Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pas cu pas. Percheziţii la vilă, la sediul CJC şi la RAJDP Nicuşor Constantinescu, dus la DNA de SRI şi de mascaţi. L-au urmat Gâmbuţeanu şi contabilii (galerie foto)

ro

20 Mar, 2014 00:00 4483 Marime text
„Am fost tratat ca un animal. (...) Este o acţiune politică. Nu am primit nicio citaţie. Forţe speciale s-au luptat cu mine”

Ofiţerii Serviciului Român de Informaţii şi luptătorii Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, coordonaţi de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, au efectuat, ieri, trei percheziţii la Constanţa. Încă de la primele ore ale dimineţii, mascaţii au mers la vila în care locuieşte Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC). După circa şase ore, şeful Consiliului Judeţean a fost urcat într-o dubă a Brigăzii Speciale de Intervenţie şi dus către DNA Bucureşti. Concomitent, forţele de ordine au efectuat percheziţii şi la sediul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri ( RAJDP) şi al Consiliului Judeţean Constanţa. În acest context, activitatea celor două instituţii a fost serios afectată, cetăţenii şi chiar angajaţii fiind speriaţi de prezenţa luptătorilor la fiecare punct de acces. Potrivit surselor noastre, tot la DNA Bucureşti a ajuns şi Adrian-George Gâmbuţeanu, directorul general al RAJDP, dar şi doi angajaţi ai serviciului de contabilitate din cadrul regiei.

Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), din nou în faţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie! Ieri, magistraţii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA au efectuat cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011 - 2013, a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local.

Concret, procurorii Anticorupţie, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, au efectuat percheziţii în trei locuri situate în municipiul Constanţa: Consiliul Judeţean Constanţa, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri şi casa preşedintelui CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, de unde acesta a fost dus la DNA Bucureşti. În fapt, cauza vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011 - 2013, a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local. Ieri, procurorii au susţinut că „în acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană”. Conform EVZ, Nicuşor Constantinescu ar fi vizat, într-o nouă anchetă a DNA, pentru trei fapte de abuz în serviciu. „Primul face referire la modul dubios în care s-ar fi făcut o achiziţie de puieţi destinaţi perdelelor forestiere. Al doilea aspect cercetat de DNA face referire la refuzul preşedintelui CJ Constanţa de a pune în executare mai multe hotărâri judecătoreşti definitive, pentru eliberarea unor certificate de urbanism. Un al treilea capăt de acuzare ar fi refuzul conducerii Consiliului Judeţean şi a Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri - subordonată Consiliului Judeţean - de a permite accesul Curţii de Conturi în instituţiile statului, pentru efectuarea de controale, în anii 2011 şi 2012”, potrivit EVZ. Acţiune de ieri a procurorilor vine la aproape două luni de când Nicuşor Daniel Constantinescu a fost dus, din parcarea CJC, la sediul DNA Constanţa, unde i s-au prezentat o serie de acuzaţii. Totul a fost posibil după câteva minute bune de „lupte greco-romane”, după cum chiar Nicuşor Constantinescu a declarat. „Am fost tratat ca un animal. (...) Este o acţiune politică. Nu am primit nicio citaţie. Forţe speciale s-au luptat cu mine. Puteau să vină la mine. DNA este o poliţie politică. Nu am primit nicio citaţie. (...) Mie mi-au spus angajaţii că în parcarea CJC sunt nişte persoane civile care vorbesc la staţii. M-am dus la ei şi au sărit pe mine. Facem lupte greco-romane prin parcare?”, a mai spus şeful CJC la ieşirea din sediul DNA. Ulterior, faţă de preşedintele Consiliului Judeţean procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Retrospectivă

În aceeaşi zi, respectiv 15 ianuarie, DNA a anunţat că în sarcina şefului CJC s-au reţinut şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

15 ianuarie - Organizaţia Judeţeană Constanţa a Partidului Social Democrat a acuzat DNA de „implicare în viaţa politică a României, având în vedere că acuzaţiile ce i se aduc lui Nicuşor Constantinescu sunt legate de principalele proiecte ale USL propuse în campania electorală din 2012 cetăţenilor judeţului Constanta, proiecte confirmate de peste 250.000 de voturi”.

15 ianuarie - Primarul Constanţei, Radu Mazăre, la B1 Tv: „Ce i se întâmplă lui Nicuşor Constantinescu este foarte grav. Nicuşor are nişte probleme medicale. El a făcut nişte analize în Germania acum două săptămâni şi acum trebuia să plece în America”.

15 ianuarie - Consiliul Judeţean Constanţa a dat publicităţii un comunicat de presă prin care condamna cu „tărie acţiunea vădit abuzivă şi inumană efectuată în cursul zilei de 15.01.2014 de către mai multe persoane neidentificate asupra preşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Nicuşor Constantinescu”.

16 ianuarie - DNA Constanţa îi permite şefului CJC părăsirea ţării pentru o perioadă de 15 zile.

16 ianuarie - Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări privind eventuala încălcare a independenţei şi integrităţii procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în raport cu declaraţiile publice recente ale lui Nicuşor Constantinescu, precum şi faţă de mesajul publicat pe pagina oficială de Internet a Consiliului Judeţean Constanţa la data de 15 ianuarie.

17 ianuarie - Judecătoria Constanţa a respins plângerea formulată de şeful CJC împotriva măsurii impuse de DNA Constanţa, respectiv a măsurii obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

23 ianuarie - Nicuşor Constantinescu a primit permisiunea de pleca în Statele Unite ale Americii pentru efectuarea unor proceduri medicale.

1 februarie - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a revenit în ţară.

6 februarie - CSM a anunţat că afirmaţiile publice ale şefului CJC nu au fost de natură să afecteze independenţa şi integritatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. „Cu privire la comunicatul de presă publicat la data de 15 ianuarie 2014, pe pagina oficială de Internet a Consiliului Judeţean Constanţa, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că demersul făcut de această instituţie publică, precum şi afirmaţiile din cuprinsul documentului, prin natura şi impactul asupra opiniei publice, sunt de natură să afecteze independenţa şi integritatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie”.

10 februarie - Procurorii au anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Nicuşor Constantinescu şi au dispus, faţă de acesta, măsura controlului judiciar. Pe timpul cât se află sub control judiciar, preşedintele CJC trebuie, printre altele, să nu depăşească graniţele României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent.

12 februarie - Tribunalul Constanţa a respins cererea formulată de Nicuşor Daniel Constantinescu de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara.

14 februarie - Tribunalul Constanţa a respins cererea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara.

21 februarie: Curtea de Apel Constanţa a menţinut decizia Tribunalului, instanţă care a respins cererea de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii