Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cer daune imense Ministerul de Finanțe, Gruparea de Jandarmi și IPJ Constanța, chemate la judecată după o percheziție greșită!

ro

22 May, 2020 00:00 14125 Marime text
  • Percheziția a avut loc într-o zi de duminică, în aprilie 2018, în jurul orei șase dimineața. 
  • Reclamantul povestește că s-a speriat, a facut atac de panică, fiind bolnav de inimă de 30 de ani.
  • Omul solicită 100.000 de euro cu titlul de daune morale.

Un bărbat din localitatea constățeană Murfatlar a chemat în instanță Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis“ Constanța și Statul Român prin Ministerul de Finanțe – Administrația Județeana a Finanțelor Publice Constanța, instituții cărora le solicită suma de 100.000 de euro cu titlul de daune morale, ca urmare a unei percheziții greșite. Dosarul a fost soluționat de Tribunalul Constanța în primă instanță, iar în prezent cauza se află pe rolul Curții de Apel Constanța.
 
În motivarea acțiunii sale, reclamantul a arătat că într-o zi de duminică, în aprilie 2018, în jurul orei șase dimineața a fost trezit de sonerie, s-a deplasat la ușă și, având impresia ca este un vecin, a deschis ușa, moment în care s-ar fi năpustit asupra lui patru jandarmi, care i-ar spus „Dormeai? Mâinile la spate. Ești arestat!“.
 
Reclamantul a mai susținut că a fost împins din hol în sufragerie, a fost trântit la podea cu mâinile la spate și cu mâna pe gat, că i s-a cerut să precizeze cine mai este în casa, timp în care patru jandarmi și două persoane civile au trecut la percheziție în toată casa. Reclamantul a mai arătat că persoanele nu au precizat ce anume căutau, persoane sau bunuri.
 

Atac de panică

 
Omul mai povestește că s-a speriat, a facut atac de panică, fiind bolnav de inimă de peste 30 de ani și urmând tratament medical în acest sens.  Ulterior, reclamantul a solicitat să i se prezinte mandatul de percheziție emis, dar nu a primit nici un răspuns, iar unul din cei doi civili a intrebat „unde este (...)“.
 
Reclamantul, cu greu, a precizat ca nu cunoaște cine este (...) și a spus cum se numește. Ulterior, omul a fost întrebat dacă acesta este blocul (...) de pe (...), iar el a precizat adresa la care locuiește. În final, cetățeanul a mai precizat că a fost eliberat de jandarmi dupa care a încercat să le arate cartea de identitate și că a trăit clipe cumplite timp de jumătate de oră.
 

Apărarea oamenilor legii

 
Oamenii legii au arătat, la rândul lor, că (...) a fost desemnat să se ocupe de identificarea imobilului, unde echipa s-a deplasat și la ora 06:05 au sunat la ușă, proprietarul a deschis, permițând accesul echipei în interiorul imobilului său, fără să fie nevoie să fie forțată ușa sau să fie folosită forța împotriva acestuia. Odată cu pătrunderea în interiorul locuinței, persoanei i-a fost adus la cunoștință mandatul de perchezitie domiciliară, de catre organele de poliție, iar cetățeanul le-a  comunicat că atât persoana, cât și adresa din mandat nu corespund, indicându-le scara la care echipa ar fi trebuit să meargă.
 
De precizat că prin Ordonanța din 06.03.2019 emisa de catre Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, în urma cercetărilor efectuate, s-a dispus clasarea cauzei față de lucratorii jandarmi, care au insoțit organele de poliție judiciară, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă și infracțiunii de violare de domiciliu. Oamenii legii au mai apreciat că afirmațiile din cererea de chemare în judecată nu sunt conforme cu realitatea, întrucât asupra reclamantului nu a fost folosită forta și nu a fost efectuată nici o percheziție, echipa judiciară conștientizând de la prezentarea mandatului că adresa este greșită.
 

Cererea, admisă în parte

 
Dosarul (523/118/2019) a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, la începutul lunii ianuarie 2019. Aproape de finele aceluiași ani, judecătorii au admis în parte acţiunea și au decis obligarea celor trei instituții (Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis“ Constanța și Statul Român prin Ministerul de Finanțe – Administrația Județeana a Finanțelor Publice Constanța) la plata sumei de 2.000 de euro, în echivalent lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale, către reclamant.
 

Motivarea instanței

 
În motivare, Tribunalul Constanța reține, printre altele, că „o percheziție a poliției poate fi considerată disproporționată dacă aceasta nu a fost precedată de măsuri de precauție rezonabile și disponibile (Keegan împotriva Regatului Unit, pct. 33-36: lipsa unei verificări prealabile adecvate a identității rezidenților locației percheziționate), sau în cazul în care acțiunea întreprinsă a fost excesivă (Vasylchuk  împotriva  Ucrainei,  pct. 80 și 84)“.
 
Tot în motivare se mai arată că „s-a constatat că o descindere efectuată de poliție la orele 6 a.m., fără un motiv suficient, la domiciliul unei persoane, în absența sa, în condițiile în care aceasta era victima, și nu persoana anchetată, nu a fost „necesară” într-o societate democratică (Zubal împotriva Slovaciei, pct. 41-45, unde Curtea a evidențiat, de asemenea, impactul asupra reputației persoanei în cauză)“.
 
Tribunalul Constanța a constatat că, în prezenta cauză, „pătrunderea agenților de poliție în domiciliul reclamantului, în  condițiile în care riscul de săvârșire a unei infracțiuni era redus sau inexistent, a fost disproporționată în raport cu obiectivul legitim urmărit și nu a fost precedată de măsuri de precauție rezonabile și disponibile, respectiv verificări prealabile adecvate a identității locației percheziționate, și, prin urmare, a constituit o încălcare a art. 8 din CEDO. Pe cale de consecință, suferintele psihice provocate de o atare masură pot și trebuie să fie reparate prin acordarea unor despăgubiri“.
 

Satisfacție cu caracter compensatoriu

 
La stabilirea cuantumului sumei ce va fi acordată, instanța a ținut cont de criteriile analizate și, constatând că elementele răspunderii civile delictuale au fost dovedite, consideră că acordarea sumei de 2.000 euro este de natură să ofere reclamantului o satisfacție cu caracter compensatoriu.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu a mulțumit nicio parte din acest proces, astfel că toate au formulat apel. Această cale de atac a fost înregistrată ieri pe rolul Curții de Apel Constanța, instanță care urmează să stabilească primul termen de judecată.
 
Sursa text: rolii.ro

 
Citește și:
 
11 percheziții în Constanța. Mai multe persoane, reținute

Percheziții într-un dosar de falsificare de monede, punere în circulație de valori falsificate și înșelăciune. Care a fost prejudiciul

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii