fi permisa si daca i se va permite sa-si prezinte cazul avand in vedere decizia Comisiei de Arbitraj si Integritate Morala a PSD.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii