Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:20 26 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziție greșită! Statul Român ar putea plăti unui bărbat din Murfatlar 100.000 de euro

ro

19 Sep, 2020 00:00 837 Marime text
  • Procurorii militari au dispus clasarea cauzei față jandarmi, care au insoțit organele de poliție judiciară, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă și infracțiunii de violare de domiciliu.
  • Cetățeanul cere 100.000 de euro. În primă instanță, Tribunalul Constanța a decis acordarea sumei de 2000 de euro.

Zilele trecute a avut loc la Curtea de Apel Constanța a avut loc primul termen în apelul dosarului în care un cetățean din localitatea Murfatlar solicită Statului Român despăgubiri de 100.000 de euro, ca urmare a unei percheziții greșite. Evenimentul a avut loc în aprilie 2018, într-o zi de duminică, în jurul orei șase dimineața.
 
Curtea de Apel Constanța a decis amânarea procesului pentru luna viitoare.
 
În motivarea acțiunii, reclamantul (care solicită despăgubiri de 100. 000 de euro) povestește că a fost trezit de sonerie, s-a deplasat la ușă și, având impresia ca este un vecin, a deschis ușa, moment în care s-ar fi năpustit asupra lui patru jandarmi, care i-ar spus „Dormeai? Mâinile la spate. Ești arestat!“.
 
Reclamantul a mai susținut că a fost împins din hol în sufragerie, a fost trântit la podea cu mâinile la spate și cu mâna pe gat, că i s-a cerut să precizeze cine mai este în casa, timp în care patru jandarmi și două persoane civile au trecut la percheziție în toată casa. Reclamantul a mai arătat că persoanele nu au precizat ce anume căutau, persoane sau bunuri.
 
Cetățeanul a mai spus s-a speriat, a facut atac de panică, fiind bolnav de inimă de peste 30 de ani și urmând tratament medical în acest sens.  Ulterior, reclamantul a solicitat să i se prezinte mandatul de percheziție emis, dar nu a primit nici un răspuns, iar unul din cei doi civili a intrebat „unde este (...)“.
 
Reclamantul, cu greu, a precizat ca nu cunoaște cine este (...) și a spus cum se numește. Ulterior, omul a fost întrebat dacă acesta este blocul (...) de pe (...), iar el a precizat adresa la care locuiește. În final, cetățeanul a mai precizat că a fost eliberat de jandarmi dupa care a încercat să le arate cartea de identitate și că a trăit clipe cumplite timp de jumătate de oră.
 

Apărarea mascaților

 
În replică, reprezentanții oamenilor legii au arătat că echipa s-a deplasat și la ora 06:05 au sunat la ușă, proprietarul a deschis, permițând accesul echipei în interiorul imobilului său, fără să fie nevoie să fie forțată ușa sau să fie folosită forța împotriva acestuia.
 
Odată cu pătrunderea în interiorul locuinței, persoanei i-a fost adus la cunoștință mandatul de perchezitie domiciliară, de catre organele de poliție, iar cetățeanul le-a  comunicat că atât persoana, cât și adresa din mandat nu corespund, indicându-le scara la care echipa ar fi trebuit să meargă.

 
Oamenii legii au mai apreciat că afirmațiile din cererea de chemare în judecată nu sunt conforme cu realitatea, întrucât asupra reclamantului nu a fost folosită forta și nu a fost efectuată nici o percheziție, echipa judiciară conștientizând de la prezentarea mandatului că adresa este greșită.
  
Revenind în sala de judecată, Tribunalul Constanța a admis în partea acțiunea reclamantului, arătând că „pătrunderea agenților de poliție în domiciliul reclamantului, în  condițiile în care riscul de săvârșire a unei infracțiuni era redus sau inexistent, a fost disproporționată în raport cu obiectivul legitim urmărit și nu a fost precedată de măsuri de precauție rezonabile și disponibile, respectiv verificări prealabile adecvate a identității locației percheziționate, și, prin urmare, a constituit o încălcare a art. 8 din CEDO. Pe cale de consecință, suferintele psihice provocate de o atare masură pot și trebuie să fie reparate prin acordarea unor despăgubiri“.
 
Pe cale de consecință, constatând că elementele răspunderii civile delictuale au fost dovedite, magistrații au apeciat acordarea sumei de 2.000 euro este de natură să ofere reclamantului o satisfacție cu caracter compensatoriu.
 
În final, menționăm că prin Ordonanța din 06.03.2019 emisă de catre Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, în urma cercetărilor efectuate, s-a dispus clasarea cauzei față de lucratorii jandarmi, care au insoțit organele de poliție judiciară, pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă și infracțiunii de violare de domiciliu.
 
Sursa text: rolii.ro

 
Citește și:
 
Dosarul Motorina! Hotărâre finală în cazul șoferilor acuzați de furt de motorină și benzină

Un bărbat din Năvodari va fi dus la arestare, azi. Este căutat pentru furturi în Olanda
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii