Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:41 19 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sătui de batjocură, jurnaliștii de la Info Sud-Est lansează expoziția-manifest „Palatul Reginei“

ro

15 Jul, 2019 00:00 1459 Marime text
Voci puternice ale societății civile constănțene, jurnaliștii de la ziarul Info Sud-Est invită concetățenii la o expoziție-manifest intitulată simplu „Palatul Reginei”, dar care, dincolo de panotaj, se transformă într-un strigăt de durere pentru un alt obiectiv din patrimoniul local, extrem de valoros, lăsat pradă... sau luat cu japca... sau părăsit cu bună știință... sau batjocorit.
 
Weekenduri la rând, autocare cu constănțeni pleacă spre Balcic, acolo unde se află castelul recunoscut drept refugiu al Reginei Maria, pentru că autoritățile constănțene nu sunt în stare să-i atragă către cel care cândva era o bijuterie - Palatul Reginei din stațiunea Mamaia.
 
„Expoziția este organizată pentru ca oamenii să afle povestea unuia dintre cele mai negre episoade de distrugere a patrimoniului cultural și istoric de la malul mării, pentru a înțelege că un asemenea dezastru poate fi reparat doar prin implicare și neuitare și pentru a conștientiza că niciun alt monument istoric din Constanța nu trebuie să mai aibă, vreodată, aceeași soartă.

Expoziția face parte din campania ziarului Info Sud-Est de informare și conștientizare a situației în care se află Palatul Regal din stațiunea Mamaia, construit la inițiativa Reginei Maria, între 1924-1926, și adus în stadiul de ruină după ce a fost transformat în club și exploatat sălbatic și fără respectarea legii, apoi incendiat”, afirmă organizatorii.

Programul expoziției, organizată cu sprijinul Asociației Tomis Antidrog Constanța: joi, 18 iulie, 17:00 - 22:00, în fața Palatului Regal din Mamaia; vineri, 19 iulie, 11:00 - 22:00, în fața Palatului Regal din Mamaia; sâmbătă, 20 iulie, expoziția se mută pe terasa hotelului Intim, începând cu ora 17:00 (str. Nicolae Titulescu nr. 9).


Povestea unui imobil de patrimoniu

 
În deceniul al II-lea al secolului trecut, Regina Maria începe construirea unei reședințe de vară, a unui palat, pe malul Mării Negre, la Mamaia. Pentru construirea edificiului, Regina Maria a ales un teren vast de trei hectare și jumătate, donat de Primăria orașului Constanța. Palatul avea o formă destul de neregulată, semănând mai mult cu o vilă cu mai multe corpuri, și era situat în mijlocul unui parc de 34.968 mp, înconjurat de o lizieră. Construcția avea o suprafață de 1.200 mp și a fost ridicată în doi ani și jumătate. Schițele de anteproiect și planurile palatului au fost executate de arhitectul Mario Stoppa, care a semnat la 4 aprilie 1924 un contract cu generalul Paul Angelescu, prin care primea un onorariu de 4% din valoarea efectivă a lucrărilor.
 
Construcția a fost executată de antrepriza lui Carlo Actis, sub directa conducere și supraveghere a arhitectului Constantin D. Dobrescu, începând din 1decembrie 1923 și terminându-se în vara anului 1926. Materialele de construcție au fost furnizate de firme renumite în epocă: antrepriza Constantin Kirilescu (pentru piatra de fundație), Societatea Reconstrucția Dobrogeană și fabricile Petculescu Ferdinand Koska &Co.
 
Palatul a fost dotat cu toate cuceririle tehnicii din acea vreme, instalație de aer condiționat cu ventilatoare, furnizate de la firma Siemens Schukert Werke, încălzire centrală și electrică realizate de atelierul Ilie Popescu & Gh. Crețu. Antreprenorul italian Antonio Moraldo s-a ocupat de asfaltarea teraselor palatului, iar Carlo Actis a făcut fântâna, trotuarele și lacul din parc.
 
La 2 decembrie 1927, după moartea Regelui Ferdinand, palatul, compus din subsol cu 16 camere, baie, spălătorie, garaj, parter cu 12 camere, bufet, garderoba, trei terase, opt băi și mansarda cu șapte camere și baie, a fost donat de către Regina Maria și patru dintre copiii săi (Nicolae, Ileana, Elisabeta și Mărioara) prințesei Elena, mama Regelui Mihai. Noua proprietară a ordonat transformarea parcului regal, prin instalarea conductelor de apă, modificarea drumurilor și peluzelor. După 1930, palatul va intra în posesia Regelui Carol al II-lea, care l-a folosit ca reședință de vară.
 
Construit la cererea Reginei Maria, între anii 1924-1926, Palatul Regal din Mamaia a fost naționalizat în 1948, pentru ca, după Revoluție, să ajungă în subordinea companiei de stat SC Mamaia SA, de unde a fost vândut în 2003, pentru aproximativ 150.000 de euro. 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii