Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:28 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situație disperată, semnalată autorităților din Constanța Investitorul RENT MOB.RO SRL, acuzat că pune în pericol viața a zeci de locatari pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

19 Mar, 2024 17:00 2571 Marime text
  • Locatarii din două blocuri de Palazu Mare sunt disperați din cauza unei noi construcții.
  • Luni, 18 martie 2024, a picat o parte din gard și din zidul de susținere.
  • Marți, 19 martie 2024, deputatul USR Stelian Ion s-a deplasat la fața locului pentru a vedea amploarea problemei.
  • Firma care construiește pe strada Ionel Teodoreanu nr. 30 D din Palazu Mare este RENT MOB.RO SRL.
 
Zeci de locatari de pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare sunt disperați după ce, din cauza săpăturilor efectuate la fundația unei noi clădiri, s-au produs alunecări de teren. Oamenii din zonă au anunțat autoritățile competente și susțin că nu se mai simt în siguranță în propriile locuințe.
 
Marți, 19 martie 2024, deputatul USR Stelian Ion s-a deplasat la fața locului pentru a vedea amploarea problemei. „Suntem la o conferință atipica în Palazul Mare. Luni, 18 martie, a picat o parte din gard și din zidul de susținere. Am făcut sesizări la autoritățile locale. Construcțiile din apropiere și viețile oamenilor sunt puse în pericol!“, a declarat Stelian Ion.


 

Deputatul USR mai spune că investitorul a săpat fără a ține cont de distanța dintre blocul locuit și cel la care se sapă fundația.

„Se încalcă legea, asa cum se întâmplă des în Constanța. Oamenii au sesizat încă din 2019 că nu e în regulă să se facă dezbateri publice de ochii lumii, să nu se respecte distanța dintre  blocuri. Iată și Palazu Mare a fost transformat într-un cartiet oribil, în care blocurile sunt lipite de case. Consilierii PNL și PSD nu respectat PUZ-ul. Arhitectul șef al primariei Constanța s-a transformat în avocatul investitorilor. În Constanța tot mai multe persoane sunt afectate de certificatele se urbanism emise de primărie. Cum e posibil ca Inspectoratul de Construcții să fie condus de mâna dreaptă a lui Mazăre?", a mai punctat deputatul USR Stelian Ion.

 

„Autorizația de construire este expirată! E un haos urbanistic în toată Constanța! Investitorul ar trebui să dea un răspuns vecinilor cum le va condolida blocul. A crăpat platforma betonată, pe scara blocului au apărut fisuri.  Așteptăm reacția primăriei Constanța. Primarul trebuie să spună cu ce soluții vine, deoarece astfel de situații nu sunt singurele în Constanța!” a mai adăugat Stelian Ion.

 
Vecinii spun că luni, 18 martie, muncitorii au fugit din șantier când au văzut că s-a surpat un zid de susținere. În februarie, oamenii  au sesizat autoritățile, dar nimeni nu a luat nici o atitudine.
 
Monica Roman, președintele Asociației de Proprietari "Gloria", a declarat ca în blocul afectat de noua investiție sunt 26 de apartamente.

"Lucrarea a inceput pe 22 februarie și luni s-a simțit ca un cutremur. Am sunat la 112 deoarece s-a pus problema  evacuării blocului nostru. Pompierii ne-au spus să intrăm în bloc și că vor veni la fiecare oră când va fi nevoie" a spus Monica Roman.

"Se poate surpa și blocul nostru. Suntem speriați. Am sesizat toate autoritățile! Dar nu s-a făcut nimic. Din ora în oră se poate întâmpla ceva grav", a spus Mioara Rusu, o locatară.

 


Oamenii din zonă au anunțat autoritățile competente și susțin, pe bună dreptate, că nu se mai simt în siguranță în propriile locuințe.

„Locatarii de pe strada Ionel Teodoreanu nr. 30 D, corpurile C1 și C2, unde locuiesc și eu, avem mari îndoieli în legătură cu legalitatea construcției ce urmează a fi ridicată și mai ales asupra modului de lucru al constructorului. Avem îngrijorări mari față de distanța foarte mică, de doar 60 cm, dintre clădirile C1si C2. Pământul s-a surpat la limita dintre spațiul de parcare interioară și limita noii construcții. Eu personal am trimis sesizări și Primăriei Constanța și ISC, dar mă tem că va dura destul de mult până vor lua vreo decizie în privința acestei probleme. Este posibil să se afecteze și structura de rezistență a celor două corpuri din cauza săpăturilor? Se poate face accesul între clădiri pentru intervenții neprevăzute? Sunt întrebări la care nimeni nu are un răspuns, deocamdată“, susține Mioara Rusu.

 


 

Ce spune Primăria Constanța despre imobilul situat pe strada Ionel Teodoreanu
 

 
Polițiștii locali de la Serviciul Disciplina în construcții au mers la fața locului, efectuează verificări în continuare, dar așteaptă răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcții, instituția abilitată să exercite controlul de stat în domeniul construcţiilor.
 
În funcție de rezultatul expertizei cu privire la lucrarea de săpătură, polițiștii locali vor dispune, dacă este cazul, măsurile corespunzătoare.
 
Construcția se edifică în baza unei autorizații de construire valabile. Autorizația a fost emisă în 09.11.2022, termenul de valabilitate al acesteia este de 12 luni, timp în care trebuiau începute lucrările de execuție autorizate. Vorbim despre construire imobil  D+P+3 E locuințe colective, împrejmuire teren și organizare șantier.
 
Lucrările au început în data de 01.11.2023 și durata de execuție a acestora este de 36 de luni.
 
Precizăm, de asemenea, că este vorba despre același investitor, atât la nr. 30 D, cât și la nr. 32, imobil care, potrivit ocupanților, ar putea fi afectat de execuția lucrărilor.

ZIUA de Constanța a făcut demersuri încă de săptămâna trecută, când a solicitat un punct de vedere de la Primăria Constanța care ulterior a trimis Poliția Locală la fața locului pentru a face verificări.
 


 

Despre RENT MOB.RO SRL

 
Firma care construiește pe strada Ionel Teodoreanu nr. 30 D din Palazu Mare este RENT MOB.RO SRL. Societatea a obținut autorizația de contruire nr. 1020 din data de 9.11.2022 – Construire imobul D+P+3 etaje, locuințe colective, împrejmuire teren și organizare de șantier. Potrivit actului de urbanism, investița urmează să fie gata pe data de 1.11.2026. 
De construcția imobilului se ocupă firma ENG Free SRL.
 
RENT MOB RO.SRL a fost înființată în anul 2017, are sediul social pe strada Unirii, nr. 83 din Constanța și se ocupă de cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii.
 
Firma este controlată de Guzu Ștefan, cu 99 % din capitalul social, și Bozonc Irina, cu 1 % din capitalul social. Administatorul firmei este Guzu Ștefan.
 
Potrivit termene.ro, Irina Bozonc este asociat si administrator în Ina Aliment Divers SRL și  Sunny Mamaia SRL. De asemenea, Irina Bozonc este administrator în  Alma Top Beton SRL și  Alma Creative Construct SRL.
 
La rândul său, Guzu Ștefan este asociat unic si administrator în D.G.I. ovidius SRL,  Guzu S. Ștefan Persoană Fizică Autorizată și Alma Top Beton SRL.
 
Firma nu și-a făcut publice bilanțurile contabile pentru anii 2021 și 2022. În anul 2020, RENT MOB.RO SRL, cu un singur salariat,  a avut o cifră de afaceri de 230.296 lei  uin profit de 65.382 lei.

 

Despre ENG Free SRL

 
Firma a luat ființă în anul 2007, are sediul social pe strada Făgetului, nr. 127, Constanța și defășoară lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Asociați cu câte 59% din capitalul social sunt Ene Aneta și Ene Iulian.
 
Potrivit termene.ro, Ene Aneta  mai este asociat și administrator în Rogenty Analysis SRL,  Arena Garden Events SRL și Rogenty SRL. La rândul său, Ene Iulian este   asociat în Romprest Construct SRL și  Rogenty Analysis SRL.
 
Firma ENG Free SRL a obținut, prin negociere directă, 4 contracte de la autorități publice locale. Printre acestea se numără: Clubul Sportiv Municipal Constanța și Autoritatea Navală Română.
 
În anul 2022, societatea cu 91 de salariați a declarat o cifră de afaceri de 18.105.826 lei și un profit de 183.777 lei.
 
 
Facem precizarea că am încercat să obținem puncte de vedere de la RENT MOB.RO SRL și ENG Free SRL, însă demersul nostru nu a fost posibil. În cazul în care reprezentanții RENT MOB.RO SRL și ENG Free SRL vor dori totuşi să transmită puncte de vedere, acestea vor fi publicate.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

De asemenea, pentru documentarea acestui articol au fost folosite și informații de pe termene.ro.
 
Citește și:
 
LIVE VIDEO + TEXT: Locuitori de pe strada Ionel Teodoreanu din Palazu Mare disperați din cauza alunecării de teren. Monica Roman - „S-a simțit ca un cutremur” (GALERIE FOTO + VIDEO)
 
Autorizație de construire pentru o firmă din Constanța. Unde ridică un bloc

O firmă din Constanța: vrea să ridice un bloc pe strada Ionel Teodoreanu. Documentația aprobată de Mediu



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii