Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrocedarile se dau ieftin Five Holding vinde Spectrum la pret de criza

ro

29 Jun, 2010 03:01 9873 Marime text
deschidere.jpgFive Holding este asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu

Adunarea Generală a Asociaţilor Five Holding SA a fost convocată pe 25 mai a.c.

Cu această ocazie, cei implicaţi în afacerea administrată de Gheorghe Oancea au decis „vânzarea terenurilor proprietate Five Holding SA, precum şi vânzarea de derulaje şi maşini". Nu se ştie dacă, într-adevăr, criza financiară a dat peste cap planurile Five Holding-ului însă, clar este că situaţia nu-i tocmai bună, din moment ce s-a decis vânzarea terenurilor din patrimoniul firmei. Aceasta mai ales în condiţiile în care printre avuţiile Five Holding, firmă pe care funcţionează celebrul magazin Brick, găsim şi terenuri provenite din retrocedările instrumentate de administraţia Mazăre. Este şi cazul pământului din staţiunea Mamaia, între hotelurile Parc şi Perla, pe care se plănuia construirea unui hotel cu 21 de etaje. Dar cum a pus Five-ul lui Oancea mâna pe această bucată „de aur"?! Prin Dispoziţia primarului Radu Mazăre nr. 796 din 19 martie 2004 şi prin procesul verbal de predare-primire 44537 din 30 martie 2004, Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea şi SC Habitat şi Ambient SA intră în posesia unui teren de 1200 mp, având număr cadastral 14769, în staţiunea Mamaia, zona hotel Lotus. Trei ani mai târziu, pe 13 iunie 2007, se semnează contractul de vânzare-cumpărare 1061, autentificat de notarul Daniel Bratu, prin care SC Habitat şi Ambient SA, reprezentată legal prin Gheorghe Valentin Ionescu, vinde către SC Five Holding SA, reprezentată legal prin administrator Gheorghe Oancea, „terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, zona hotel Lotus, bulevardul Mamaia 326, judeţul Constanţa, în suprafaţă de 1.200 mp. Terenul este identificat cu număr cadastral 14.769". Mai pe scurt, Habitat şi Ambient a vândut afacerii administrate de Oancea terenul primit din retrocedări. Preţul a fost... modic: 450.000 de euro, echivalent, la acea dată a 1.467.270 de lei, sumă pe care vânzătorul a primit-o integral în ziua tranzacţiei.

Afaceri cu inculpaţii

Să nu uităm faptul că Gheorghe Valentin Ionescu, administratorul Habitat şi Ambient, este inculpat, alături de Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, în dosarul retrocedărilor, la capitolul cesionări cumpărători de drepturi succesorale, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Dar aceasta nu este unica avere a Five-ului. Pe listă se mai înscrie şi un teren în zona Halta Traian, pe care se plănuia dezvoltarea unui ansamblu rezidenţial. Pământul a fost cumpărat de societatea Five Holding, prin unicul administrator Gheorghe Oancea, de la Alexandru-Octavian Şerban şi soţia sa Rodica-Mariana, cu 129.174,45 de euro. În documentul de vânzare-cumpărare nr. 2242 din 13 iunie 2003, este specificat faptul că soţii Şerban au vândut către Five Holding „imobilul situat în municipiul Constanţa, zona strada Eliberării - Halta Traian, judeţul Constanţa, compus din teren intravilan în suprafaţă de 8.611,63 mp, cu vecini: la N - liniile CFR + spaţiu liber, la S - trotuar + str. Eliberării, la E - trotuar + str. Eliberării şi la V - strada + liniile CFR, înregistrat cu numărul cadastral 10766 şi intabulat la Cartea Funciară nr. 31089, conform încheierii nr. 3479/20.03.2003". Criza şi-a mai pus amprenta pe afacerile lui Oancea într-un fel. În cadrul aceleiaşi Adunări Generale a Acţionarilor s-a aprobat „vânzarea apartamentelor din cadrul Ansamblului Rezidenţial Spectrum la preţuri «de criză» pentru diminuarea creditului la Alpha Bank". În 2005, prin contractul de împrumut 50 din 29 iulie, Five Holding a împrumutat de la Alpha Bank 10.500.000 de euro şi 7.042.200 de lei, numai pentru ansamblul rezidenţial din zona Pescărie.

În mod evident, şi terenul pe care a fost construit Spectrum-ul face parte tot din retrocedările lui Mazăre.

spectrum_residence_03.jpgPovestea retrocedării

Proiectul a fost demarat iniţial de firma Bizart Group SRL care, pe 6 octombrie 2006, a vândut societăţii Five Holding terenul de 7.366 mp. Odată cu dreptul de proprietate asupra terenului, Bizart-ul a transmis Five Holding toate drepturile şi obligaţiile ce derivau din avizele, aprobările, certificatele de urbanism şi autorizaţiile eliberate de autorităţile locale, privind executarea lucrărilor de construcţie a Spectrum Residence. Suprafaţa a fost obţinută în urma unui contract de alipire a două terenuri. Ambele suprafeţe de teren ce au făcut ulterior obiectul contractului de alipire, au intrat iniţial în posesia unui notar public din Bucureşti, Mariana Laura Leşe, printr-o dispoziţie din luna noiembrie 2002, a primarului Radu Ştefan Mazăre. Una din suprafeţe a fost vândută mai departe lui Vasile Bostan, Doina Bostan şi Mircea Dumitrescu. Parachiva Barbu a cumpărat terenul de la soţii Bostan, pentru a-l vinde ulterior celor de la Bizart Grup. Cealaltă suprafaţă a fost vândută de Leşe, soţilor Ceacâreanu, Mihai Sergiu şi Daniela Maria, care ulterior au vândut tot celor de la Bizart Grup. Potrivit specialiştilor acel, lot nu exista în anul 1981, el fiind „produs" din mare prin mutarea pământului excavat odată cu construcţia canalului Poarta Albă-Midia Năvodari. Terenul este, cu alte cuvinte, uscat dobândit din mare în urma lucrărilor amintite. Mariana Laura Leşe este beneficiara dispoziţiei de primar nr. 3750 din 2002, prin care a fost pusă în posesia a 199.866,3 metri pătraţi, în valoare de 8.830.966 de dolari. Femeia este inculpată în dosarul retrocedărilor, la capitolul „moştenitori ai persoanelor îndreptăţite", alături de Elena Ştefănescu, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie".

Legătura Sigma Trading

Five Holding este asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni primarul Mazăre, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Aşadar, persoana juridică Five Holding are legături de afaceri cu persoanele fizice Mazăre şi Constantinescu. Potrivit Registrului Comerţului, societatea Five Holding mai este implicată şi în Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest. Administratorul Gheorghe Oancea (Gigi pentru prieteni) are multe business-uri: On Plonge, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark SRL şi Five Holding. Mai mult decât atât, Oancea administrează şi SC Mobitom SA, una dintre firmele abonate la bani publici obţinuţi în urma licitaţiilor organizate de Primărie şi de Consiliul Judeţean Constanţa. Tot nea Gigi se ocupă şi de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi a Salvamarilor din România, cea care asigură serviciul de salvamar în Constanţa şi staţiunea Mamaia, tot pe banii contribuabililor. Pe lista asociaţilor Five Holding se află Gheorghe Oancea, SC Ditline Investments LTD, dar şi o listă de acţionari. Printre administratori îl regăsim pe acelaşi Oancea, alături de Gabriel Culea şi Victor Fedul. Cenzori sunt Mihaela Marinescu, Livia Segher, Alina Irina Iosif şi Doina Canea. Firma are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamente sanitare şi are un singur punct de lucru, pe strada Ion Roată nr. 3. Menţionăm că am încercat să îl contactăm pe Gheorghe Oancea, pentru a ne spune mai multe despre ieftinirea Spectrum-ului, însă acesta nu a fost de găsit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eusiatat 29 Jun, 2010 09:27 pana aici aveti dreptate......dar de ce nu vreti sa scrieti si despre retrocedarile ilegale , adeverintele false ,si multe altele facute de aceiasi oameni bineinteles cu ajutorul domnilor primari de la corbu si vadu ? fratilor ar fi bine sa cautati si prin arhivele celor 2 sate - comune ? sa vedeti ce surpriza o sa aveti........... o sa gasiti si niste nume celebre de la " capitala "