Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Povestea unei retrocedări din strada Sulmona (galerie foto + document)

ro

26 Nov, 2014 00:00 7312 Marime text
Constanţa a fost şi a rămas unul dintre oraşele cu o cotă ridicată de interes atunci când vine vorba de retrocedări. Case sau terenuri la malul mării au fost râvnite, de-a lungul timpului, nu numai de moştenitori, ci şi de persoane interesate subit să intre în posesia bunurilor prin contracte de cesiune de drepturi litigioase. Tot astfel a cedat drepturile litigioase asupra a cinci hectare de teren şi Manuela Nicoleta Vlad, în calitate de moştenitor, către cesionarul Vanghele Piştalu, caz despre care am vorbit pe larg într-un articol anterior.

Terenul asupra căruia Manuela Nicoleta Vlad a cedat drepturile litigioase nu a fost singura moştenire care i-ar fi revenit acesteia, dacă luăm în calcul o altă notificare ce a generat o nouă dispoziţie de primar din 19 septembrie 2003. Potrivit Dispoziţiei nr. 2502 de la acea dată, primarul Radu Mazăre a dispus aprobarea cererii depuse de Manuela Nicoleta Vlad şi restituirea în natură a imobilului situat în Constanţa, pe strada Sulmona nr. 30.
Dispoziţia a fost întocmită, printre altele, în baza referatului nr. 107257/30.08.2002. De remarcat este faptul că, deşi membrii comisiei, respectiv Radu Ştefan Mazăre - preşedinte, Nicuşor Constantinescu, Cristian Tălpău, Daniela Ramona Petcu Lovin, Ion Marica, Constantin Racu şi Bogdan Ghiţulescu, au întocmit referatul din august 2002, dispoziţia a fost dată abia în septembrie 2003.

Nici adresa imobilului nu pare a fi prea clară. Dacă în dispoziţie se vorbeşte despre strada Sulmona (fostă Tomis) nr. 30, într-o notificare a moştenitoarei, datată la avocat 1.02.2002, invocată şi în referatul dispoziţiei, se face referire la „restituirea în natură a imobilului situat pe strada Tomis (actuala Sulmona) nr. 20, bl. P.E., ap. 1, Constanţa“. Serviciul public de impozite, taxe şi alte venituri ale bugetului local a emis o adresă, în luna septembrie 2002, prin care se precizează că în Registrul matricol manual din perioada 1942 - 1950, la imobilul din strada Sulmona nr. 30 au figurat ca proprietari, după 1948, soţii Aneta şi Mihalache Dumitru Asan, ei fiind cei pe care îi regăsim ca foşti proprietari pe care îi moşteneşte Manuela Nicoleta Vlad. La această adresă, după cum reiese din acelaşi document de la Serviciul public de impozite, taxe şi alte venituri, figurau trei apartamente, unul cu o valoare locativă de 80.000 de lei, unul cu 18.000 de lei, iar cel de-al treilea, cu o valoare locativă de 16.200 de lei.

După cum reiese din datele de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, în mai 2013, proprietarul imobilului din strada Sulmona nr. 30 era Marius Munteanu, ultimul proprietar cunoscut. Din aceleaşi documente reiese că, odată intrată în posesia imobilului, Manuela Nicoleta Vlad l-a vândut către Constantin Bica, acesta, la rândul lui, către SC Georgia Plus SRL, care, mai departe l-a vândut către Aurel Valentin Ţugulea şi Valentina Mirela Ţugulea, de la aceştia imobilul ajungând în posesia lui Marius Munteanu. De menţionat este faptul că, la deschiderea documentelor aferente imobilului, acestea făceau referire la „teren şi construcţie C1 - locuinţă în stare avansată de degradare“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cercel Marilena 26 Nov, 2014 10:54 Poate se face o ancheta cum a fost retrocedata cladirea de pe strada Revolutiei unde au functionat cabinetele medicale,fostul dispensar nr 1 si anterior policlinica cfr.Nu am inteles nici in ziua de astazi de ce nu s_a respectat contractul cu Raedpp Constanta.Sunt multe intrebari la care nu avem nici un raspuns.